Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az önbecsülés fontos pillére a munkánkban nyújtott teljesítményünknek és sikerességünknek, erről már több cikkünket ismerhetik olvasóink. Most azt foglaljuk össze, hogyan lehet az alacsony vagy nem kielégítő önbecsülésünkön pozitív irányban változtatni! Merthogy ez a jellemzőnk nagyon is fejleszthető. És mindez az állást keresők körében elengedhetetlen feltétel egy igazán jó munka megszerzéséhez. Többszörösen hasznos dolog, szánjunk rá egy kis időt!

Sokan nem hiszik, hogy felnőtt korukban bármit is meg tudnak változtatni belső jellemzőiken. Ám ez nem így van az önbecsülés esetében, ugyanis az változtatható, de szerencsére csak pozitív irányban. Vagyis ha nagy az önbecsülésünk, akkor igen kicsi az esélye, hogy az alacsony önbecsülésűek táborába fogunk tartozni bármilyen körülmény hatására is. Ám fordítva nagyon is lehetséges a változás!  Cikkünkben a két elismert pszichológus és önbecsülés szakértő, Christophe André és Francois Lelord tanácsait és jól bevált tippjeit adjuk közre!

Először is az emberekkel való kapcsolatok javulása és a munkahelyi előmenetel nagymértékben befolyásolja az önbecsülésünk növekedését. Ám ha jelenleg épp nincs munkánk, az nagyon rányomhatja a bélyegét az önbecsülésünkre. Ún. sorsfordító eseményekre lehet szükségünk, mint például egy támogató barát, közösség, csoport, képesítés, tudás megszerzése, állásinterjú időpontok, eredményes személyes találkozók, és így tovább. Ám csupán egy külső körülményre várni nem elegendő, mi magunk is sokat tehetünk proaktívan ezért. Nézzük, hogyan!

9 LÉPÉS, AMIT TENNÜNK KELL AZ ÖNBECSÜLÉSÜNK FEJLESZTÉSÉHEZ:

1. Ismerjük meg önmagunkat!

Ez azt jelenti, hogy legyünk tisztában képességeinkkel és korlátainkkal. Van, amit magunkról tudunk és elismerünk, ám vannak olyan dolgok is, amelyeket csak kívülállók segítségével azonosíthatjuk be. Kérjük a barátaink, ismerőseink segítségét ebben, és térképezzük fel önmagunkat!

2. Fogadjuk el önmagunkat!

Haladjunk tovább: feltérképeztünk önmagunkat, megtudtuk, miben vagyunk jók, és miben kevésbé. Nagyon fontos lépés következik ezután: fogadjuk el a hibáinkat, gyengeségeinket! Egyáltalán nem kell tökéletesnek lennünk ahhoz, hogy magas szintű legyen az önbecsülésünk. Adottságainkon nem tudunk változtatni, vagy legalább is nem érdemes ezekre mérhetetlenül sok energiát elpazarolni ahelyett, hogy az erősségeinket és a tehetségünket aknáznánk ki ezalatt.

3. Legyünk őszinték önmagunkhoz!

Sokan azért hazudnak önmaguknak, illetve nem vállalják érzelmeiket, hogy a meglévő önbecsülésüket megvédjék és tekintélyüket megőrizzék a többiek előtt. Ez rövid távú és rosszul működő módszer. Tehát inkább fogadjuk el és mutassuk ki, ha rossz passzban vagyunk, ha csalódtunk, ha hibáztunk, de aztán lépjünk a változás útjára, tanuljunk a tapasztalatunkból, és fussunk neki újra más szemlélettel, ötletekkel, hozzáállással.

TÖBB MINT 10 000 MEGPÁLYÁZHATÓ ÁLLÁS ITT! BÖNGÉSSZÜNK KÖZÖTTÜK!

4. Cselekedjünk!

Próbáljuk meg a mindennapokat úgy felfogni, hogy minden pillanatban eszközök és lehetőségek állnak a rendelkezésünkre, amelyek előbbre visznek és segítséget adnak a céljaink elérésében. És ha éppen elutasítottak bennünket egy ígéretes álláslehetőséggel kapcsolatban, találjunk valami elfoglaltságot, amit szívesen csinálunk. Nagyon jó hatással lesz ránk és segít továbblépni, mert tovább is kell lépnünk.

5. Hallgattassuk el a belső kritikus hangot!

Vegyünk róla tudomást, ha megszólal ez a bizonyos hang, de meg kell tanulnunk a gondolatainkat objektíven megvizsgálni. Tegyünk fel ehhez pár hasznos kérdést, például: Tényleg igaz ez? Jobban érzem magam attól, hogy ilyeneket gondolok? Segít ez nekem a helyzet megoldásában?

Álláskeresőknek: az önbecsülés fejlesztése 9 lépésben

6. Törődjünk bele a kudarcba!

Meglepő tanács? De működik! Ne nézzünk mindent feketén-fehéren, vannak átmenetek. Arról se feledkezzünk el, hogy senki sem kerülheti el a hibázást, a kudarcokat. A legjobb, amit tehetünk, hogy levonjuk a tanulságokat, és továbblépünk, ahogy már erről olvashattunk fentebb.

7. Legyünk magabiztosak!

Ez azt jelenti, hogy képesek vagyunk gondolataink, szándékaink, érzelmeink kinyilvánítására, miközben tiszteletben tartjuk azt, amit a másik gondol, akar, érez. Vagyis minden agresszivitás nélkül nemet tudunk mondani, ha ezt akarjuk tenni, vagy éppen mentegetőzés nélkül tudunk kérni bármit, amire szükségünk van. Sőt, még a kritikákra is higgadtan tudunk válaszolni. Jól hangzik, igaz? Felszabadító érzés őszintén kinyilvánítani az akaratunkat és a döntéseinket. Az alacsony önbecsülésű emberek a következő gondolatmeneten mennek végig ehelyett:

- Félek, hogy elutasítanak, ha magabiztosan lépek fel.

- Nem lépek fel magabiztosan.

- Továbbra is félek az elutasítástól: mi történt volna, ha magabiztosan lépek fel?

- Megtagadom magamtól a jogot, hogy magabiztosan lépjek fel másokkal szemben.

- Nem szoktatom rá magam a magabiztos fellépésre.

És ha az illető erre a hozzáállásra áll rá, akkor a társas kapcsolataiban vagy gátlásosan viselkedik, vagy agresszív magatartást vesz fel. És mindez egy állás elnyerése során a legkevésbé sem vezet eredményhez. Gondoljuk végig a fentieket, és újítsunk: mától merjünk kiállni a véleményünkért, önmagunkért. Tegyük meg az első legfontosabb lépést ilyen téren, és gyakoroljuk! Ha kell, járjunk el olyan állásinterjúkra is, aminek semmi tétje számunkra, pusztán lehetőség a gyakorlásra.

8. Legyünk empatikusak!

Ez is egy új szokás, amire szert kell tennünk az önbecsülésünk növelése érdekében. Az empátia lényege az, hogy meghallgatjuk a másikat, odafigyelünk rá, megértjük és átérezzük az ő szempontjait, és mindezt tiszteletben tartjuk. De – nagyon fontos! – nem helyeselünk, ha nem értünk egyet vele. Értjük, hogy mit mond, de ha mi másképp gondoljuk, akkor ennek is hangot adunk. Nem hódolunk be csupán azért, hogy jobban elfogadjanak bennünket, szimpatikusabbá váljunk, és így tovább. Nem erre van szükségünk.

Mit nyerünk ezáltal? Tiszteletet, magabiztosságot, és konkrétabb irányt a döntéseinkhez: mert ha mi magunk is felismerjük, mit akarunk, és mit nem, akkor hátráltató és visszahúzó köröket, feladatokat, embereket, munkahelyet nem gyűjtünk be magunk köré.

