Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az e-commerce a kereskedelemi folyamatok, a vásárlás E-commerce: a lehetsőégek széles tárházadigitalizálásával foglalkozik. „Leegyszerűsítve többek között azon dolgozunk, hogyan lehet a nagyáruházak, kereskedőcégek kínálatát elérthetővé tenni egy okostelefonon is, hogy akár a buszon vagy a metrón hazafelé utazva elvégezhető legyen a hétvégi nagybevásárlás. Az online vásárlás térhódítása egyre erősebb: csak hazánkban minden második karácsonyi ajándékot a weben vesznek az emberek, a globális lépték pedig még ennél is nagyobb. Vagyis egy lehetőségekkel teli területre jön dolgozni az, aki az e-kereskedelemben helyezkedik el, például fejlesztőként” – kezd bele a témába Máriás Zsigmond, a LogiNet Systems Kft. vezetője.

Szerteágazó feladatok

Általános tévhit az IT e területével kapcsolatban, hogy az technológiai szempontból, túlnyomó többségben web- és mobilfejlesztési projekteket jelent. Valójában nagyon sok olyan speciális határterület van, ami beletartozik ebbe a munkába, mint az adatelemzés, a vállalatirányítás vagy éppen a logisztika. „Jellemző félreértés, hogy az e-kereskedelemben dolgozó szoftvercégek futószalagon webshopokat gyártanak, így a feladatok egyszerűek és mindig ismétlődően unalmasak. Ennek éppen ellenkezője az igaz! Egy komoly nagyáruház árukínálatát és értékesítési folyamatait leképezni a digitális világban rendkívül komplex, ügyfelenként egyedi megoldásokat kívánó munka” – hangsúlyozza Máriás Zsigmond.

És hozzáteszi: „ez a munka sokkal inkább szól a háttér folyamatok integrálásáról, a rendszerek összekapcsolásáról vagy éppen komoly munkacsapatok feladatainak koordinálásról, mint a klasszikus értelemben vett webshop elkészítéséről. Úgy is fogalmazhatnék, hogy a mindenki számára ismert „webshop” felület már a „második lépés”, ami persze képletes, hiszen ez is rendkívül hangsúlyos eleme a folyamatnak, de az igazi szépsége és összetettsége mindannak, amit készítünk a felhasználó előtt láthatatlan marad. Legalábbis akkor, ha jól dolgozunk, hiszen a vásárlóknak a kényelmesen használható megrendelő-felület a fontos, az hogy miként ér el az IT-logisztikai szolgáltatási láncon az áru hozzá, számára már nem lényeges.”

E-commerce: a lehetőségek széles tárháza - IT, karrier, szakma

A logikán innen és túl

A feladatok összetettsége diktálja a szakma elvárásait: a nagyon alapos, logikus gondolkodás nélkülözhetetlen. Ha ez állandó tudásvággyal és nagyfokú proaktivitással párosul, csak idő kérdése, hogy valakiből kiváló fejlesztő váljon. „Az e-kereskedelemi háttérrendszerek fejlesztéséhez PHP, Java, Javascript és Python programozói tudás szükséges, és jellemzően a juniortól, a senior architectig minden szinten találhatnak itt lehetőséget a szakemberek. A szakmai ismeretek mellett, a türelem, a nyitottság és a csapatba való beilleszkedés képessége is nagyon fontos. A magasabb felelősséggel rendelkező vezetői szinteken alapvető a jó kommunikációs- és mentorálási képesség is. Mindezeken túl képben kell lenni a már említett üzleti határterületekkel is, mint a marketing, a vállalatirányítás, a logisztika vagy az üzleti intelligencia, és elengedhetetlen a piaci termékismeret is” – részletezi a vezető. 

Az e-kereskedelem nem pusztán az IT szakemberek számára nyitott. „A fejlesztők mellett konzulensekre, projektirányítókra is szükségünk van. Ők azok, akik az ügyfelek igényeiből olyan specifikációt készítenek, ami a partner számára befogadható és a fejlesztők számára is jól leírja a feladatot. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy egy projektet az üzlet és technológia nyelvére egyaránt lefordítják. Ez nagyon nehéz terület, kevés szakember képes az ehhez szükséges összes eszközben és fogalomrendszerben eligazodni. A feladatok palettája a prototípuskészítéstől a folyamatok definiálásán át az adatmodell tervezésig terjedhet és elengedhetetlen hozzá egy adag UX érzék is” – osztja meg interjúalanyunk.

Motiváló perspektíva

Az iparágra jellemző versenyképes fizetéseket, kiváló munkakörülményeket, rugalmas időbeosztást ezen a területen is megtaláljuk, de ennél többet is nyújthat a szegmens, elsősorban a fejlődésre és haladásra vágyók számára. „Tapasztalatom szerint a trendi iroda, az xbox-szoba és a gyümölcsnap, bár a mi cégünknél is alapvető, csak rövidtávon vonzó, valódi megtartóereje az izgalmas feladatoknak, a szakmai önmegvalósítás lehetőségének és az együttműködő csapatnak van. A jó jelöltek ezeket keresik, és emellett az előrelépés motiválja őket. Nálunk, ha valaki fejlesztőként kezd dolgozni, később vezető fejlesztő majd architect vagy consulting architect lehet. Az út adott mindenkinek, hogy merre visz, az az egyéni teljesítményen múlik” – fejti ki a szakember.

A sokat kínáló e-kereskedelem, ahogy az IT többi területe is, munkaerőhiánnyal küzd. „Egyre nehezebb megtalálni a jó jelölteket, ezért mi állandóankeresünk fejlesztőket, és amikor találkozunk egy tehetséges jelentkezővel, azonnal felvesszük, vagyis igyekszünk nagyon gyorsan végigpörgetni a kiválasztási folyamatot.Ezen kívül van gyakornoki programunk is, amelybe egyetemistákat várunk. Ők először egy-két hetes tanulófeladatokat és folyamatos mentorálást kapnak, majd akik jól teljesítenek, és szívesen maradnának nálunk, további lehetőségeket kapnak, belső fejlesztéseken dolgozva tanulják meg a szakmát. Arra is van példa, hogy pro bono projektekre tesszük őket, ami azt jelenti, hogy olyan ügyfélnek dolgozunk nagyon alacsony áron, aki egy piaci árú fejlesztést nem tudna kifizetni, de szívesen segítünk neki. Ez kiváló gyakorlóterepként szolgál a kezdő munkatársak számára, akikkel fél év után már éles projekten is együtt tudunk dolgozni. Több nagyon ügyes kollégával gazdagodtunk így”– avat be gyakorlatukba Máriás Zsigmond.

Ha az IT területén szeretnénk elhelyezkedni, ide kattintva válogathatunk az állások között, itt pedig a bérekről tájékozódhatunk. Amennyiben más lehetőségek érdekelnek bennünket, használjuk személyre szabott beállításainkat, vagy nézzünk szét a legfrissebb hirdetések között. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így biztosan nem maradunk le a számunkra legmegfelelőbb munkáról!

Készítette:Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, szakma, IT