Ezt tegyük, ha az elveinkkel ellentétes a munkánk

"Nem akarom tovább a nevemet adni ehhez - fejti ki Ádám, aki éppen munkahelyváltáson töri a fejét -, egyszerűen komolytalan és ciki az a munkastílus, ahogy a dolgok mennek itt. Az elődöm másfél évig bírta, nekem most ez a harmadik hónapom. Próbahónap, tehát el is mehetek minden indok nélkül. A cégnél teljesen normálisnak gondolják a kollégáim, hogy felelősség nélkül dolgozzanak, nem tartják a határidőket, nem figyelnek oda a hibákra, és ha valami baj van, akkor azonnal másra mutogatnak. Kész, én befejeztem."

Bizonyára nincs egyedül interjúalanyunk a háborgó érzéseivel. Sokféle munkahely és cégkultúra létezik, és az állásinterjúk alkalmával sem tudunk mindenről végérvényesen meggyőződni. Lakva ismerjük meg a munkahelyünket és a kollégáinkat is - ha más nem, a próbaidő mindent eldönthet. Ám nem kell eltűrni és elszenvedni ezeket a helyzeteket, van jobb megoldás is.

Ezt tegyük, ha az elveinkkel ellentétes a munkánk

Szakértők szerint ezeket tehetjük, ha erkölcsileg elítéljük a munkahelyünkön zajló dolgokat!

1. Legyenek személyes elveink, és tartsunk ki mellettük következetesen! Ha válaszút elé érkezünk, tegyük fel a kérdést: "Beszámolnék erről, mondjuk a szüleimnek vagy a gyermekeimnek?

2. Soha ne fedezzünk senkit! Ha egy kollégánk rá akar venni, hogy falazzunk neki, mondjunk nemet. Ha nem fogadja el, alkalmazzuk a beakadt lemez módszert például ezzel a mondattal: "Nem tehetem, kérlek, ne is kérd. Nem tehetem, kérlek, ne is kérd..."

3. Jegyzeteljünk! Akár a főnökünkkel zajlik egy megbeszélés, akár a kollégákkal vagy külsős partnerekkel, mindig írjuk le, miről beszéltünk és miben maradtunk. Mindez észszerű elővigyázatosság, és bármikor fellapozhatjuk, ha a másik másképp emlékezne.

4. Mutassunk rá az erkölcsi veszélyekre! Ha törvénybe ütköző dologra akarnak rávenni bennünket, ültessük el a külső szempont gondolatát kollégáinkban. Például ezzel az egyszerű kérdéssel: "Mit reagálna erre a sajtó, ha megtudná?"

5. Ne várjuk a csodát! Minél tovább csitítgatjuk háborgó igazságérzetünket, egyre nehezebben tudunk a munkánkra koncentrálni, és hamar kiégetté, csalódottá válunk. Kezdjünk el új állásokra pályázni, már ma pofozzuk ki az önéletrajzunkat, nem érdemes időt veszíteni.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Éljünk a lehetőséggel, és turbózzuk fel álláskeresési eszköztárunkat! Pályázzunk minél több helyre, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről. Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk!

Ezt tegyük, ha az elveinkkel ellentétes a munkánk TÖBB MINT TÍZEZER MEGPÁLYÁZHATÓ ÁLLÁS ITT! SZEMEZGESSÜNK BELŐLÜK!

Töltsük fel önéletrajzunkat, és nyerjünk 100.000 forint értékű Tesco vagy Media Markt vásárlási utalványt, egy MacBook Pro laptopot, vagy egy 400.000 Ft értékű H&M vásárlási utalványt. KLIKK IDE!

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, etika, erkölcs, igazságérzet, álláskeresés, felmondás