A legtöbb álláskereső annyira a felvételiztető kérdéseinek jó megválaszolására koncentrál, hogy elfelejti: ő maga is kérdezhet, sőt a sikerhez kérdeznie is kell. 

A Forbes szakértői cikke alapján alapvetően 2 dolog miatt fontos, hogy jó kérdéseket tegyünk fel az állásinterjún. Egyrészt a megfelelő kérdés már önmagában is bizonyítékul szolgál a felvételiztető számára, hogy képzett, rátermett és motivált jelölttel áll szemben. Másrészt az interjú legalább annyira szól a pályázóról, mint a munkaadóról. A felvételi beszélgetés közben ki kell derítenünk, hogy vajon szívesen dolgoznánk-e az adott vállalatnál és illik-e hosszú távú terveinkbe a kínált lehetőség. 

Egy-egy jó kérdéssel 3 dolgot érhetünk el:

enlightened Tisztázhatjuk, hogy az interjúztatónak vannak-e fenntartásai velünk kapcsolatban
enlightened Megmutathatjuk, hogy komolyan érdeklődünk az adott cég, illetve betöltendő pozíció iránt
enlightened Megtudhatjuk, hogy a cég, illetve a kínált állás megfelelő lenne-e a számunkra

A szakértő szerint minden állásinterjúra legalább 5 jó kérdéssel készüljünk, melyből végül hármat tegyünk fel. Több kérdés előkészítése azért fontos, mert az interjú közben néhányra valószínűleg automatikusan választ fogunk kapni.

Íme a 10 legjobb kérdés:

1. Milyen készségekkel és tapasztalatokkal kell, hogy rendelkezzen az ideális jelölt?

Ez egy nagyszerű nyitott kérdés, melynek segítségével az interjúztató ki fogja teríteni a lapjait. El kell mondania, pontosan kit is keresnek a pozícióra. Ha megemlít valamit, amiről nem esett szó, itt az alkalom, hogy reagáljunk és példát hozzunk fel rá, miért felelünk meg az elvárásoknak. 

Amikor nálunk a labda: 10 tuti kérdés az állásinterjún

2. Mi a legnagyobb probléma, amellyel a csapat jelenleg küzd, és leszek-e abban a helyzetben, hogy segítsek ezt megoldani?

Ezzel a kérdéssel nemcsak azt fejezzük ki, hogy azonnal arra gondolunk, hogyan tudnánk segíteni a csapatmunkát, de a válaszadáshoz az interjúztató automatikusan el fogja képzelni, milyenek lennénk az adott munka betöltése közben.

3. Mit élvez a legjobban abban, hogy a vállalatnál dolgozhat?

Ezzel a kérdéssel arra ösztönözzük a felvételiztetőt, hogy egy személyesebb hangvételre váltson és ossza meg velünk érzéseit. A válaszból arra is következtetni tudunk majd, hogy az ott dolgozók mennyire vannak megelégedve a munkájukkal. 

4. Mi számít sikernek ebben a pozícióban?

Kifejezzük, hogy sikeresek szeretnénk lenni, a válaszból pedig megtudhatjuk, hogyan léphetünk előre.

5. Van valamilyen fenntartása a képzettségemmel kapcsolatban?

Ez egy provokatív kérdés, mely egyben azt mutatja, hogy biztosak vagyunk készségeinkben és képességeinkben. 

6. Van lehetőség a folyamatos tanulásra és szakmai tréningekre?

Ezzel jelezzük az interjúztatónak, hogy szeretnénk bővíteni a tudásunkat és minél nagyobb értéket nyújtani a munkáltatónak. 

7. Mit kell tudnom a csapatról, akivel együtt fogok dolgozni?

A kérdésben benne van, hogy feltételezzük, hogy meg fogjuk kapni az állást. A válaszból kiderül, hogy napi szinten kikkel kell együttműködni, ez pedig rendkívül értékes információ. 

8. Mit kell tudnom X új termékről, illetve a növekedési tervekről?

Ezt a kérdést a vállalatról folytatott előzetes kutatásaink alapján kell megfogalmaznunk. Az interjúztató számára bemutathatjuk, hogy tisztában vagyunk az új termékekkel és trendekkel. A válaszból kiderül, milyen irányba halad a vállalat.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

9. Ki töltötte be korábban ezt a pozíciót?

Ez az egyértelmű kérdés rávilágít arra, hogy az illetőt kirúgták, előléptették, vagy magától távozott a cégtől. Következtetni tudunk arra, hogy van-e lehetőség előléptetésre, illetve hogy a munkavállalók mennyire érzik jól magukat a cégnél. 

10. Mi a következő lépés?

Ez legyen az utolsó kérdés, melyből megtudhatjuk, hányan vannak még versenyben, illetve hol tart a kiválasztási folyamat.

Címkék: állásinterjú, álláskeresés, nyitott pozíció, felvételi, felvételi

Szemlézte: Fogas Krisztina