Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A parfümkészítés mesterei például többezer illatról raktároznak elméjükben tudást: míg mi egyszerű halandók körülbelül párszáz illatot vagyunk képesek kisebb-nagyobb ügyességgel felismerni, ők képesek az adott illatokat akár évekhez kötni, vagy egyes gyümölcsökből többtucatnyi alfaj illatát felidézni és kiválasztani. A szakma szűk és viszonylag kevesen képesek ilyen szenvedéllyel érdeklődni az illatok iránt, ezért a képzést is kicsit úgy kell elképzelnünk, mint egy titkos társaságot, ahol évente 10-12 új parfümőr "születik". Mi kell ahhoz, hogy Orrá váljunk? A híres hazai parfümőrök, Minya Viktória és Zólyomi Zsolt is arról meséltek több interjúban: gyerekkoruk óta központi szerepe volt az illatoknak az életükben, Viktória például a frissen vágott fű illatát próbálta meg tartósítani, Zsolt pedig ókori városok kövei körül próbálta kiszimatolni a történelmi múltat. Az ügyes szaglóreceptorok mellett szükség van még a memóriánkra, egy nagy adag kompozíciós készségre és a képzés tandíjára is: évente kicsivel több mint 4 millió forintra. Persze nem muszáj nagyban kezdeni, magunk is kipróbálhatjuk az illatok varázslatos világát: egyre több egynapos parfüm workshop és illattúra várja az érdeklődőket - bár egy igazi, klasszikus parfüm néha egy-másfél éven keresztül készül, már egy ilyen egynapos kóstoló is érdekes élmény lehet, és ki tudja, hátha pont belőlünk lesz a következő legendás parfümőr!

Centik, orrok, sasszemek: furcsa munkahelyi elvárások

Ha nem az igazi a szimatunk, akkor lehet, hogy az utazással érdemes próbálkozni: de jó lesz, ha odafigyelünk pár apróságra! Légiutaskísérőként el kell érnünk legalább 212 centimétert kinyújtott kézzel -ez a tárolók és a biztonsági berendezések működtetése miatt fontos-, és fel kell készülnünk mindenféle vészhelyzetre, ami egy repülés közben felmerülhet: ide értve a szülő nőket, a vízbe zuhanást, és az állatok szállítását is - ez utóbbi főleg a Közel-Keleten gyakori, ahol az utasoknak már szinte fel sem tűnik, ha sólyom ül a szomszéd székben. Időben szólunk: a kiképzés elméleti része után jön a gyakorlat, melynek egyik fontos eleme az is, amikor a légiutaskísérők jeges vízbe csúsznak a vizes mentés gyakorlásához. A legnagyobb légitársaságok még a női kollégák által kötelezően használt rúzs színét és márkáját is meghatározzák, sőt az is kikötés több társaságnál, hogy milyen fülbevalót (gyöngy, kristály vagy gyémánt) hordhat a munkatárs.

 
Centik, orrok, sasszemek: furcsa munkahelyi elvárások
 

Ha a repülés tetszik ugyan, de inkább kozmikus sebességre váltanánk, jelentkezzünk űrhajósnak! A NASA követelményei között szerepel 1000 repült óra vagy 3 év, a kutatási területen releváns munkatapasztalat, ráadásul egy ideje szemüvegesek is jelentkezhetnek! Végre megdőlt tehát az évtizedes mítosz, hogy csak eredeti sasszemmel lehet űrhajózni. A magasságra vonatkozó megkötés viszont még mindig él: 157 és 190 cm között van csak esélyünk - talán ezért is kevés a híres kosárlabdás űrhajós... A kifogástalan egészségi állapot, tökéletes vérkép és vérnyomás, káros szenvedélyektől való tartózkodás pedig olyan dolgok, amiket talán nem is kell külön kiemelnünk - ami viszont szintén nagyon fontos, az a jó tűrőképesség és kitűnő lelki egészség. A küldetések gyakran nyúlnak hosszúra, a társaság viszont csupán maroknyi, a szeretteink - és a teljes emberiség - pedig a messzi távolban van. Ezt a fajta elszigeteltséget csak igazán stabil lelkiállapotú emberek bírják - és néha még ők sem könnyen. Persze még így is megéri: a hihetetlen élményeken és hasznos munkán kívül a fizetés sem mellékes, több mint 18 millió forintnak megfelelő dollár évente.