Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha rendszeresen számolgatnunk kell pénztárcánk tartalmát a hónap utolsó napjain, két eset lehetséges: vagy nem keresünk eleget, vagy nem osztjuk be megfelelően a fizetésünket. Amennyiben az előbbi az igaz, ajánlott mihamarabb felmérnünk a piaci viszonyokat, és újratárgyalnunk bérigényünket! Ha viszont a költekezők táborát gazdagítjuk, érdemes követnünk az alábbi tanácsokat: az eredmény bizony kézzel fogható lesz!

50/30/20-as szabály

Az első és legfontosabb: tudatosítsuk magunkban, mekkora a bevételünk, és milyen kiadásaink vannak. Számoljuk össze a fizetésünket, és az esetleges egyéb juttatásokat (cafetéria, extra munkák) – ezek jelentik a költségvetésünk alapját, majd jöhet az 50/30/20-as felosztás! A bevételünk legfeljebb 50 százalékát fordítsuk a fix költéseinkre, mint a rezsi, a bérleti díj/hiteltörlesztő, telefonszámla, tömegközlekedés/üzemanyag, alapvető élelmiszerek. 30 százalékot különítsünk el az egyéb kiadásokra, amelyekkel a jóllétünket biztosíthatjuk, mint az ebédek, egy új bicikli, vagy egy izgalmas könyv. A maradék 20 százalékot pedig tegyük félre, felkészülve az esetleges váratlan helyzetekre, vagy tartalékolhatunk távolabbi céljainkat szem előtt tartva is.

Bánjunk jól a pénzzel! - munka, fizetés, megtakarítás

Éljenek a kihívások!

Aki szereti a kihívásokat, bátran kipróbálhat néhányat, bevonva akár barátokat, családtagokat is a pénzügyi szemléletváltásba. Kitűzhetünk például egy napi vagy heti limitösszeget, amelyet a kihívás keretein belül be kell tartanunk, de olyan vállalásokat is tehetünk, mint hogy mennyit költünk maximálisan adott hónapban élelmiszerre, vagy épp mi az a (csekély) összeg, amelybe az ebédünknek bele kell férnie. Igazán elszántak beiktathatnak heti egy költésmentes napot is, sőt a tét akár tovább is emelhető heti két-három napra is.

A jó öreg malacpersely

Gyerekként valószínűleg sokunk büszkélkedhetett egy csörgő hasú persellyel, amikor már maga a gyűjtés is örömet okozott, nem csupán a végösszeg. Idézzük fel ezt a távoli emléket: jelöljünk ki egy befőttesüveget, papírdobozt, vagy vegyük elő a valamikori klasszikust, és hetente dobjuk bele a pénztárcákat húzó aprót. Meglepődünk majd, néhány hónap alatt mennyi gyűlik észrevétlenül össze. Ha szeretnénk felturbózni a folyamatot, olykor egy ötszázas is landolhat a fémek között, és már csak a határidőt kell kijelölnünk, amikor feltörjük a nagyhasút!

Boldogságmutató

Az impulzusvásárlások gyakran okozhatnak komoly fejtörést a hónapok végén – ezeket elkerülendő vessük be Alexa von Tobel pénzügyi szakember módszerét: amikor valami megtetszik nekünk, első lépésként egy tízes skálán értékeljük, mennyire tenne minket boldoggá az adott termék, program, egyéb. Hatos alatt soha ne lépjünk a kasszához, különben hamarosan meg fogjuk bánni a döntésünket! Második lépésként azt is ajánlott átgondolnunk, hogy vágyunk tárgya milyen hosszú ideig jelentene örömet számunkra. Egy jegy kedvenc zenekarunk nagykoncertjére akár életre szóló emléket is megtestesíthet, szemben egy ugyanilyen összegben vásárolt ruhával, amely néhány alkalom után könnyen elveszítheti a varázsát. Tárgyak helyett tehát érdemes inkább élményekbe invesztálnunk.

Ha jól jön a segítség

Ahhoz, hogy hosszútávon is következetesek maradjunk a kiadásainkat illetően, jó, ha folyamatosan nyomon követjük, mikor, mire költünk, legalábbis addig, amíg ki nem iktattuk a rossz szokásainkat. A legegyszerűbb módja ennek természetesen a toll és papír, de vezethetünk táblázatot is az értékes forintokról. Ha kihasználnánk az okostelefonunk lehetőségeit, a Koin és a Money Lover applikációk magyarul támogatják céljainkat, de szántalan angol nyelvű, extra funkciókkal ellátott alkalmazást is beszerezhetünk.

Találjuk meg a számunkra testhezálló módszert, és ahogy a társasjáték mondja: gazdálkodjunk okosan! Ha azonban úgy érezzük, nem honorálják kellően a munkánkat, bátran váltsunk: nézzünk szét a legfrissebb lehetőségek vagy a jól fizető munkák között, de kereshetünk személyes preferenciáink szerint is. Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkaadók is ránk találhassanak, ha pedig CV nélkül pályáznak, használjuk a Mobilmunkát!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, fizetés, kiadások, megtakarítás