Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Azt gondolhatnánk, hogy a siker titka a tehetségünk és az erőfeszítéseink. Hiszen azt a hivatást választjuk, amilyen téren a legjobbnak bizonyulunk, megteszünk minden tőlünk telhetőt akár már az iskolapadban töltött évek óta, szorgosan gyűjtjük a szakmai tapasztalatokat, és minden időnket - még a szabadidőnket is - képesek vagyunk beáldozni a munkánk javára. Sőt, szabadság alatt sem vagyunk igazán távol, mert rá-ránézünk a mailboxunkra is.  

Ám tévedés azt hinni, hogy ez elég a munkahelyi sikereinkhez. Vagy pontosabban: nem ilyen összetételben és hangsúlyokkal érhetjük el a szakmai elismerést, az ezzel járó magasabb pozíciót, nagyobb kihívást jelentő feladatokat, és – nem mellékesen! - a magasabb jövedelmet. Nézzük, hogy látja ezt a kérdést Zsolt Péter szociológus!

„A társadalmi sikeresség szempontjából – foglalja össze a szakértő -, ami ma leegyszerűsítve a karrier és a pénz, sokkal nagyobb jelentősége van a magánéleti kapcsolatoknak, mint azt hinni szeretnénk. Azt gondolnánk, hogy a siker titka a tehetség, amely egyenes úton leküzdi magának, ami neki jár, hiszen ezt hallottuk a klasszikus mesékben és a mai tömegkommunikációs mítoszokban. Ám ez véleményem szerint naivitás.” A szociológus azon a véleményen van, hogy a tehetség önmagában még nem elég a sikerhez. Szerencse is kell mellé. Ennek pedig a legfontosabb építőkövei az emberi kapcsolataink. Sőt, ne is álljunk meg csupán itt, mert nem mindegy, milyen odafigyeléssel vesszük körbe barátainkat és ismerőseinket.

Ez a 27 ismerősünk befolyásolja a munkahelyi sikereinket

„Az érzelmi intelligenciánk az, ami nagyban meghatározza a sikerességünket. Aki számára fontosak mások érzelmei, és azokat képes helyesen dekódolni, az jól érzi magát társaságban, emberi kapcsolatai gazdagabbak, ezáltal pedig boldogabb és sikeresebb is.” A szociológus szakember arra is felhívja a figyelmünket, hogy sokkal sikeresebbé válnak azok a jó, de mégsem kitűnő tanulók, akik társaikkal élénk kapcsolatot tartanak fenn, mint a könyvmolyok. Az éjjel-nappal magolók, akik a bulikban nem vesznek részt, lehet, hogy kitűnő jegyeket szereznek, de az életben kevésbé lesznek sikeresek.

Mi következik ebből?

Ha fontos számunkra a sikeres karrier, ne hanyagoljuk el az informális kapcsolatainkat. Még akkor is szánjunk időt és figyelmet a barátainkra és az ismerőseinkre, ha húzós hetünk van, tele vagyunk határidőkkel, és csak egyre nő a feszültség bennünk. A baráti közösség, a jó társaság ugyanis a legkiválóbb stresszoldás, arról nem is beszélve, hogy a beszélgetések és a közös programok inspirálóan hathatnak ránk, több információt szerzünk, amelyeket lehet, hogy éppen a jelenlegi munkánkhoz, vagy a minket nyomasztó problémákhoz tudunk hasznosítani.

Mit tegyünk?

A legfontosabb teendőnk, ha végiggondoljuk, kik tartozhatnak az ismeretségi körünkbe! A kapcsolati tőkénk sokkal szélesebb, mint elsőre hinnénk! Íme, egy alapos lista, kiket ismerhetünk:

1.     aktív baráti körünk

2.     aktív baráti körünk rokonsága

3.     aktív baráti körünk barátai és ismerősei

4.     azok, akikkel együtt sportolunk

5.     azok, akiket a hobbijaink révén ismertünk meg, így közös az érdeklődési körünk

6.     a szomszédaink és a korábbi szomszédaink

7.     a jelenlegi kollégáink

8.     a jelenlegi főnökünk

9.     a régi barátaink

10.   a korábbi iskolatársaink

11.   a szakmai eseményeken, konferenciákon megismert résztvevők

12.   a céges családi eseményeken megismert emberek

13.   eddigi álláskereséseink során a kiválasztási szakemberek, a HR-esek

14.   a volt tanáraink – és ha voltak nyelvtanáraink is, őket se hagyjuk ki

15.   a volt kollégáink

16.   a korábbi főnökeink

17.   az üzleti és egyéb partnerek, akikkel bármikor munkakapcsolatba kerültünk

18.   bármilyen személyes érdeklődésünkkel, elkötelezettségünkkel kapcsolatos ismerősök

19.   életmódunkkal, táplálkozásunkkal kapcsolatos közösségek

20.   az orvosaink

21.   a nyaraláskor megismert emberek

22.   a teleléskor megismert emberek

23.   az autószerelő(k)

24.   a fodrász(ok)

25.   a kozmetikus(ok)

26.   ha vannak gyerekeink, akkor az óvónénik, a tanárok, az osztályfőnökök, az iskolaigazgatók, a magántanárok, az edzők

27.   ha vannak gyerekeink, akkor az ő barátaiknak a szülei, és így tovább.

 

                 Ez a 27 ismerősünk befolyásolja a munkahelyi sikereinket                 

Hosszú lista, és egy-egy ponthoz nem csupán egy ember tartozhat. A felsorolást természetesen még lehetne bővíteni, amit érdemes is továbbgondolnunk. A fenti kapcsolati listánk összegyűjtéséhez pedig kiváló lehetőséget nyújtanak a közösségi oldalak, mint például a Munkatársaim.hu vagy a Facebook. Éppen ezért ha még nem regisztráltuk magunkat ezekre az oldalakra, érdemes most rögtön megtenni.

Arról nem is beszélve, hogy ezáltal nem csak a társasági, szakmai vérkeringésbe és információáradatba kerülünk be intenzívebben, hanem a legjobb és legfrissebb állásokról is első kézből, azonnal tudomást szerezhetünk. Így ha jelenleg éppen munkahelyváltáson gondolkodnánk, ne felejtsünk el Facebook értesítést kérni a legfrissebb álláslehetőségről sem.

Forrás: Pénz, karrier, csillogás? Jaffa kiadó

Készítette: Posta Renáta

Címkék: karrier, álláslehetőség, interjú, fizetés, kapcsolat