Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nem árt, ha nyitott szemmel járunk álláskereséskor, de jó, ha a gyanús jelek mellett a jó dolgokra is oda tudunk figyelni.

Arról már többször írtunk, hogy milyen intő jelekre kell kihegyezni érzékeinket, amikor állásinterjúra megyünk valahova, de érintettük már a mérgező főnökök és munkahely kérdését is. Arról viszont ritkábban esik szó, hogy milyen felszabadító dolog egy lelkesítő munkahely, vagy milyen egy jó vezető mellett a munka, pedig milyen fontos téma ez is – hiszen mindannyian egy olyan helyet keresünk, ahol megbecsülés mellett teljesedhetünk ki.

Mai cikkünkben az álláskeresés és az állásinterjúk világában keressük a biztató jeleket: avagy mik azok az apróságok, amik arra utalnak, hogy egy tisztességes, emberbarátan működő céghez felvételizünk. Lássuk!

Jó jel, ha nincs intő jel

Első randira is úgy indulunk, hogy igyekszünk minél többet megtudni a másikról, és nincs ez másként az állásinterjúk esetében sem. Ha igazán profik vagyunk, álláskereső Sherlock Holmes-ként kutatunk a cég után, ahonnan behívtak bennünket. Utánanézünk a cégről elérhető értékeléseknek, felderítjük, van-e ismerősünk az adott munkahelyen, gyűjtjük az információkat mások tapasztalatai alapján. Ha nem találunk drámai hangvételű bejegyzéseket távozó kollégáktól, vagy inkább átlagos, mint negatív a cég megítélése, akkor már egy fokkal nyugodtabban dőlhetünk hátra. Persze a legnagyobb öröm, ha pozitív hangvételű, lelkes beszámolókat olvashatunk, figyelembe véve azt a torzító tényezőt is, hogy a jó értékelések ritkábbak amiatt is, hogy sokkal többen ragadnak csalódottságukban billentyűzetet.

Jó jel, ha gördülékenyen megy minden

A felvételi folyamat sok esetben árulkodó lehet: ha lelkesítő álláshirdetéssel találkoztunk, vagy az interjúra hívó e-mail esetleg telefonhívás hangvétele volt biztató, az mindenképp megerősíthet bennünket arról, hogy érdemes a céggel közelebbről megismerkednünk. Ha felkészült kapcsolattartóval van dolgunk, aki esetleg még azt is kiemeli, hogy izgatottan várják a találkozást, az szintén megnyugtató lehet: jó kezekben van a jelentkezésünk.

„Összesen 7-8 interjún jártam életemben” – meséli Kinga, aki PR-szakemberként dolgozik. „Egy volt, ami máig emlékezetes: több körben találkoztam a felvételiztetővel és a leendő munkatársakkal, és mindvégig azt éreztem, hogy egy szuper összeszokott csapatot látok, akiknek céljaik vannak és félszavakból is megértik egymást. Még a szakmai interjú húzósabb kérdéseinél is az volt a benyomásom, hogy mindenki tiszteli és elismeri egymást, és érdeklődéssel fordulnak felém is. Nem volt nehéz elképzelnem, hogy jól érezném magam közöttük.”

A gördülékeny, barátságos felvételi folyamat tehát mindenképp jó pont, ha jól érezzük magunkat ebben az egyébként jogosan stresszes helyzetben, azt mindig könyveljük el biztató jelként.  

Jó jel, ha tetszik a környezet

Mindenki más körülmények között érzi jól magát, így ebben a személyes ízlésnek is nagy szerepe van, de az alapvető jó munkahelyi körülmények mégis körülírhatók. Ha úgy látjuk, hogy a berendezés harmonikus, az ott dolgozók igényeit is figyelembe veszi, az csak jót jelenthet. Van, ahol ez a meleg gyártótér miatti légkondicionálást jelenti, máshol a természetes fényt vagy az ergonomikus irodai bútorokat, megint más munkahelyeken elvonulós csendszobát vagy izgalmas design bútorokat: a lényeg az, hogy érezzük, gondoltak ránk is a tervezésnél.

Járjunk nyitott szemmel! Ne csak a munkahelyi berendezést figyeljük meg, hanem a benne dolgozókat is! Ha vidám, nyüzsgő közegbe érkezünk, akkor bátran feltételezhetjük, hogy búbánatos, stresszes mindennapok helyett a jókedv az alaphangulat. Érdemes már az épület előtt, a munkahelyi menzán, a liftben vagy a dohányzóban is körbenézni: sokat elárul egy helyről az, hogyan viselkednek az ott dolgozók egy szürke hétköznapon.

Réka, a pénzügyes arról mesél, hogy mennyire megfogta egy interjún az, hogy szólt a zene az irodában: „Menekülni akartam az akkori munkahelyemről, ahol két idősebb munkatársam volt és minden nap a panaszkodásról szólt: mindig elégedetlenek voltak valamivel. Behívtak egy másik kis céghez interjúzni – pedig amúgy nagyobb cégeket néztem ki – és ahogy mentünk a tárgyalóba, végigmentünk egy folyosón, és hallottam kiszűrődni az egyik szobából zenét, meg azt is, hogy odabenn nagyon nevetnek valamin. Nekem onnantól majdnem mindegy volt minden, mert rájöttem, hogy ez kell nekem, a jó társaság és a jókedv.”

A büszkén kiállított díjakból, iroda-szerte megjelenő személyes tárgyakból is sok minden következik: a szakmai sikerek és csapatmunka elismerése mellett érdekes kérdés az is, mennyire vihetjük be a személyiségünket a munkahelyünkre. Sokaknak központi kérdés a jó társaság, mások annak örülnek, ha teret kapnak az önkifejezésre. Ha tudjuk, számunkra mi a fontos egy munkahelyben, nézzük meg ezt az oldalát is, amikor interjúzunk!

Jó jel, ha megkérdezik a véleményünket

Miközben sajnos elég gyakori, hogy az állásokra jelentkezők vagy az állásinterjún résztvevők alig kapnak visszajelzést, szerencsére léteznek jó megoldások is. Vannak olyan cégek, ahol annyira odafigyelnek a hozzájuk jelentkezőkre, hogy amellett, hogy részletes visszajelzést adnak, ők is kíváncsiak arra, hogyan éreztük magunkat az állásinterjún, mi fogott meg bennünket az álláshirdetésben. Hiszen így mindenki jól jár: az álláskereső értékes szempontokat kaphat saját felvételijéről, függetlenül attól, hogy kap-e állásajánlatot, a cég pedig a jelentkezők véleménye alapján fejlesztheti saját folyamatait.

Egyértelműnek tűnik, hogy az a munkahely, amelyik már az álláskeresőkhöz is tisztességesen áll, az később beválhat a gyakorlatban is. Persze mindenkinek mást jelent a jó munka: ahhoz, hogy megtaláljuk a helyünket egy számunkra ideális munkahelyen, nem árt, ha ismerjük az erősségeinket, gyengeségeinket, ambícióinkat. Ebben segít az önismeret, ha saját magunkkal képbe kerülünk, akkor sokkal nagyobb eséllyel talál ránk az álommunka is.

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala