Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az Európai Foglalkoztatási Szolgálatnál (EURES) több mint 8000 álláshelyre keresnek európai uniós polgárokat a norvég munkaadók, illetve a helyi munkaügyi hivatal (az Arbeids- og Velferdsforvaltningen, NAV).

A legtöbb hirdetést már eleve norvég nyelven tették közzé, ám néhány angol is van közöttük (de itt is közlik, hogy legalább alapszintű norvégtudás szükséges az állás betöltéséhez). Így tehát ha valakit csábít az északi ország, akkor el kell sajátítania az alapokat az indulás előtt.

A legtöbb állást az építőipar kínálja, az összes munkalehetőség harmada itt van az EURES adatai szerint. Hiány van az országban az egészségügyi dolgozókból is: orvosokat, nővéreket és ápolókat, illetve gondozókat is nagy számban várnak a munkaadók. Mérnöki, informatikai felsőfokú végzettségű dolgozókat, szakmunkásokat, valamint értékesítőket, szállodai és éttermi munkásokat is keresnek.

Mennyit lehet keresni?

Norvégiában nincs államilag meghatározott, törvényben rögzített minimálbér, de egyes iparágakban a szakszervezetek és a munkaadók kötnek bérmegállapodásokat. Ezekben az ágazati kollektív szerződésekben többek között azt is rögzítik, hogy milyen összegnél nem lehet alacsonyabb a fizetés. Ha valaki Norvégiában dolgozik, azonos fizetési és foglalkoztatási feltételekre jogosult, mint a norvég állampolgárok.

A képzettségtől is függ, hogy mennyit kap valaki. Az építőipari szakmunkásoknak általában 159 norvég koronánál, azaz körülbelül 6000 forintnál nem lehet alacsonyabb az órabére, az iparban dolgozó képzetleneknek 143, egy év munkaviszony után pedig 149 korona (5430-5660 forint) jár óránként (egy norvég korona 38 forint).

 Az északi álom: ahol egymilliót is kereshetünk 

Egy hajóépítő szakmunkás 140 koronát (5320 forintot) keres, ebben az iparágban a képzettség nélküliek órabére 127,5 koronát (4845 forint).

Egy kőműves mester órabére viszont elérheti akár a 350 koronát is, azaz óránként 13 300 forintot keres.

Norvégiában létezik pályakezdő bér: a 18 évesnél fiatalabb munkások minimális bére 96 korona, 3650 forintnak megfelelő összeget kapnak.

Egy kezdő orvos havi alapbére (ügyeleti díj és pótlékok nélkül) olyan 1,5 millió forint. Az EURES honlapján több mint 120 orvost keresnek. Van olyan hirdetés, ahol angol és norvég, egy másikban viszont norvég és svéd nyelvtudást követelnek. A Profession.hu felületén például gépészmérnököt keresnek norvégiai munkavégzésre, ide angol nyelvtudás is elegendő.

Az EURES álláshirdetései között böngészve azt láthatjuk, hogy egy autószerelő egy hónapban 25 000-30 000 koronát kap - forintra váltva 950 ezer és 1,14 millió közötti összeget.

Egy séfnek és egy cukrásznak is hasonló fizetés jár, általában eléri a havi jövedelmük az egymillió forintot, de sokszor ezt meg is haladja.

Kell munkavállalási engedély?

A magyar állampolgároknak 2009 óta nem kell munkavállalási engedély Norvégiában - ahogy más, 2004-ben és korábban csatlakozott EU-tagállamok lakosainak sem. A helyi szabályok szerint viszont annak, aki három hónapnál tovább akar az országban tartózkodni, regisztrálnia kell a rendőrségen (ez a Directorate of Immigration honlapon is megoldható). Egyes régiókban a külföldi munkavállalókat nyilvántartásba veszi a Service Centre for Foreign Workers is. Az országban dolgozni kívánó külföldiek regisztrációs igazolást kapnak, amely korlátlan ideig érvényes.

