Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ahogy a találó mondás tartja: semmilyen szél nem kedvez annak, Célkitűzés okosan - Fehérvári-Varga Judit aki nem tudja, milyen kikötő felé tart. Pontosan így van ez a munkánkban és a magánéletünkben egyaránt, hiszen, ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy merre is van számunkra az előre, haladnunk is nehéz, nem is beszélve a céltalanság mellékhatásaként jelentkező motiválatlansággal. Ha úgy érezzük, csak sodródunk a mindennapokkal, mi több, olykor az sem világos számunkra, miért is kelünk fel, illetve indulunk dolgozni reggelente, érdemes továbbolvasnunk, és követnünk Fehérvári-Varga Judit karrier coach útmutatását arról, hogy hogyan találjuk meg inspiráló, cselekvésre sarkalló céljainkat.

Tágítsuk a perspektívát

A szabadság után visszazökkenve a mókuskerékbe sokakra rátör az üresség érzése, és a felismerés, hogy nincsenek a helyükön, ugyanakkor arra sincs kész válaszuk, hol éreznék magukat igazán jól. „Mivel nem tanultunk meg célokat kitűzni, nem könnyű elindulni ezen az úton, már csak azért sem, mert gyerekként többnyire azt tettük, amit az iskolarendszer és a szüleink elvártak tőlünk, éppen ezért nem kevesen vannak azok, akik hasonló elvek mentén választottak szakmát, tanultak tovább, majd léptek ki a munkaerőpiacra. Kortól függetlenül elengedhetetlen, hogy önmagunkba nézzünk, és letisztázzuk személyes céljainkat, ha ugyanis csupán céges célokat követve működünk, valószínűleg előbb vagy utóbb, de átéljük a motivációvesztést, sőt a kiégés veszélyét is megsokszorozzuk, hiszen a pénz, sőt még a kiemelkedő fizetés sem ad önmagában hajtóerőt a fárasztó kihívásokhoz” – kezd bele a témába Fehérvári-Varga Judit.

A szakember szerint ahhoz, hogy a mindennapok szintjén megtaláljuk a miértjeinket, először érdemes a jövőbe tekintenünk, és öt-tíz, de akár húsz éves távlatokban is gondolkodnunk. „Válaszoljuk meg magunknak a kérdést, mit is szeretnénk elérni az életünkben, ha ugyanis látjuk a nagy totált életünk főbb szeleteiről, a jelen egészen konkrét céljait is könnyebb megfogalmaznunk. Ha például három gyermeket szeretnénk, valószínűleg a család és a magánélet kiemelt helyen szerepel majd a fontossági listánkon, ami minden bizonnyal kihat a munkánkra. Amennyiben vezetői pozícióról vagy saját vállalkozásról álmodunk, az sok tekintetben determinálhatja magánéletünk szervezést, ahogy az olyan jellegű célok, minthogy egy kertes házat szeretnénk a Balaton partján, szintén kijelölik számunkra a főbb irányokat.

Akik jelenleg még egészen elveszettnek érzik magukat, azoknak érdemes elvégezni a következő gyakorlatot: „Vegyünk elő egy üres lapot, és képzeletben menjünk el az utunk, vagyis életünk végéig, majd fogalmazzuk meg a búcsúbeszédünket, vagyis vessük papírra, mit szeretnénk, mire emlékezzen a környezetünk velünk kapcsolatban. A feladat önismeretet és nagyfokú őszinteséget kíván, de nemcsak abban lehet segítségünkre, hogy letisztázzuk a távoli vízióninkat, hanem abban is, hogy észrevegyük, mely célok a sajátjaink, és melyek azok, amelyeket csak mások nyomása miatt tűztünk ki magunk elé” – emeli ki interjúalanyunk.

Célkitűzés okosan - munka, célkitűzés, haladás

SMART, a varázsszó

Amikor célokról beszélünk, sokak fejében olyasmi gondolatok fogalmazódnak meg, minthogy szeretnének boldogok lenni és anyagi biztonságban élni. Bár kiindulópontként használhatjuk ezeket, ugyanakkor jó, ha tudjuk, hogy az ilyen kijelentések még csupán vágyak, célokká akkor válnak, ha konkréttá és mérhetővé tesszük őket. Ehhez használhatjuk jól a SMART megközelítést, amely angol betűszó a célkitűzésnél követendő legfőbb szempontokat gyűjti egy csokorba.

