A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap által megszerzett bizalmas belügyminisztériumi jelentés szerint magasan képzett munkavállalók még a nyugat-európai EU-társállamokból, Németországból, Hollandiából, Ausztriából is csak akkor telepedhetnének le Nagy-Britanniában, ha már van állásajánlatuk.

Az alacsonyabb képesítésűek pedig csak olyan állásokat tölthetnének be, amelyek szerepelnek a hiányszakmák országosan összeállított listáján.

A lap által látott belügyminisztériumi tervezet alapján a külföldi EU-tagállamokból érkezők nagy-britanniai tartózkodásuk első öt évében nem igényelhetnének adókedvezményeket és egyéb kedvezményes juttatásokat.

Egyes állástípusokat a kormány "nemzeti preferencia" alapján brit állampolgároknak tartana fenn, emellett általánosan korlátozná a munkaerő-beáramlást az új, szegényebb EU-tagállamokból addig, amíg azok hazai összterméke (GDP) el nem éri a brit GDP-érték 75 százalékát - írja a The Sunday Times.

A bűnözőknek kedvez a mostani helyzet

A brit belügyminisztérium 32 oldalas tanulmánya szerint - amely a szabad munkaerő-áramlás nagy-britanniai hatásait összegzi - a korlátozatlan beáramlás politikáját szervezett bűnözői hálózatok kábítószer- és embercsempészetre használják ki, és a nyitott uniós határok alapelve a brit utcákon megjelenő koldusok, hajléktalanok számának "drámai" emelkedéséhez is vezetett.

A tanulmány szerint a mostani politika ösztönzi a "kedvezmény-turizmust" is, megterheli a brit közszolgáltatási rendszert és "társadalmi feszültségeket szít" a helyi közösségekben - olvasható a The Sunday Times által ismertetett jelentésben.

A belügyminisztérium azt állítja: jelenleg 121 ezer külföldi EU-állampolgár igényel szociális juttatást Nagy-Britanniában. A jelentésből kiderül az is, hogy tavaly csak a londoni Westminster kerületben 292 személyt vettek őrizetbe koldulásért; közülük 207 román állampolgár volt.

Mumus a kelet-európai bevándorló

David Cameron brit kormányfő szerint Nagy-Britanniának csak a hozzá hasonló gazdasági fejlettségű EU-társállamokból lenne szabad engedélyeznie a korlátozás nélküli bevándorlást - írja a The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív brit napilap szombati száma.

A miniszterelnök egy észak-angliai üzemlátogatáson kijelentette: új korlátozásokra van szükség az olyan "hibák" elkerülésére, amelyek lehetővé tették 1,5 millió közép- és kelet-európai munkavállaló beáramlását Nagy-Britanniába a 2004-es EU-bővítés óta.

Ezzel arra utalt, hogy a Munkáspárt vezette előző brit kormány nem élt az átmeneti bevándorlási korlátozások lehetőségével az Európai Unió 2004-es keleti bővítése után. Ugyanis a brit belügyminisztérium korabeli előrejelzése évi 5-13 ezerre taksálta a keleti új tagállamokból érkező munkavállalók várható számát, hivatalos becslések szerint azonban a bővítés óta összesen 1-1,5 millió keleti EU-polgár települt le tartósan Nagy-Britanniában.

Cameron a The Daily Telegraph a gyárlátogatáson kijelentette: a jelenlegi brit kormány máris "nagyon kemény" szabályozási intézkedéseket foganatosít, ő azonban úgy gondolja, hogy a jövőben "ennél is tovább kell menni". A brit miniszterelnök szerint, ha új országok csatlakoznak az EU-hoz, Nagy-Britanniának ragaszkodnia kell a jelenleginél hosszabb átmeneti korlátozási időszakok érvényesítéséhez.

A szegényebb tagállamok polgárait korlátoznák

Cameron szerint azt is meg lehetne szabni, hogy "addig nincs szabad mozgás", amíg az új tagállamok nem érik el az unió átlagos GDP-értékének bizonyos hányadát. "Ki kell mondani, hogy amíg (az új EU-tagok) gazdasága és gazdagsága nem ér el a miénkhez hasonló szintet, addig nem biztosítható a korlátozás nélküli mozgás" - fogalmazott a kormányfő.

"Nagyon rossz döntésnek" nevezte, hogy a 2004-es EU-bővítés után az akkori brit kormány nem élt az átmeneti korlátozásokkal. Az új keleti tagállamok munkavállalói "azonnal hozzáférhettek a brit munkahelyekhez, annak ellenére, hogy Lengyelország és a többi (térségi) ország jóval szegényebb nálunk (...) Ennek következtében sokkal többen érkeztek, mint amennyire bárki számított; 1,5 millióan jöttek ide" - fogalmazott a brit miniszterelnök.

Vitatéma a bevándorlás

Nagy-Britanniában - főleg a román és a bolgár állampolgárokkal szembeni korlátozások januári lejártának közeledtével - egyre fajsúlyosabb belpolitikai vitatémává válik a bevándorlás szabályozása, és a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció sorra jelenti be a szigorítási terveket.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

David Cameron nemrég a Financial Timesnak írt cikkében vázolta részletesen a külföldi EU-munkavállalók szociális ellátásának szigorítására tervezett kormányzati lépéseket. Ezek között szerepel, hogy a többi uniós országból érkezők a jövőben nagy-britanniai tartózkodásuk első három hónapjában nem igényelhetnek álláskeresőknek járó, anyagi jellegű szociális juttatásokat. Ha ilyen támogatásra az első három hónap után is szükségük van, legfeljebb hat hónapig részesülhetnek e támogatásokban. A kolduláson ért uniós állampolgárokat egy évre kitiltanák Nagy-Britanniából.

A brit munka- és nyugdíjügyi minisztérium a minap azt jelentette be, hogy megfelelő angol nyelvtudást kell igazolniuk ezentúl a Nagy-Britanniában munkát vállaló külföldieknek ahhoz, hogy bizonyos jövedelemkiegészítő szociális támogatásokat igénybe vehessenek.

London a szigorítási tervek miatt máris komoly konfliktusba keveredett az EU-bizottsággal és személyesen Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztossal, akinek nemrégiben elhangzott bíráló kijelentéseit éles ellenkritikával fogadták brit politikusok és a brit sajtó részéről is.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: külföldi munka, elvándorlás, Nagy-Britannia, szabad munkaerő-áramlás