Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A csoportos interjúk célja, hogy a személyes készségeken és kompetenciákon felül azt vizsgálja, hogyan viselkedünk csapatban. Miért fontos ez már az állásinterjún, és miért kell csoportosan felvételiztetni a jelölteket?

Mindannyian tudjuk, hogy egy önjáró, magának való kolléga, aki kiválóan végzi a munkáját, sokszor többet árt a csapatnak, mint valaki, aki kevésbé briliáns, de kitűnően beilleszkedik. Nem csoda, ha a HR-esek a kulturális beilleszkedésre egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a kiválasztásnál. Egy nem megfelelő jelölt ugyanis jelentős károkat okozhat a többiek munkamoráljában és elkötelezettségében.

Honnan tudhatjuk, hogy csoportos állásinterjún kell majd részt vennünk?

Keressük az álláshirdetésekben a céges kultúrára, csapatmunkára való utalást, mert ilyen pozíciókban nagy valószínűséggel meg fogják nézni, hogyan viselkedünk közösségben. Kulcspozícióknál, vezetők kiválasztásánál vagy olyan munkaköröknél is alkalmazzák, amelyekben a viselkedésre és a kommunikációra az átlagos munkakörökhöz képest nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Jellemző még a használata értékesítők és pályakezdők kiválasztásánál is.

Csoportos állásinterjú

Nem véletlenül, hiszen egy-egy ilyen alkalom során derül fény az úgynevezett „soft skill”-ekre, vagyis azokra az emberi tényezőkre, amelyekre még az egyesével lefolytatott állásinterjúkon sem feltétlenül derül fény - nyilatkozta Károly, egy kommunikációs cég toborzási-és kiválasztási szakértője a Profession.hu-nak.

„Egy konkrét esetet hoznék fel, amely jól mutatja, miért is hiszek a csoportos állásinterjúk hatékonyságában. Egy kommunikációs kampány elkészítéséhez kellett megszerveznem egy 8 főből álló csapatot, akiknek a munka során végig szorosan együtt kellett működnie. Behívtam őket az interjúra, és az alábbi feladatot adtam nekik: mindenki kapott egy borítékot, melyben egyetlen mondat volt leírva egy lapra, mindenkinek más-más szöveg. A mondatok a helyes sorrendbe állítva egy történetet meséltek el. Tökéletes alkalom volt arra, hogy megfigyeljem, ki hogyan kommunikál, és hogyan oldják meg a feladványt. A jelöltek egy körben ültek, és a borítékok kibontása után mindenki automatikusan a mellette ülőhöz fordult, hogy megnézze, mi van a másik papírjára írva. Nézegették egymás mondatait és próbálták összeilleszteni őket 2-3-as csoportokban, amikor egyszer csak az egyik lány felállt és az egész társaság előtt azt mondta: Javaslom, hogy menjünk sorba és mindenki olvassa fel, milyen mondatot kapott. Felírom a táblára, és utána pár perc alatt sorrendbe tesszük őket. Nem volt kérdésem, tudtam, hogy az illető kiváló szervező fejlett kommunikációs és problémamegoldó képességgel. Az egészben az az érdekes, hogy a többiek is ezt állították az önéletrajzukban, de a csoportos interjú kellett ahhoz, hogy világossá váljon, ki az, aki a valóságban is megfelel ennek.”

Amint az a fenti példából is látszik, a csoportos interjúk egyik trükkje, hogy habár mindenki tisztában van vele, hogy a játékos feladatoknak valódi tétje van, egy idő után elengedjük magunkat és saját személyiségünket adjuk. A HR-esek pedig éppen ezt szeretnék látni: ha a begyakorolt válaszokat magunk mögött hagyva felcsillan rátermett személyiségünk, már nyert ügyünk van.

De hogyan tudjuk ezt megvalósítani? Íme, 3 tipp:

1.) Legyünk udvariasak, de ne láthatatlanok!
Sokan elkövetik azt a hibát, hogy abban az igyekezetükben, hogy tökéletes csapatjátékosnak tűnjenek, mindig átengedik a szót a többieknek, túlzottan udvariaskodnak és hagyják őket érvényesülni. Ennek eredménye az lehet, hogy jelentéktelen figuraként beleolvadunk a csoportba, és csupán mások szerepléséhez asszisztálunk. Megoldás: a csoportos állásinterjún nem azt kell bemutatnunk, hogy mennyire vissza tudjuk fogni magunkat, hanem azt, hogy hogyan tudjuk egyéni munkánkkal a csoport céljait elősegíteni. Beszéljünk, fejtsük ki ötleteinket és figyeljünk rá, hogy legyen egy-egy emlékezetes felvillanásunk!

2.) Ne engedjünk a spontaneitásnak!

A csoportos állásinterjún legalább 3, de akár 6 pályázó is együtt dolgozik a közös feladatokon - méghozzá közel azonos számú megfigyelővel. Az ilyen helyzetekben a kreativitás, a stratégiai gondolkodásmód, az interaktivitás és a jelöltek csapatmunkára való alkalmassága egyaránt vizsgázik. A csapatnak például konkurenciaelemzést kell készítenie vagy grafikont értelmeznie közösen. Körülbelül 10 percet kapnak a feladatleírás tanulmányozására és további 45-60 percet a konkrét kivitelezésre. Ilyenkor az egyik legnagyobb buktató a passzivitás. Hiába tartjuk jobbnak, ha csak akkor szólalunk meg, ha teljesen átgondoltuk a választ, ne feledjük, hogy a megfigyelők menet közben folyamatosan értékelik a jelölteket: könnyedén kaphat valaki 0 pontot erre a feladatra, ha nem mutat megfelelő aktivitást, és csak csendben ücsörög a többi jelölt mellett.

3.) Ne essünk ki a szerepünkből!
Normál munkahelyi szituációban a csapatmunka során egymás munkáját maximálisan segítjük, ez elemi érdekünk, hiszen így lesz a végeredmény megfelelő. Ne feledjük azonban, hogy még nem dolgozunk a cégnél, az állásinterjún tehát kettős kihívásnak kell megfelelnünk: a versenytársakkal kell együttműködni és közben magunkat a legjobb színben feltüntetni. Az erős pszichés nyomás alatt az teljesít a legjobban, aki előre felkészül a várható szituációkra. Ha értékesítői munkára pályázunk, nagy valószínűséggel terméket, szolgáltatást kell „eladnunk” az állásinterjún, míg egy ügyfélszolgálati munkatársnak egy képzeletbeli problémás ügyféllel kell szót értenie.

Nem érhet minket meglepetésként a csoportos állásinterjú, ha multinacionális céghez pályázunk, vagy ha az álláshirdetésben, illetve az állásinterjúra való behíváskor elhangzik az „Assessment Center”, vagyis az „értékelő központ” kifejezés. Ez utóbbi általában csoportos feladatokra és csoportos felvételiztetésre utal. Keressünk rá az ilyen pozíciókra a Profession.hu oldalán, és kérjünk hírlevelet, hogy minden nap értesüljünk a legfrissebb állásajánlatokról. Azt se feledjük, hogy a csoportos interjúkra egy jó CV-vel lehet csak bekerülni. Éppen ezért használjuk a Profession.hu önéletrajz készítő alkalmazását, és töltsük le az álláskereső applikációt Androidra illetve iPhone-ra!

 

Készítette: Khojaste K

Címkék: állásinterjú, csoportos felvételi, értékesítő, vezető, Assessment Center