Hazánkban a munkáltatók már másfél éve megtakaríthatják a szociális hozzájárulási adót, ha kisgyermekeseket foglalkoztathatnak. Az adóhivatal adatai szerint májusban közel 30 ezer ilyen munkavállaló után vették igénybe ezt a kedvezményt. Közülük 28 ezer fő után munkahelyvédelmi akcióterv keretében, és majdnem 2000 ember még 2012-ben kiváltott és idén még le nem járt Start Bónusz kártyával.

A havi adatokból kitűnik, hogy az igénybevevők száma folyamatosan bővül. Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztosa úgy véli, van még a munkáltatóknak kiaknázatlan költségmegtakarítási lehetőségük e területen, mert a kedvezményben részesülőknél többen jöttek vissza az elmúlt 3 évben gyesről.

A munkáltatók 2012. évben tudták először a gyedről, gyesről vagy gyetről (amelyet sokan főállású anyaságnak hívnak) ismét munkába álló anyákat járulékmentesen foglalkoztatni. A múlt évben Start Bónusz kártyát igényelhettek munkába állásuk előtt ezek a szülők, és akik ilyen kártyával rendelkeztek, azok után nem kellett 12 hónapon át 27 százalékos járulékot fizetni.

2013-ban a kedvezményrendszer átalakult, a Start Bónusz rendszer helyett a munkahelyvédelmi akció keretében egyszerűbb módon, a korábbinál több kedvezményhez juthatnak a munkaadók.

Mit kell tennie a munkaadónak?

Idén már nemcsak azok után az alkalmazottak után jár támogatás, akik a munkába állás előtt megszerezték a jogosultsági igazolást, hanem a foglalkoztatók annál sem veszítik el e lehetőségét, aki már alkalmazott egy kisgyerekes személyt, és megkötötték a munkaszerződést.

2013 januárjától a gyermekgondozási díj folyósítását követően, illetve a gyermekgondozási segély és a gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt e munkavállalók után a foglalkoztatás első két évében a munkáltatói teher 28,5 helyett 0 százalék, a foglalkoztatás harmadik évében pedig 14 százalék.

Az adókedvezmény érvényesítéséhez szükséges, hogy a munkáltató rendelkezzen az anyasági ellátást folyósító szerv által kiadott igazolással, amit a munkavállaló kérésére bocsátanak ki. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kisgyermekes munkavállalók részére gyed esetén a kormányhivatalok egészségbiztosítási szakigazgatási szervei vagy a társadalombiztosítási kifizetőhely, gyes és gyet esetén pedig a Magyar Államkincstár igazgatóságai vagy a családtámogatási kifizetőhely állítja ki igazolást. A végrehajtásért felelős szervektől tudjuk, hogy az igazolások kiadása gördülékenyen zajlik.

Mivel az idei munkahelyvédelmi akció kedvezménye a munkaerő-piacra történő visszatérés után 3 éven át érvényesíthető, a Start Bónusz pedig csak egy évig járt, ezért az NGM tud olyan munkáltatókról is, amely a Start-kártya lejárta után igénybe vette a munkahelyvédelmi akció járulékkedvezményét. A támogatás az első két évben havi 28 500 forint a 100 ezer forintos (vagy azt meghaladó) bérű alkalmazottak után, a harmadik évben pedig havi 14 500 forint.

Sokan nem szívesen alkalmaznak kisgyerekeseket

Mint arról korábban a Profession.hu is beszámolt: a Jól-Lét Alapítvány egy kutatást készített, amelyből kiderült, hogy a munkaadók nagy része még a járulékkedvezmény hatására is ódzkodik a kisgyermekesek alkalmazásától. Arra a kérdésre, hogy mennyiben befolyásolta a munkahelyvédelmi akcióterv keretében bevezetett járulékkedvezmény a kisgyermekes nők foglalkoztatását a cégnél, a -5-től +5-ig terjedő skálán mindössze csak 0,5 pontot adtak a megkérdezett vállalatok.

A munkaadók a jelentkezők kiválasztásánál sokszor nem veszik figyelembe a járulékkedvezményeket, csak azt, hogy a jelentkezőnek milyen képességei vannak.

A gyesen, gyeden lévő anyák felének egy Tárki-vizsgálat szerint nincs hová visszatérniük dolgozni, mert vagy nem dolgoztak előtte, vagy időközben megszűnt a munkahelyük. Ez az arány jóval magasabb, 80 százalék fölötti a legföljebb 8 általánost végzett, illetve a 35 ezer forint alatti egy főre jutó jövedelemből gazdálkodó nőknél. Azoknak sincs könnyű dolguk, akiknek van munkahelyük, ugyanis a munkaadók tízből egy nőt várnak vissza.

Pedig nagyon jó munkaerő lehet

Egy cégnél olyan embereket akarnak felvenni, akik bármikor rendelkezésre állnak, nem kell megosztaniuk a figyelmüket a céges és az otthoni feladataik között, és például nem kell hamarabb elmenniük, mert megbetegszik a gyerek - mondta Herczku Monika, a Profession.hu karrier-tanácsadója a kismamák elhelyezkedésével kapcsolatban.

Ám attól, hogy valaki szülő, még dolgozni szeretne, és az is lehet, hogy a gyes vagy gyed ideje alatt képezte magát, szerzett egy diplomát. A kereslet és a kínálat azonban gyakran nem fedi egymást. A kismamáknak is segíthet, ha beizzítják a kapcsolati hálójukat, esetleg munkaerő-közvetítő vagy -kölcsönző céggel is felvehetik a kapcsolatot - tette hozzá a szakértő.

Ha egy kisgyermekes nő állásinterjúra megy, nagyon fontos, hogy ne mint egy anyuka jelenjen meg, hanem úgy viselkedjen, mint egy potenciális alkalmazott: magabiztosan, határozottan beszéljen, és mutassa meg, hogy attól ő nem kevesebb (sőt néhány területen, például a felelősségtudat, a szervezés vagy a logisztika terén akár még több is), mint egy gyermektelen személy.

A munkahelyvédelmi akcióval kapcsolatban a tanácsadó korábban elmondta: azok az álláskeresők, akik után járulékkedvezményeket kaphatnak a munkaadók, készüljenek fel, ismerjék meg a program részleteit, és adott esetben felhívhatják az állásinterjún a figyelmet, hogy ha őt alkalmazzák, akkor pénzt spórolhat a cég.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

További járulékkedvezmények is jöhetnek

A népesedéspolitikai akcióterv egyik javaslata a munkahelyvédelmi akcióterv járulékkedvezményét bővítené ki. A két gyermeket nevelők esetében a legkisebbik gyermek 8 éves koráig 50, a három vagy több gyermeket nevelők esetében a legkisebb gyermek 8 éves koráig 100, 18 éves koráig pedig 50 százalékos járulékkedvezményt kapnának a munkáltatók. (Ez a csomag még a kormány döntésére vár, ezért még változhat.)

Az Eurostat adatai szerint 2012-ben 190 ezer olyan anya dolgozott hazánkban, akinek a legfiatalabb gyermeke még 6 évesnél kisebb, így látható, hogy érdemes odafigyelni erre a területre a vállalatok vezetőinek és élni a munkahelyvédelmi akció nyújtotta kedvezményekkel - írja az NGM a közleményében.

A cél az, hogy javuljon a nők, ezen belül is az anyák foglalkoztatottsági rátája, hiszen jelenleg a gyermekszülés komoly munkanélküliségi, szegénységi kockázatot jelent - írta korábban a Népszabadság. A nők és az anyák foglalkoztatási rátája közötti különbség ugyanis mintegy 22 százalékpont. Az OECD-országok közül Magyarországon a legalacsonyabb a kisgyermekes nők foglalkoztatási rátája. A 3 év alatti gyermekeket nevelőké mindössze 20 százalék, a 3-5 év közötti gyermekeseké (tehát a gyes utáni időszakban) pedig mindössze 60 százalék.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munkahelyvédelmi akció, kismama, gyes, gyed, álláskeresés, járulékkedvezmény