Az első, és legfontosabb kritérium, hogy a célunk legyen specifikus, azaz minél konkrétabb. A boldogság példájánál maradva körvonalazzuk magunknak, mit is jelent számunkra a boldogság: gazdagságot? A munka-magánélet egyensúlyát? Nagy családot, esetleg szépen ívelő karriert? A lehető leginkább pontosítsuk a válaszunkat, majd pedig tegyük mérhetővé. Ha azt mondjuk, hogy szeretnénk jól megtanulni angolul, az rendkívül sok mindent takarhat, amennyiben viszont hozzátesszük, hogy szeretnénk megszerezni a B2 szintű nyelvvizsgát, máris keretet adtunk a haladásunkhoz” – avat be Judit, majd folytatja is a következő szemponttal.

A SMART ’A’ betűje az angol achievable, azaz a megvalósítható szóból ered, de bizonyos definíciók ennél a pontnál az actionable, azaz cselekvésre ösztönző jelzőt használják. A lényeg, hogy a célunk a tekintetben is ösztönzően hasson ránk, hogy képesek legyünk elérni azt. Amennyiben egyetlen szót sem tudunk angolul, a nyelvvizsga valószínűleg nagyobb falat lesz, mintha alapszinten már beszélnénk a nyelvet, ezt ajánlott szem előtt tartanunk. Ehhez kapcsolódóan fontos megjegyeznünk, hogy csak akkor leszünk motiváltak a célunk elérésében, ha az releváns számunkra, ugyanis hiába várják el a munkahelyünkön az angol nyelvtanulást, ha mi nem érezzük ennek szükségét, munkánk, karrierünk szempontjából. És az ötödik elem, amely szintén a célkitűzés keretrendszerére vonatkozik, az időbeli behatároltság (azaz timing). Egészen másképp hat ugyanis, ha úgy fogalmazunk, hogy valamikor elmegyünk nyelvvizsgázni, mintha azt jelentenénk ki, hogy másfél év múlva megszerezzük a bizonyítványt – amennyiben tudjuk, mennyi időt szánunk a fejlődésre, be fogjuk tudni osztani azt, a mindennapi feladatink szintjén is.

Pályamódosítás

Lépésről lépésre

Minél inkább sikerül jól körvonalaznunk a közelebbi vagy egészen távoli céljainkat, annál inkább tudják pozitívan befolyásolni mindennapi döntéseinket, tetteinket. Vagyis lefordítva: ha tudjuk, miért is dolgozunk, legyen az egy karrierlépés vagy egy saját lakás, a munkához való hozzáállásunk is átalakul, és ez az, ami egy nehezen induló hétfőn vagy egy fáradt pénteken is átsegít minket.

Aki jelenleg egy helyben toporog és nehezen találja az iránytűjét, annak ajánlott kis lépésekben haladnia. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy csak egészen apró célokat tűzhetünk ki, bátran gondolkozhatunk nagyobb volumenben, azonban céljainkat bontsuk le olyan részcélokra, belátható mérföldkövekre, amelyek folyamatos hajtóerőként sorakozhatnak előttünk” – tanácsolja a karrier coach. 

Részcélokat azért is jó beiktatnunk, mert általuk könnyen nyomon követhetjük a fejlődésünket, és arra is alkalmat adnak, hogy észrevegyük, ha időközben megváltozott a nagy célunk. „Ne ijedjünk meg ettől a felismeréstől, hiszen ahogy mi magunk is változunk, úgy történhet fordulat a prioritásainkban is. Az eddig befektetett munkánk és ráfordított időnk egyáltalán nem elvesztegetett, de legyünk nyitottak az újratervezésre, hogy lendületünk megmaradjon a mindennapokban” – összegzi Judit.

Nincs más hátra, mint előre! Tisztázzuk le, merre tartunk, majd fogjunk szelet a vitorláinkba. Amennyiben egyértelműek számunkra személyes céljaink, biztosan megtaláljuk azt az állást is, amelyet ezek szolgálatába állíthatunk. Álláskeresőként legyünk aktívak, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, valamint frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkáltatók ránk találhassanak.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: célkitűzés, motiváció, haladás, munka, karrier