Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A Gallup 2021-es, amerikai és kanadai munkavállalók körében végzett kutatása szerint 10-ből 7 munkavállaló elégedetlen az életével, 80%-ukat pedig egyáltalán nem érdekli a munkája. Az adatok a pandémiás idők előtt sem voltak sokkal jobbak. De miért választunk olyan munkahelyet, ahol nem érezzük jól magunkat? Egyáltalán: mitől érezhetjük magunkat jól egy munkahelyen. Továbbmegyünk: létezhet olyan, hogy boldogan dolgozni?

Sokak szerint igen. Bár a boldogság és a kiteljesedés teljesen szubjektív fogalmak, az biztos, hogy sokat segít a helyünk megtalálásában, ha kellő önismeret birtokában felismerjük, hogy bennünket mi tenne boldoggá. Van, akinek ez az elismerés, másoknak a kiemelkedő fizetés, de sokat számítanak a kényelmes munkakörülmények és a munka-magánélet egyensúlyát támogató munkahely is.

A brit University of Warwick egyik kutatása szerint a munkahelyükkel elégedett dolgozók 12%-kal hatékonyabbak, mint boldogtalan társaik. A hasznosság csak az egyik szempont, a kutatás eredményeiből az is kiderült, hogy aki a munkájában kiteljesedik, az sokszor egészségesebb és személyes kapcsolataiban is sikeresebb, mint a munkahellyel elégedetlen kollégák.

De mi is az a munkahelyi elégedettség?

Létezik egy dán kifejezés, az „Arbedjsglæde”. Azt a boldogságot jelenti, amit akkor érzünk, amikor jól csinálunk valamit. Egy olyan elégedettség-érzés, ami a jól elvégzett munkánkból fakad.

Jól érezhetjük magunkat a munkánkban, ha

- olyan feladatokat bíznak ránk, amiket szívesen elvégzünk,

- olyan emberekkel dolgozhatunk, akikkel szívesen töltünk együtt időt,

- elégedettek vagyunk a munkánkért járó fizetéssel,

- megkapjuk a számunkra érdekes fejlődési lehetőségeket,

- tisztelnek és elismernek bennünket a munkahelyünkön.

Hogyan tehetünk a saját boldogságunkért?

Tegyük fel magunknak az alábbi kérdéseket:

Ugyanazokat az értékeket vallja a munkahelyem, mint én?
Fontos, hogy a munkahelyünk és a munka amit végzünk, illeszkedjenek az értékrendünkbe. Hiszen hogyan tudnánk elégedetten dolgozni egy olyan munkahelyen, ami szembemegy a világról alkotott elképzeléseinkkel? Tudatos környezetvédőként nem érezzük magunkat jól egy nagy környezetszennyezőnél, de vegánként sem lehetünk boldogok egy húsfeldolgozó-üzemben.

Megbecsül a főnököm?
Mikor hallottuk utoljára, hogy „ez szép munka volt?” Vagy akár csak annyit: „köszönöm”? A munkahelyükön boldogtalan dolgozók sokszor arról panaszkodnak, hogy láthatatlannak érzik magukat, valakinek, aki mint egy robot köteles elvégezni a rábízott munkát, és csak a tökéletes elég jó – de azt sem gyakran köszönik meg. Ha hasonló helyzetben vagyunk, nem csoda, hogy távol áll tőlünk a boldogság!

Lehet, hogy túl sokat vállalunk?
Még a legjobb munkahelyen is előfordulhat, hogy túlvállaljuk magunkat – vagy éppen túl sokat várnak tőlünk. Ez pedig egyenes út a kiégéshez. Ha szeretnénk hosszú távon eredményesen és elégedetten dolgozni, fontos, hogy élhető munkamennyiséget vegyünk csak a nyakunkba, és merjünk nemet mondani a túlzó elvárásokra. Ha hétvégén és késő este is rettegve figyeljük az e-mailjeinket, ünnepnapokon is felvesszük a telefont, akkor nem csoda, hogy nem tesz bennünket boldoggá a hétfői munkába indulás gondolata!

Ha a válaszok alapján úgy tűnik, nem vagyunk a helyünkön, vegyük jelnek: itt az ideje, hogy nekilássunk a váltásnak! Ha úgy érezzük, csakis egy új munkahely jelenthet megoldást, ne habozzunk – frissítsük vagy egészítsük ki önéletrajzunkat, majd töltsük fel ide, hogy személyre szabottan válogathassunk a több ezer nyitott álláslehetőség között! Maradjunk mindig naprakészek, kérjünk  hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala