Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az apróság itt milliárdokat hozhat

Az adatbányász feladata, hogy egy adott üzleti folyamat minden elérhető információját begyűjtse és azokból a menedzsment számára értékelhető összefüggéseket hámozzon ki - összegzi a munkakörét Dávid Zoltán.

A gyakorlatban ez a következőképpen működik: egy benzinkutakat üzemeltető vállalatnál felfigyelnek arra, hogy a shopokban erősen visszaesett az egyik közkedvelt édesség forgalma. Szerencsére a meg nem nevezett kőolaj származékokat forgalmazó vállalatnál régi hagyományai vannak a klubkártyának. A vásárlók negyvenhét százaléka úgy fizet, hogy közben a kártyáját is használja az ajándékpontok reményében. Így számtalan információt árul el önmagáról, a vásárlási szokásairól, anyagi helyzetéről, ízléséről, stb. Ezek az információk egy hatalmas adattárba kerülnek, a vásárlók nevei alá, szépen sorban. Ilyenkor lép a képbe az adatbányász, aki lehívja az adatokat és azokban összefüggéseket keres. A kártyán rögzített adatok elárulják, hogy ki-ki mennyi időt töltött vásárlással, mit vásárol gyakran, mi az, ami elkerüli a szemét, mikor, s mennyit költ, stb. Az irányt mindig a megbízó adja. Jelen esetben az adott közkedvelt édesség van fókuszban, miszerint a forgalmának a visszaesését kell ezen a módon kideríteni és gyorsan orvosolni.

Az adott édességet jellemzően délután, inkább nők és többnyire egyesével veszik - ez derül ki a klubkártyával rögzített adatokból. Ebben az esetben kiderült, hogy az iskolából, óvodából hazafelé a benzinkút shopjaiba tévedő anyukák alkotják a potenciális vásárlók legnépesebb körét. De hogyan lehet még több terméket értékesíteni nekik? - teszi fel a kérdést az adatbányásznak a megbízó, aki erre azt feleli: csomagoljátok hármasával (némi kedvezménnyel) és tegyétek a pénztárhoz közelebb, továbbá a készlet felét kicsit magasabbra, hogy az apukák is észrevegyék. Igen! Az ötlet bevált, és az eladások optimális mértékűre növekedtek.

Szakmák: az adatbányász, avagy a profizmus a részletekben rejlik?.


Mindenhol ott vagyunk

Ma már nincs olyan hipermarket, benzinkút, áruház ahol ezt ne alkalmaznák a tulajdonosok. Az elemzők döntik el, hogy hol legyen egy hipermarket eladóterében az alkoholos pult, a sütemény és a cigaretta. A termékek márkájába, formájába, csomagolásának színébe is beleszólhatnak és bele is szólnak, mert ők a biztos tudás birtokosai. "A tények makacs dolgok", amiből valóságos következtetéseket lehet és kell is kihámozni, ami az adatbányász kötelessége.

Mit tud az adatbányász?

Az adatbányász ismeri, és profi módon használja a programozási nyelveket, valamint bele is ír, ha szükséges. Matematikai gondolkodásmóddal született, amit az elméleti matematika egyetemes ismeretével fejel meg. Szereti, sőt szenvedélye a statisztika. A valószínűség-számítás számára egy lehetőség a sok közül arra, hogy megoldja a soron következő problémákat.
Kiváló memóriája, fényképszerű emlékezete van és imádja, ha két éjszakán keresztül kell a monitor előtt ülnie a sikeres diagnózis megfejtésének érdekében.
Az adatbányászat érzés, intuíció kérdése, logikus okokból, adatokból kiindulva - vallja Zoltán, aki szerint ez az informatika legmagasabb rendű művészete, alkotás és egyben kulcs a profithoz.
Akadnak az országban egyetemeken végzett adatbányászok is, de a legjobbak autodidakta számítógépőrültek. Egyetemi szakképzés ebből nincs, de tanfolyamok, oktatások, szakkönyvek vannak, ahol a téma iránt érdeklődők tovább képezhetik magukat. Bővebben: http://adatbanyaszat.lap.hu/ oldalon olvashatnak.

A kereseti lehetőségekről szégyenlősen nyilatkozik Zoltán. Megbízási konstrukcióban dolgozik, ami azt jelenti, hogy mindig más cégnél, külső tanácsadói munkakörben tevékenykedik. Évente, átlagosan négy hónapot tölt munkával Zoltán, amit nyolc hónap alatt pihen ki, ha lehet a földgolyó napsütötte részén.

Álláskereséshez kapcsolódó írások:

Önéletrajz: szabályos szabálytalanság - Mi az önéletrajz szerepe az álláskeresésben?

Az önéletrajz készítés 13 mesterfogása

Legyünk képben! - Milyen fotót csatoljunk az önéletrajzhoz?

Gyakori hibák az önéletrajzban

További karriertanácsok >> önéletrajzírás, állásinterjú

Tesztelje tudását! >> Ön felkészült egy jó önéletrajz elkészítésére? Töltse ki tesztünket és megtudja!