Törvényben rögzített minimálbér az Európai Unió országai közül 21-ben van. Néhány országban ágazati minimálbér van, például a gyártó cégeknél vagy épp a kereskedelemben működő cégek és a szakszervezetek megállapodnak, hogy mennyi legyen a legalacsonyabb munkabér.

Félmilliós és ötvenezres minimálbér is van
Forrás: KSH

Luxemburgban a legmagasabb a minimálbér, 1874,19 euró (300 forintos euróárfolyamon átváltva 562 257 forint), Romániában pedig a legalacsonyabb, 157,5 euró (47 250 forint).

A legtöbb országban a minimálbér csak épphogy elég a megélhetéshez. Ausztriában, Dániában, Finnországban, Olaszországban és Svédországban nincs törvényileg meghatározott minimálbér, Németországban és Cipruson pedig szektoronként más és más összegű a legkisebb fizetés - írja az EUvonal.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Magyarország a 21 országból a 15. helyen áll. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége egy korábbi közleménye szerint a hazai munkajövedelmek nem tükrözik a teljesítményeket, a magyar munka nincs értékén megfizetve. Szerintük azokban az ágazatokban, ahol sokan külföldre mennek dolgozni az alacsony bérek miatt, azonnali béremelés szükséges.

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: minimálbér, EU