9. Fogadjuk el a környezetünk támogatását!

Az emberekhez való viszonyunk az önbecsülésünk egyik legfőbb pillére. Sok múlik rajta. Négy összetevője van, ami jelentősen hat ránk:

- a megbecsültség adta támogatás: mindenki tudja, nagyszerű ember vagyok;

- az érzelmi támogatás: mellettem vannak, és szeretnek mások;

- az anyagi támogatás: ha szükség van rá, akkor kisegítenek;

- és a felvilágosító támogatás: megosztják velem a segítséget adó információikat.

Éppen ezért ne hanyagoljuk el ezt a fontos területet, amikor állást keresünk, mert duplán hasznos számunkra. Így szerezhetünk nagyobb támogatást a környezetünktől:

- Ne habozzunk segítséget kérni másoktól, és akkor se csüggedjünk, ha nem azonnal kapjuk meg.

- Aktívan tartsuk a kapcsolatot a közvetlen környezetünkkel, és ne csak a bajban forduljunk hozzájuk. Legyünk érdeklődőek velük szemben, és ne csak rólunk szóljon egy-egy beszélgetés!

- Több pillérről is gondoskodjunk, vagyis ne csak a hozzánk legközelebb állóktól várjunk támogatást. Szélesítsük a kapcsolati rendszerünket a volt kollégákkal, szakmai és egyéb ismerőseinkkel. Csatlakozzunk virtuális csoportokhoz is!

Nagyon hasznos tanácsokat ismerhettünk meg, melyeket érdemes bevetni egy új állás megszerzésekor. És ha ránk tör a másik véglet, gondoljuk csak végig, hogy viselkedik egy magas önbecsüléssel rendelkező személy. Tettre kész, gyakran van sikerélménye, így több a lehetősége és a pozitív visszacsatolás számára, hogy nagyra értékelhesse önmagát. A kudarc nem töri össze, és nem veszi el a kedvét a további próbálkozásoktól sem. Ezzel szemben az alacsony önbecsülésű ember sokáig habozik, mielőtt cselekedne, így kevés a sikerélménye.

Ráadásul ezek a sikerek csak csekély mértékben növelik az önbizalmát, mivel kételkedik abban, hogy valójában rászolgált-e, és vajon képes-e megismételni azokat. A kudarc rombolja az önmagáról kialakított képet, és el is riasztja a további próbálkozásoktól. A két végletes típus párhuzama konkrétan rávilágít a valódi kudarc okaira: ha nem teszünk semmit és nem merünk újra és újra próbálkozni, csak egyre lejjebb süllyed önbecsülésünk.

Vegyünk hát egy nagy levegőt, és lépjünk előre! Bátran. Kizárólag nekünk fontos ez, semmi és senki mással ne törődjünk! Ne vesztegessük az időnket a kudarc félhomályában, lépjünk be a napos oldalra, és hamarosan számunkra is természetes lesz, hogy sikerélményekben és magabiztosságban fürdünk egész nap egy nagyon jó munkahelyen! Találjuk meg az ideális munkát, és szerezzük is meg!

Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk! Nagyon jó esélyeink vannak egy új munkahelyre, hiszen naponta több száz munkaadó böngészi a Profession.hu adatbázisát újabb munkatársakat keresve. Töltsük fel önéletrajzunkat most!

Sőt! Éljünk a legújabb fejlesztéssel: töltsük le okostelefonunkra ezt a vadonatúj alkalmazást, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a nekünk való új állásokra. Sokszor a gyorsaság is számít, nem is keveset, éljünk a lehetőséggel! Közvetlenül a telefonunkról pályázhatunk a meghirdetett állásokra, csak be kell lépnünk az alkalmazásba a Profession.hu oldalon regisztrált adatainkkal.

Forrás: Christophe André és Francois Lelord: Önbecsülés, Park Könyvkiadó.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: önismeret, önbecsülés, álláskeresés