Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Amikor a pénzszállításról hallunk, általában a páncélozott jármű, és a fegyveres őr jut az eszünkbe, hiszen ez az, amit látunk, amivel már találkoztunk. De hova kerül a szállítmány a járműből, és kiknek van dolguk a beérkező összegekkel? A válaszokat sejtelmes homály fedi, ahogy feltehetően az is kevésbé ismeretes, hogy a most kibocsátott,  megújított 1000 forintos előtt két-háromféle 1000-es bankjegy is forgalomban volt, hiszen nem vizsgáljuk meg a kezünkben forgó bankjegyeket úgy, ahogy azt egy pénzszállító központjában dolgozók teszik. Ez a munkája interjúalanyunknak, Erikának is, akit szinte a véletlen sodort a pénzkötegek közé.

P: Közel 10 éve dolgozol egy pénzszállító cég központjában. Hogyan kerültél erre a nem mindennapi területre?

Erika: Irodai munkára, asszisztensi állásra jelentkeztem a céghez, így kezdetben a papírmunka, a fénymásolás, iratrendezés, postázás volt a feladatom. A környezet nem volt hétköznapi, hiszen mindez egy értéktárban történt, ahol rengeteg pénz vett körül, azonban a munkaköri leírásom kimondta, hogy nem érhetek a pénzhez, így csak tisztes távolságból szemléltem azt, amit a legtöbben soha nem láthatnak.  Teltek a hónapok, és az értéktárban dolgozó csapatnál szabadság, illetve betegségek miatt létszámhiány lépett fel, viszont a munkát a szigorú határidőket tartva kellett elvégezni. Mivel a felettesem elégedett volt az addigi munkámmal és bizalmat is szavazott nekem, megkérdezte, nem segítenék-e be neki. Elvállaltam, és bár eleinte furcsa volt az új munkakör, hogy nap, mint nap sok-sok bankjeggyel dolgozom, de sikerült gyorsan beletanulnom a folyamatokba, és szerződés szerint is az értékkezelői csapat tagjává váltam.

P: Aki egy hasonló cégnél szeretne dolgozni, milyen felvételire számíthat?

Erika: A szűrő több lépcsős, és jellemzően vállalatonként változik, ki, mire helyezi a hangsúlyt. A hagyományos állásinterjú mellett, különböző tesztek és alkalmassági vizsgálat is a felvételi részét képezi, illetve tudom, hogy van olyan konkurens cég, ahol hazugságvizsgálat és környezettanulmány is szükséges a bekerüléshez. A folyamat tehát némiképp eltér a megszokottól.

 Amikor a pénz munkaeszköz - munka, szakma, felelősség 

P: Mikor és milyen feltételek között zajlik a munka?

Erika: Az időbeosztás a feladatok függvényében változik, lehet 8-10-12 órás is a beosztás, viszont a szerződött ügyfelek zavartalan kiszolgálása miatt a munka legnagyobb része éjjel zajlik. Én is éjszaka dolgozom, ami egyáltalán nem könnyű, este hatkor kezdek, és reggel hatkor végzek. Ez egy speciális életforma, amihez az elmúlt évek alatt megtanultam alkalmazkodni, de arra már a kezdetekben is felhívták a tapasztaltabbak a figyelmem, hogy az egészségem a legfontosabb, és ha bármikor úgy érzem, túlságosan megterhelő számomra ez a munkarend, váltsak, mielőtt komolyabb következményekkel számolnom kellene. Ami a feltételeket illeti, a biztonság elsőszámú ezen a területen, vagyis biztonsági ajtók mögött, a szigorú beléptetési rendet betartva, mindent látó kamerák kereszttüzében dolgozunk, és nem meglepő módon, ablak sincs sok a mi munkahelyünkön. Aki tehát nem bírja a bezártságot, és hogy szó szerint minden lépését figyelik, annak nem való ez a munka!

P: Hogyan alakulnak a feladatok, munkakörök egy pénzszállító cégnél? Vagyis mi van a páncélozott autón és a zsákokon túl?

