Tudjuk, hogy minél hosszabb idő telik el munkahely nélkül, annál nehezebb visszatérni a mindennapi munka világába. A munkaadóknak is lehetnek fenntartásaik, tartanak attól, hogy a pályázó elszokott a napi munkába járás és feladatteljesítés rutinjától, nem tudják, hogy mi az igazság, miért maradt ki az az egy év.

A munkában tartott szünet bekövetkezhet "külső körülmény" hatására, lehet, hogy valaki elveszíti a munkáját, lehet, hogy kisgyerekkel van otthon, lehet, hogy beteg hozzátartozóját ápolja.

Lehet a szünet önkéntes is, tehát dönthet úgy a munkavállaló, hogy néhány hónapra kiszakad a munka világából. Nem ismeretlen ez a jelenség már itthon sem. Jó néhány - főleg angolszász- országban ismert az. ún 'sabbatical' fogalma, amikor 7-10 ledolgozott év után a munkavállaló 2-6 hónap extra fizetett szabadságot kap, melyet pihenésre, saját maga fejlesztésére, továbbképzésre használhat fel.

Mit írjak az önéletrajzba?

Ha a munkahelyek között 2-3 hónapot nem dolgozott, azt külön nem kell említeni az önéletrajzban. Általában 3 hónap szünet két munkahely között még belefér. Ha hosszabb idő telt el, míg nem dolgozott, akkor megteheti azt, hogy a munkahelyei mellett csak az évszámot tünteti fel, a hónapokat nem: tehát Minta Kft -2006-2008, Példa Kft 2009-2011 és nem Minta Kft. 2006.január - 2008 február, Példa Kft 2009. január - 2011. március.

Így nyerhet hónapokat, és nem annyira szembeötlő, hogy nem dolgozott. A dátumokat ilyen esetben ne vastagítsa meg, és ne írja más betűtípussal, mérettel, mint a szöveg többi részét. Tehát semmiképpen se hívja fel rájuk a figyelmet.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Megteheti azt is, hogy funkcionális önéletrajzot ír, tehát a feladatai és tapasztalatai szerint csoportosítja szakmai múltját, így az évszámok még kevésbé lesznek feltűnőek.

Ha hosszabb időt töltött távol a munkahelyek világától, akkor ezt az időt érdemes valahogy megemlíteni, hiszen 1-2 évet nehéz hozzácsapni az előző munkaviszonyhoz. Minél régebben történt az eset, annál kevésbé érdemes külön energiát szentelni neki.

Ha nyelvet tanult vagy kisbabával volt otthon, akkor csak egy egymondatos bekezdésben említse meg.

Összességében az önéletrajzban maximum említeni érdemes a kihagyott időszakot. A cél, hogy eljusson egy interjúra, és ott, ha fontosnak ítélik - bővebben is kifejtheti, hogy miért nem volt munkahelye hosszabb ideig.

Legyen mindig naprakész!

Ha ki is került a napi körforgásból, a kapcsolatot ne veszítse el a szakmájával, tehát iratkozzon fel hírlevelekre, járjon el szakmai rendezvényekre. Minél inkább tisztában van a szakmai újdonságokkal, eseményekkel, annál könnyebben tud elhelyezkedni.

Ha letelik a három havi "lélektani határ", akkor próbáljon valamilyen tevékenységet találni, amely heti néhány órára elfoglaltságot nyújt: írjon blogot, vállaljon tanácsadást, készítsen weboldalt, tanítson idegen nyelvet, vállaljon adatrögzítést vagy tanuljon, frissítse fel szaktudását, készüljön egy karrierváltásra.

Egy évig nem volt munkahelyem. Mit írjak az önéletrajzomba?

Érdemes azt figyelembe vennie, hogy a cégek elfogadják, de nem örülnek a kihagyott időszaknak. Az interjún arra fókuszáljon, hogy bemutassa, ugyan nem volt munkahelye egy évig, de ez idő alatt sem hagyta a napokat peregni, hanem szakmai kapcsolatait melegen tartotta, lépést tartott a szakma fejlődésével, tanácsokat adott, fiatalokat tanított, tehát talált magának értelmes elfoglaltságot és nem esett ki teljesen a körforgásából.

Fontos, erről az időszakról ne bocsánatkérő hangnemben nyilatkozzon, hanem vállalja, hogy családi kötelezettséget teljesített, elment nyelvet tanulni, úgy érezte, hogy kiégett és ezért feltöltődésre használt fel néhány hónapot. Magyarországon is kezd egyre elfogadottabb lenni a néhány hónap kihagyás; a munkaerőpiacot jól ismerő HR-esek is tudják, hogy ha valaki akár kényszerűségből, akár önként kihagyott néhány hónapot, attól a szaktudása és kompetenciái alkalmassá teszik további munkavállalásra.

Kezelje természetesen ezt a helyzetet, ne titkolja, hanem arra világítson rá, hogy mi mindent tett ebben az időszakban, mit tanult ebből a helyzetből. Ne töltsön el túl hosszú időt ennek taglalásával, lépjen tovább. Azt kell, hogy megmutassa az interjún, hogy - bármilyen okból is - nem volt munkahelye hosszabb ideig, de ezzel együtt is tisztában van azzal, hogy mi történik a munkaerőpiacon, milyen újdonságok vannak a szakmájában és Ön is van olyan naprakész és motivált, mint az állásra pályázó többi jelölt!