Idén január elsején lépett hatályba a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvény. Augusztus elsejétől az illeték mértéke még tovább emelkedett. A bankok ennek a tehernek a 80-90 százalékát a fogyasztókra hárították, így az emberek emelkedett költségekkel juthatnak hozzá a fizetésükhöz, a saját, már adózott pénzükhöz. Jogosan merül fel tehát a kérdés: lehetséges-e készpénzben kérni a munkabér kifizetését?

Kérhetem készpénzben a béremet?

A banki átutalásáról készpénzes kifizetésére váltás csak a felek megállapodása alapján lehetséges - mondta dr. Hargittay Szabolcs, a Profession.hu munkajogásza.

Azonnali hatályú váltás esetén figyelembe kell venni az általános magatartási - az együttműködési és a tájékoztatási - követelményeket. Például ha a munkabér átutalása már folyamatban van, az azonnali váltás nem okozhat hátrányt a munkáltatónak.

Hogyan kapom meg készpénzben a bért?

A munkabért a munkavállaló munkahelyén vagy a munkáltató telephelyén munkaidőben kell kifizetni. Ettől sem a felek megállapodása, sem kollektív szerződés nem térhet el. Szórakozóhelyen munkabér csak az ott dolgozóknak fizethető ki (ezt a Munka törvénykönyvében külön kiemelték, tehát például egy építőipari cég vezetője nem adhatja oda kocsmázás közben a melósok bérét).

Ha a munkavállaló a bérfizetési napon jogos okból nem tartózkodik a munkahelyén, a bérfizetés előtti utolsó ledolgozott napon kell kifizetni, vagy a munkáltató költségére a tartózkodási helyére el kell küldeni.

Ha a bérfizetés napja heti pihenőnapra vagy munkaszüneti napra esik, legkésőbb az ezt megelőző munkanapon kell a bért kifizetni. A szabadság megkezdése előtti munkanapon ki kell fizetni a szabadság idejére eső bérfizetési napon esedékes, valamint az igénybe vett szabadság idejére járó munkabért.

A munkáltató a köteles a dolgozó címére elküldeni a fizetést, ha a munkaviszony a bérfizetési nap előtt megszűnt. Az elküldés költsége a munkáltatót terheli.

Kötelezheti a munkáltató a munkavállalót, hogy bankszámlája legyen?

A Munka törvénykönyve (Mt.) értelmében a munkabért készpénzben vagy a munkavállaló által meghatározott fizetési számlára utalással kell kifizetni. Tehát ez közös megegyezés tárgya a felek között. Így a munkáltató jogszerűen nem utasíthatja a dolgozót arra, hogy bankszámlát nyisson a munkabér átutalása érdekében.

Kollektív szerződés esetében viszont a törvény eltérést enged az általános szabálytól: a kollektív szerződés kimondhatja, hogy a munkabért az adott cégnél bankszámlára fizetik. Ilyenkor a munkavállaló köteles bankszámlát nyitni.

Ki fizeti az átutalás költségeit?

Az Mt. szerint a munkabér kifizetése a munkavállaló számára költséget nem okozhat. A munkáltató tehát köteles fizetni ennek az átutalásnak a költségét - mondta a munkajogász.

A jogalkotó nem tartja indokoltnak, hogy a költségeket egyoldalúan a munkáltató állja, ha a dolgozó a bérét nem magyarországi székhellyel vagy fiókteleppel rendelkező pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett számlára kéri, és emiatt az utalás nemzetközi fizetési tranzakciónak minősül.

Munkavállalói oldalon olyan költségek merülnek fel, mint például a bankszámla megnyitásának, fenntartásának díja, valamint a számláról a munkabérhez jutás (készpénzfelvétel díja, bankkártya díja) és a munkabér elköltésének banki költségei. Ezeket a munkavállaló köteles fizetni.

A számla megnyitásának és fenntartásának költségeit csak akkor kötelezhető a munkaadó, ha a munkavállaló kifejezetten a munkabér átutalással történő kifizetése céljából, a munkáltató érdekében hozta létre a fizetési számlát. Például ha a munkáltató kollektív a szerződés alapján kötelezi erre az alkalmazottat, vagyis a számlanyitás nem a dolgozó "egyéni döntése" volt.

Hogyan érinti a tranzakciós illeték a bérkifizetéseket?

A hatályos szabályozás értelmében az eddigi 6000 forintos felső korlát eltörlésével 3 ezrelékről 6 ezrelékre nőtt a készpénzfelvétel pénzügyi tranzakciós illetéke. Ez egyaránt vonatkozik mind a fizetési számláról történő készpénzkifizetésre, mind a készpénz-helyettesítő fizetési eszköz útján történő készpénzkifizetés esetére - hívta fel a figyelmet dr. Hargittay Szabolcs. A fizetési műveleteknél, átutalásoknál 2-ről 3 ezrelékre emelkedik az illeték, a 6000 forintos korlát megtartásával.

A készpénzfelvétel drágul a legnagyobb mértékben, mivel az illeték megduplázódik, ráadásul az eddigi felső határt is eltörölték. Minden ezer forint felvétele után 6 forintot kell fizetnie a munkavállalóknak, ha munkabérét átutalással kapja meg. Egy 100 ezer forintos fizetés készpénzfelvételét 7200 forint tranzakciós illeték terheli évente.

Így csökkenthetik a munkaadók a dolgozóik számlaköltségeit:

- A munkáltató megállapodást köt a pénzforgalmi intézettel, amely a munkavállalóknak kedvezőbb feltételeket biztosít.

- A munkáltató önként vállalja a munkabér felvételével kapcsolatban felmerült banki költségek visszatérítését a dolgozója részére. Ez lehet átalány jellegű költségtérítés, de van olyan munkáltató is, amely bekéri az érintett bankszámlakivonatot, és az azon feltüntetett banki költségeket téríti meg részben vagy egészben. (Például a közszférában 1998 óta kötelezően bankszámlára utalják a munkabért, és a munkáltatóknak költségátalánnyal kell kompenzálniuk a pénzfelvétel költségét.)

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Így csökkentené a kormány a tranzakciós illetéket:

Novemberben az Országgyűlés elfogadta azt a törvénymódosítást, mely alapján 2014. február elsejétől havonta két alkalommal, maximum 150 ezer forint értékben a készpénzfelvétel bármely magyarországi automatából ingyenes lesz.

Ennek feltétele, hogy a bankszámla tulajdonosa 2014. január 20-ig nyilatkozzon arra vonatkozóan, hogy mely bankszámláján kíván élni ezzel.

Aki ezután nyilatkozik, az csak később válik jogosulttá az ingyenes készpénzfelvételre. Mindenki csak egy bankszámlára kérheti ezt. A nyilatkozatot 2013. december elsejétől teheti meg a számlatulajdonos személyesen, vagy akár internetbankon keresztül is.

Címkék: munka, fizetés, bér, tranzakciós illeték, Munka törvénykönyve