Erika: Akik a szállítást végzik, ők egy teljesen más területet fednek le, szemben a mi munkánkkal. Csapatokban dolgozunk, amelyeknek abszolút változó a létszáma, cégenként és akár cégen belül is. Ismerjük egymást, de a szoros együttműködés a csapaton belül zajlik, ugyanis egy-egy folyamatot viszünk végig, a pénz beérkezésétől, a leszámolásán át, egészen addig, hogy az adott ügyfél számláján megjelenik az aznapi bevétel. Ennek megfelelően pénzszámoló, értékkezelő, postázó, ellenőr, értéktáros, ATM értéktáros, valutakezelő, asztalvezető, csoportvezető és területi vezető között oszlik meg a munka.

P: Mi a legnagyobb kihívás, nehézség a szakmádban?

Erika: Az egyik legnagyobb nehézség a már emlegetett éjjeli munkavégzés, a másik, amit inkább érdekességnek mondanék, hogy a pénzt nagyon értékes munkaeszközként kell kezelnem. Bár a kívülállók számára talán furcsa lehet, de számomra ez azonnal magától értetődő volt, és úgy vélem, ez nem is működhet másképp. De nem tudja mindenki ezt a szokatlan felállást megszokni, és függetleníteni magát a pénz hétköznapi jelentésétől, azonban egy banánhéj mindig van, a komoly szankciók pedig nem elkerülhetőek, ha valaki a magánéleti gondjait próbálja úgymond munka közben megoldani. Ez a feladatkör komoly felelősséggel is jár, tisztában kell lennünk azzal, hogy amit csinálunk, annak súlya van, ez pedig megfelelő hozzáállást kíván. Nap, mint nap nagy a stressz, de odafigyeléssel és koncentrációval a hibalehetőség is minimalizálható. Elengedhetetlen, hogy éjjel is kipihentek legyünk, és száz százalékot nyújtsunk, a bezártság, a monotonitás és az állandó zaj ellenére is.

P: Mit szeretsz a legjobban a munkádban, a feltételezhető folyamatos adrenalin-löket mellett?

Erika: Valutával is foglalkozom, és számomra igazán izgalmas látni számtalan nemzet fizetőeszközét, azok biztonsági elemeit, a csak UV lámpa alatt megjelenő rajzolatokat, jelzéseket. Elterjedőben vannak a polimer alapú bankjegyek is, több országban is ilyet használnak már. Többek között Anglia és Románia fizetőeszköze sem papírpénz, hanem vékony műanyag, ami nem csak vízálló, tartós, de feltehetően hamisítani is nehezebb, mint a bankjegypapírból készült pénzeket. Érdekes látni a hamis-gyanús bankjegyeket, akár forintnál, akár valutánál. Vannak jó, és kevésbé jó replikák, de általában minden ilyen megakad a kezünkön, a mi eszközeink ugyanis a legapróbb eltéréseket is érzékelik, és persze a szemünk is rááll a részletek megfigyelésére.

P: Van karrierlehetőség a szakmában? Mi a csúcs?

Erika: Azt gondolom, egyénenként változó, ki miben találja meg a számítását, és a motiváló kihívást. Aki ilyen helyen dolgozik néhány évig, jó alapokat szerez a pénzkezelésben, azonban a továbblépéshez megfelelő végzettségre, nyelvismeretre is szükség van a megbízhatóságon és a rugalmasságon kívül. Van, aki később bankfiókban vagy pénzváltóban helyezkedik el, az abszolút csúcsot talán a Nemzeti Bank jelenti, ahová azonban csak egészen kevesen juthatnak be.

Amennyiben egy számunkra ismeretlen területen szeretnénk elhelyezkedni, pályaváltás vagy egyéb okból, mindenképp tájékozódjunk az ott dolgozóktól a fontos részletekről, hogy kiderüljön, tényleg testhezálló lenne számunkra a vágyott munkakör. Ha világosak a prioritásaink, válogatnunk is könnyebb a több ezer álláslehetőség közül.  Váljunk láthatóvá a munkaadók számára, frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, szakma, karrier, felelősség, monotonitás