Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Akár felmondtak nekünk, akár mi döntöttünk úgy, hogy máshol folytatnánk Elbocsátó szép üzenet - álláskeresés, kilépés, referencialevél karrierünket, fontos, hogy indulatok és személyeskedés nélkül hagyjuk el korábbi munkahelyünket, mivel soha nem tudhatjuk, mikor kerülhetünk újra kapcsolatba korábbi munkáltatónkkal. Ha diplomatikusan zárjuk le szakmai utunk aktuális állomását, számíthatunk rá, hogy egykori felettesünk a referencialevélben objektívan értékeli majd teljesítményünket. Az ajánlólevéllel kapcsolatos tudnivalókat Simonyiné Tóth Judit, a Simonyi és Tóth személyzeti tanácsadó iroda tulajdonosa és vezetője osztotta meg velünk.

Bátran kérjük

Jellemző gyakorlat, hogy az utolsó munkában töltött napon a kilépéshez szükséges dokumentumokon túl a referencialevelet is kézhez kapjuk. „Ebben munkáltatónk rögzíti, mikor és milyen pozíciót töltöttünk be a cégnél, megemlíti fő feladatainkat, a munkához való hozzállásunkat, esetleg kiemel néhányat azon képességeink közül, amelyek a munkakör betöltéséhez szükségesek voltak, méltatja az ügyfelekkel  való viszonyunkat és a csapatban betöltött szerepünket. Ha nem kapjuk meg automatikusan az ajánlólevelünket, nyugodtan kérdezzünk rá a HR osztályon, vagy ha olyan volt a munkakapcsolat, közvetlenül a vezetőtől. Amennyiben ez valamiért elmarad, de az álláskeresés során mégis szükségünk lenne referenciára, bátran kérjük utólagosan is” – tanácsolja a szakember.

Figyeljünk a hitelességre

A kézhez kapott levelet olvassuk át, figyeljünk rá, hogy felettesünk aláírása és elérhetőségei is szerepeljenek rajta, bizonyos munkaköröknél ugyanis nem ritka, hogy a leendő munkáltató szóban is érdeklődik majd korábbi teljesítményünkről, lojalitásunkról, vagy épp főbb személyiségjegyeinkről. „Vezető pozíció pályázása esetén elterjedt, hogy a kiválasztás egy pontján az új munkahely vagy a fejvadász iroda személyesen (telefonon) kér referenciát az illetőről. Ez természtesen teljesen nyíltan zajlik, ugyanis a jelölt tesz javaslatot arra, hogy kivel lépjenek kapcsolatba. Erre már a kilépéskor érdemes felkészülni: kérdezzük meg a személyügytől, vagy akár közvetlen beosztottunktól, hogy ilyen esetben fordulhatnak-e hozzájuk” – hangsúlyozza Simonyiné Tóth Judit.

Elbocsátó szép üzenet - álláskeresés, kilépés, referencialevél

Az informális vélemény

Fontos hozzátenni, hogy az ajánlások informális módon is történhetnek, a korábban is említett magasabb pozíciók esetén. Amennyiben a vezetők jó kapcsolatot ápolnak, előfordul, hogy közvetlenül egymástól kérnek információt a pályázóról. Azonban ilyen esetekben is a munkaetika szabályait kell követni, vagyis a jelöltről csak őszintén illik nyilatkozni, és csak annyit, amennyit a vélményt adó is hallana magáról. A referenciát kérőnek is szem előtt kell tartania az aranyszabályt: diszkréció, és véletlenül se okozzunk kellemetlen percet annak, akiről a véleményt informálisan kértük” – fejti ki a szakértő. Mindennek fényébenegyáltalán nem mindegy, jelen vagyunk-e a szakmai körökben, és hogyan ismernek bennünket. A korábbi munkahelyről való távozásunk módja is árnyalhatja megítélésünket, ezért ajánlott még az utolsó napokon is a legjobb oldalunkat mutatni, és segítőkészen átadni a munkát utódunknak.

Éljünk az ajánlással

Álláspályázatunkhoz abban az esetben is érdemes referencialevelet csatolnunk, ha azt a hirdetésben nem kérik. Egy releváns, és egyben a valóságot tükröző ajánlólevéllel, különösen ha egy nagy múltú cég volt a korábbi munkaadónk, kitűnhetünk a jelöltek közül. Az ajánlással olyankor is élhetünk, ha pályakezdőként csupán csekély munkatapasztalatot tudunk felmutatni: referencialevelet kérhetünk egy speciális, az adott munkörhöz illő képzésről, vagy szakmai gyakorlatról, ahogy az esetleges önkéntes vállalásaink illetékeseit is felkérhetjük, hogy alkossanak rólunk véleményt. Ha a referencialevél ilyen módon egészíti ki a pozícióra szabott, egyedi pályázati anyagunkat, biztosan jó esélyekkel indulunk életünk első igazi állásáért.

Amennyiben még csak keressük a számunkra megfelelő munkát, nézzünk szét a legfrissebb lehetőségek között, vagy használjuk személyre szabott beállításainkat. Tapasztalat nélkül ittválogathatunk az állások között, ide kattintva pedig a jól fizető munkákat találjuk. Frissítsük önéletrajzunkat a Profession.hu díjnyertes alkalmazásával, és töltsük fel ide, hogy a potenciális munkáltatók ránk találhassanak. Naprakésznek lenni a legnagyobb érték a mai munkaerőpiacon, ezért kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

A Profession.hu Google+ oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, kilépés, referencialevél