Hosszú órák, alacsony fizetés és az érzés, hogy a munkahelyi tápláléklánc legalján helyezkedünk el. Az iskolapadból kikerülve ezekre is fel kell készülnie a pályakezdőknek, amikor nagy lendülettel belevetik magukat a feladatokba első munkahelyükön. A Wall Street Journal cikke szerint kimondható: első munkahelyünk valószínűleg nem lesz leányálom, de a kezdeti nehézségeket akár előnyünkre is fordíthatjuk!

A cikk szerzője, Anna Prior a Sunday Journal című lapnál kezdte pályafutását 6 évvel ezelőtt és jól emlékszik, amint asszisztensként cikkek szerkesztésével, irodaszerek rendelésével, számlázási ügyekkel és egyéb adminisztratív feladatokkal bajlódott. Egy neves lapnál kezdeni a karriert igen nagy megtiszteltetésnek számított, a hosszúra nyúlt pénteki túlórák, az irodában töltött karácsonyi ünnepek és a napi négy óra hossza ingázás azonban nem növelték Anna motivációját. 

A kezdeti nehézségek azonban tapasztalattá érlelődtek és ma, hat év távlatából visszatekintve már igen tanulságosnak értékeli az akkori kihívásokat.

Első munkahely? Így hozzuk ki belőle a legtöbbet!A Profession.hu-n ilyen állásokat kínálnak pályakezdőknek!

Íme, 3 dolog, amit az első munkahelyen meg kell tennünk, hogy a kényelmetlen helyzetekből igazi karrier tőkét kovácsoljunk!

1. Legyünk türelmesek!

Az ezredfordulós generáció gyakran frusztrálva érzi magát, amikor a várva várt első munkahelyen a rájuk bízott feladatok nem tükrözik képességeiket. Ismerjük fel elégedetlenségünk valódi okát, vagyis azt, hogy a vártnál kezdetlegesebb kihívásokat bíznak ránk, és ne érezzünk dühöt a munkahely, vagy az egész munkafolyamat iránt.

Első munkahely? Így hozzuk ki belőle a legtöbbet!

Tekintsünk mindenre, ami karrierünk kezdetén ér minket úgy, mint egy lehetőségre, amelyből tanulhatunk. A fejlődés és a gyakorlás nem mindig kellemes, de ez az egyetlen út a továbblépéshez! Legyünk hálásak a kapott feladatokért és éreztessük, hogy nem derogál elvégezni egy-egy alacsonyabb szintű munkát. 

2. Keressünk mentort!

Egy mentor felbecsülhetetlen érték lehet, ezért szakértők azt tanácsolják, hogy már az első munkahelyünkön keressünk egy kollégát, vagy akár egy szakterületünkön befolyásos illetőt egy másik vállalatnál, akiben megbízunk, és akivel bizonyos időközönként le tudunk ülni beszélgetni és tanácsát kérhetjük. Az illető a bíztatáson kívül adott esetben akár egy-egy jó szót is szólhat az érdekünkben az iparágon belül bizonyos körökben, még akkor is, ha másik vállalatnál dolgozik.

Első munkahely? Így hozzuk ki belőle a legtöbbet!Ilyen gyakornoki pozíciókat találhatunk a Profession.hu-n!

A mentor lehet egyfajta példakép is, ilyen értelemben akár az is hasznos lehet, ha kiválasztunk az irodából valakit, akire felnézünk, és akinek a pozíciójában el tudjuk képzelni magunkat néhány év múlva. Figyeljük meg, az illető hogyan öltözködik, milyen stílusú leveleket ír és milyen időbeosztást követ. Általánosságban véve tanuljunk bele a vállalati kultúrába és abba, hogy milyen viselkedésminták vezetnek sikerre. Ez azért is fontos, hogy mert az első munkahelyünkre nagy valószínűséggel, egy ideálképpel a fejünkben érkezünk, ezt azonban a valóságnak megfelelően módosítani kell.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

3. Építsünk kapcsolatot!

A példakép megtalálásán kívül nagyon fontos, hogy folyamatosan nyissunk és párbeszédben legyünk a vállalaton belül és azon kívül is kollégákkal. Ez ahhoz kell, hogy új lehetőségekről értesüljünk és adott esetben akár egy váltást készítsünk elő, ha jelenlegi pozíciónkban nincs lehetőség a vágyott fejlődésre. Kezdjük a legszűkebb környezetünkkel, beszélgessünk velük karrierjükről, arról, hogy mit tanultak a vállalatnál és milyen trendeket látnak az iparágban.

Később ezt hivatalosabb kapcsolatépítő rendezvényekre is kiterjeszthetjük, tűzzük ki célul, hogy havonta legalább egyszer részt veszünk ezeket, Ha sikerül fokozatosan tágítani a horizontot, egy idő után reális képet fogunk kapni arról, hogy milyen a helyzetünk másokéhoz képest és milyen elvárásaink lehetnek a jövőre nézve.

Címkék: vállalat, első munkahely, előléptetés, fizetés, kollégák, mentor, gyakornok, pályakezdő

Szemlézte: Fogas Krisztina