Az önéletrajz a legerőteljesebb marketingeszköz álláskeresés idején. Éppen ezért ne vegyük félvállról és ne gondoljuk azt sem, hogy amit akár csak 1 éve megkomponáltunk, még ma is nyerő. Ne sajnáljuk az időt és energiát az elkészítésére és a folyamatos frissítésére. Egyetlen tényezőt sose feledjünk: ez az egyedüli esélyünk, hogy behívnak-e az állásinterjúra vagy sem.

Az álláskeresők általában nem tartják fontosnak az önéletrajzuk módosítását. Nem gondolják, hogy ennek a lépésnek jelentős szerepe van abban, hogy eljutnak-e az interjúig. Ez azonban óriási tévedés. Hiszen hogyan kelthetnénk fel egy másik ember figyelmét, ha még sosem látott minket és még sosem beszélt velünk? Hogyan számolhatunk be életünk legfontosabb eseményeiről mindössze néhány percben? Hogyan mutathatjuk be eredményeinket, erősségeinket 1-2 oldalon keresztül?

Az 5 legnagyobb önéletrajz baki

Mielőtt nekifognánk megírni, illetve újraírni önéletrajzunkat, bemutatjuk azt az 5 legnagyobb bakit, amit gyakran elkövetünk a megírásakor!

1. Túl hosszú

Mit jelent ez? Az adatok összefoglalása nem tömör, nem lényegre törő vagy nem figyelemfelkeltő. Mindhárom hibás megközelítés. Ez inkább tündérmesére emlékezteti az olvasót, nem egyenes, célzott kommunikációs stílusra. Jellemzően sok felesleges szót tartalmaz az ilyen önéletrajz, és még az is előfordul, hogy megismétel bizonyos információkat.

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Semmi gond! Olvassuk át ilyen fókusszal és módosítsuk! Ha pedig úgy érezzük, képtelenek vagyunk tömörebbé varázsolni önéletrajzunkat, akkor kérjük meg egy hozzáértő ismerősünket!

2. Túl rövid

Mit jelent ez? Ebben az esetben az önéletrajz nem tartalmaz elegendő adatot ahhoz, hogy a kiválasztási szakember kellőképp felmérhessen bennünket. Előfordulhat, hogy a rengeteg korábbi munkahelyünk miatt nem tudjuk egy vagy két oldalba sűríteni a tartalmat - ez lenne ugyanis a szokásos terjedelem - és ezért túlságosan röviden fogalmaznánk.

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Semmi gond! Teljes mértékben elfogadható a hosszabb önéletrajz is, ha úgy látjuk kerekebbnek és esélyesebbnek jelentkezésünket. De ne feledjünk az előző pontban ismertetett bakit sem!

3. Rossz a külalakja

Mit jelent ez? Ma már általában elektronikusan küldjük tovább önéletrajzunkat, így a formába öntés, a grafikailag rosszul megszerkesztett külső miatt hátrányba kerülhetünk. Ennek eldöntésére néhány másodperc alatt sor kerül a másik oldalon, és már ugranak is tovább a többi (esetenként sokszáz) jelentkező önéletrajzára.

Az 5 legnagyobb önéletrajz baki

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Semmi gond! Használjuk a Profession.hu új, ingyenes önéletrajz-készítő szolgáltatását! A kinyomtatott önéletrajzunkat pedig fűzzük dossziéba, és sose hajtsuk össze!

4. Helyesírási és nyelvtani hibákat tartalmaz

Mit jelent ez? Amellett, hogy ezt a tudást már általános iskolában magunkévá kellett volna tennünk, azt a benyomást is keltheti, hogy nem ügyeltünk a részletekre és nem koncentráltunk eléggé. Márpedig mindegyik súlyos hibának számít egy leendő munkahelyen. A HR-es úgy érzi majd, hogy számunkra nem igazán fontos, hogy jó benyomást tegyünk, és megszerezzük a munkát.

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Semmi gond! Megszerkesztett önéletrajzunknál kapcsoljuk be a helyesírás ellenőrző funkciót, és javítsuk a hibákat. Ha bizonytalanok vagyunk valamiben, inkább kérdezzünk rá megbízható ismerősnél, vagy keressünk rá az interneten. És az sem lenne hátrányos, ha pótolnánk általános iskolai elmaradásunkat.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. Túl tökéletes

Mit jelent ez? Ha azt a benyomást keltjük, hogy hibátlanok, maximalisták, szuperhatékonyak vagyunk, és az egész önéletrajzunkból ez csendül ki, átesünk a ló másik oldalára. Mert még ha valóban így is van, az igazán jó szakember nem kérkedik, és nem tömjénezi magát. Van önbizalma és ez az írásán keresztül is átjön. Ezért akár egyetlen tényt is elegendő megemlíteni, ami tökéletesen eléri a hatását. Illetve ha ezt a stílust választjuk, elveszítjük az emberi arcunkat, és már csak ezért sem leszünk szimpatikusak.

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Semmi gond! Ha nem érezzük, hol a határvonal, kövessük a szigorúan tényszerű, leíró jelleget időrendi sorrendben visszafelé, és az önéletrajzunk végén írjunk egy "Szakmai eredményeim" blokkot felsorolásszerűen, számszerű tényekkel alátámasztva. Ütősebb megoldás!

Korábbi cikkeink, amelyek érdekelhetik:

4 önéletrajz tipp pályakezdőknek

Ilyen egyszerű az önéletrajz elkészítése

Versenyfutás az idővel: 10 másodperc jut egy önéletrajzra

Forrás: Igor S. Popovic: A tökéletes állásinterjú, Akadémiai Kiadó.

Készítette: S. G.

Címkék: álláskeresés, önéletrajzírás, HR, CV