Norvégia budapesti nagykövetsége szerint a külföldiek munkavállalása pozitívan hat a norvég társadalom fejlődésére és a norvég hatóságok mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a kvalifikált külföldi munkaerő munkát vállalhasson az országban.

Ha valaki munkavállalási céllal érkezik az északi országba, ki kell váltania egy személyazonosító számot és az adókártyát (az adóhivatal honlapja itt érhető el). Aki Magyarországon egészségbiztosítási jogviszonnyal rendelkezik, már itthon kiválthatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál az európai egészségbiztosítási kártyát, amellyel a norvég biztosítottakkal azonos egészségügyi ellátásban részesülhet.

Norvégiában nincs személyi igazolvány, ezért Magyarország norvégiai nagykövetsége azt tanácsolja, hogy inkább útlevéllel utazzunk. Ez azért is fontos, mert például norvég bankszámlát kizárólag ezen okmány felmutatásával lehet nyitni.

       Az északi álom: ahol egymilliót is kereshetünk       

Lehet dolgozni határozott és határozatlan idejű szerződéssel, vannak teljes és részmunkaidős állások, de a norvég munka törvénykönyve is ismeri a szezonális munka és a tipikustól eltérő munkaformákat is.

A leggyakoribb a 37,5 vagy 40 órás munkahét, aki viszont például au pairként keres pénzt az országban, az heti 30 óránál nem dolgozhat többet. Az alkalmazottaknak 21 vagy 25 nap szabadság jár egy évben (ez a kollektív szerződésekben foglaltaktól függ).

A munkaszerződés szigorúan írásban készül, mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak alá kell írni. Kötelezően tartalmazza a felek adatait, a munkakört, a munkaidőt (óraszám), az illetményt és a munkaviszony megszüntetésének feltételeit.

Mennyibe kerül az élet?

A lakbér Oslóban és a nagyobb városokban a legmagasabb. A külvárosokban olcsóbb a szállás: egy kétszobás lakást havi 5443, egy háromszobásat pedig 6440 koronáért (207-245 ezer forint) bérelhetünk. Oslo belvárosában viszont ugyanilyenekért már 7591-9705 koronát - 288-369 erez forintot - kérnek el. A kaució általában háromhavi bérleti díj. Az EURES azt tanácsolja, hogy érdemes megkérdezni a leendő munkaadót, hátha tud valami jó albérletet ajánlani, vagy segíteni a lakáskeresésben.

A norvég statisztikai hivatal szerint a lakhatás költségei egy évben átlagosan 123 ezer koronát (azaz havi 10 250 koronát, átszámítva csaknem 400 ezer forintot) tesznek ki - ebben a lakbér mellett a rezsiköltségek is benne vannak. (Gázt nem használnak, szinte minden árammal megy.)

Az alkoholtartalmú italok és az élelmiszerek ára magasabb, mint más európai országokban. A lazac kilója 89,90 koronába (3416 forintba), darált marhahúst pedig 75 koronáért (2850 forintért) vehetünk. Egy kiló paradicsom ára 20 korona (760 forint). Egy liter tej 18, a 75 dekás kenyér pedig 25 koronába (684 és 950 forintba) kerül.

Előnyben az északi népek

A nyelvi különbségek nem jelentenek akkora akadályt a két szomszédos ország, Norvégia és Svédország között, mint például egy magyar munkavállaló esetében. A norvég adóhivatalnál bejelentett adatok alapján közel 80 ezer svéd dolgozik az országban - közölte az EURES. Norvégiában alacsony a munkanélküliség, alig haladja meg a ráta a 3 százalékot, Svédországban viszont közel a kétszerese.

Többet lehet keresni Norvégiában, ám ez a megélhetési költségekre is igaz: a norvég fizetések 30, a megélhetési költségek viszont 20 százalékkal magasabbak, mint a szomszédos országban. Ám az is beszédes adat, hogy 2011-ben a világ legdrágább városának a norvég Trondheimet választották.