Az európai országok pályakezdő fiataljai az iskolapadból kikerülve első munkahelyükön évi 8,1 millió (havi 675 ezer) forintnak megfelelő összegű fizetésre számítanak. Ezt a nemzetközi munkáltatói márkakutatással foglalkozó Trendence Institute több mint 317 ezer európai fiatal közreműködésével elvégzett online kutatással állapította meg. Az egyes országok eredményeit átlagolták.

A fiatal pályakezdők várakozásai az első munkahelyen megkereshető átlagos fizetéssel kapcsolatban igen nagy különbségeket mutattak. A legmagasabb fizetést a svájci pályakezdők várják első munkahelyüktől, ők arra számítanak, hogy évi 68 604 eurót, vagyis hozzávetőlegesen 20,3 millió forintot (havi 1,6 millió forint) megfelelő összeget vinnének haza.

A legalacsonyabb havi bevételt a Trendence kutatása alapján a román fiatalok várják első munkahelyüktől. Saját bevallásuk szerint nem számítanak többre évi 9367 eurónál, amely hozzávetőlegesen év 2,7 millió forintnak (havi 230 ezer forint) felel meg. Egy osztrák fiatal évi 34 188, egy francia 35 693, egy német pedig 45 975 euróval számol éves szinten élete első munkahelyén.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A Trendence kutatása a magyar adatokat nem közli ugyan, de a KSH idén júliusban közölt statisztikája alapján hazánkban az idén májusban mért eredmények szerint 232 ezer forint volt a bruttó, és 152 ezer forint a nettó havi átlagkereset. Ez megközelítőleg évi 9400 eurót jelent, mely messze elmarad a Trendence által a pálykakezdő fiatalok európai átlagától.

A Trendence nemzetközi felmérésének további részleteit korábbi cikkünkben olvashatja.

Készítette: Fogas Krisztina

Címkék: fizetés, pályakezdő, munkahely, karrier