Az oktatásban jó néhány változás történt az utóbbi időben, kevesebben fognak bejutni a felsőoktatásba államilag finanszírozott képzésre, kisebb az esély arra, hogy tovább tudjanak tanulni. Ha nem sikerül, akkor merre tovább az érettségivel? És a frissdiplomások hogyan kezdjenek neki az álláskeresésének? - tette fel a kérdést Herchku Monika, a Profession.hu karrier-tanácsadója, és praktikus tanácsokkal is készült.

Érettségi után

Napjainkban egy "sima" érettségivel már nem lehet elhelyezkedni. Általában a pályakezdők nehéz helyzetben vannak, a körükben a legmagasabb a munkanélküliség. Ez vonatkozik a frissdiplomásokra és a középiskolai érettségivel rendelkezőkre is. Tehát ha valakinek megvan az érettségije, akkor felvételizhet a felsőoktatásba, ám ha ezt a lehetőséget kizárja, akkor is valamit kell még tanulni ahhoz, hogy esélye legyen elhelyezkedni.

A tanácsadó azt javasolja, hogy idegen nyelvet, alap informatikai ismereteket érdemes tanulni, vagy 1-2 éves, szakmát adó tanfolyamot elvégezni. Nagyon sokan indulnak el a kozmetikus-fodrász-manikűrös irányba. Ezt érdemes átgondolni, mert nagyon telített ez a piac, manapság egy vendégkör kiépítése 1-2-3 évet is igénybe vesz, addig is kell fizetni a székért, és gyakorlati helyet is kell keresni. A tanulmányok után még eltelik legalább 1 év, amíg elkezd pénzt keresni, ezt is érdemes a döntésbe belekalkulálni.

Érdemes pályaválasztási tanácsot kérni, így az egyénre szabott tanáccsal kicsit könnyebb elkezdeni a keresését. Herczku Monika úgy véli, hogy informatika, vendéglátás, turizmus, wellness szolgáltatások területén nagyobb eséllyel lehet majd elhelyezkedni. Egy jó kezű szakmunkás továbbra is aranyat ér, akinek van a szakmunkákhoz affinitása, mindenképpen javasolt azt tanulnia - ám meg kell nézni, hogy milyen szakmát!

Ha a fiatal továbbtanulna, akkor inkább a jó hírű felsőoktatási intézményeket keresse és olyan szakokat, amellyel lehetősége lesz a végzés után elhelyezkedni - tette hozzá a szakember. Már most érdemes érdeklődni, körbenézni a piacon, hogy milyen területre nehéz bejutni, mert ha egy telített terület felé orientálódik, akkor diplomája ugyan lesz 3 év múlva, állása viszont nem.

Diploma után

Legyünk őszinték: ha valaki csak az államvizsga után kezd el azon gondolkodni, azon, hogy "merre tovább?", akkor egy kicsit már késében van azokkal szemben, akik tudatosabban építik a karrierjüket, és már több tucat önéletrajzot szétszórtak a piacon. Herczku Monika azt tanácsolja: első lépésben gyorsan rakja össze az önéletrajzát, amely nyilván nem lesz hosszú, de legalább egy oldalnyi legyen. A frissdiplomás írhat a tanulmányairól, a szakdolgozatairól, megemlítheti, hogy milyen ösztöndíjakat kapott.

Ki kell találni, hogy milyen irányba szeretne elindulni a pályakezdő, milyen típusú vállalathoz menne szívesen. Szeretne-e multinacionális cégnél dolgozni, ahol az idegen nyelv tudása aktívvá válhat, mert a munka nyelve legtöbbször az angol vagy a német nyelv. Itt lehetősége lesz külföldiekkel dolgozni, többféle megközelítésmódot, munkamódszert megismerhet, nemzetközi csapatban dolgozhat, kap rendszeres tréninget. Elmélyülhet egy területen, és mivel egy olajozottan működő szervezetbe lép be, egy szorgos csavarként fogja végezni a napi feladatait. A globális cégeknél átlátható karrier utak vannak, tervezhető a karrier a következő 3-5 évben. A cég részéről elvárás, hogy a pályázó azonosuljon a termékekkel/szolgáltatásokkal. A bér versenyképes, cafetéria és bónusz is lehet.

Ha viszont a frissdiplomás egy kisebb, jellemzően magyar vállalkozáshoz menne, akkor nagyobb rálátása lesz a szakterületére, hamarabb kerül döntési helyzetbe, jobban támaszkodnak a már megszerzett szaktudására. Itt nagyobb szerepet kap a bizalom. A fizetése egy részét lehet, hogy zsebbe kapja és nem biztos, hogy a cég tud pénzt áldozni a rendszeres továbbképzésekre.

A kép persze nem fekete-fehér, hanem annál sokkal árnyaltabb, néhány szempontot felvetettem, amelyeken érdemes elgondolkodni, és az interjúkon rákérdezni. Már évek óta sok szó esik az élethosszig tartó tanulás (life long learning) szükségességéről, ezért pályakezdőként is kiemelten fontos, hogy a munkába lépéssel ne maradjon abba a tanulás, hiszen ebben a fogékony korban erre még érdemes - a karrierépítés és a szakmai elmélyülés miatt is - időt és energiát áldozni.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A szakember szerint érdemes körülnézni a gyakornoki programok között, keresgélni a pályakezdőt érdeklő cégek honlapján, megnézni, hogy hirdetnek-e gyakornoki programot, és mi a jelentkezési határidő. Bekerülni egy gyakornoki programba körülbelül olyan, mintha valaki megütné a főnyereményt, hiszen lehetőséget kap arra, hogy megismerkedjen egy vállalattal, több területen is kipróbálhatja magát, találkozhat a cég kulcsembereivel. Ha a gyakornok talpraesett és látják a cégnél, hogy érdekli a munka és motivált, akkor nagy valószínűséggel a gyakornoki program lejárta után állást kínálnak, vagy a kapcsolat megmarad, és később vissza tud esetleg menni.

Herczku Monika most lebeszélné a fiatalokat arról, hogy azért szerezzenek mesterfokozatú diplomát, mert úgy érzik, hogy nehéz álláshoz jutni, és inkább bent maradnának az egyetemen. Hiszen ha valaki két év múlva - ugyan egy mesterfokozattal a tarsolyában, de - nulla munkatapasztalattal kezd neki az álláskeresésnek, akkor még nehezebb lesz a helyzete. Már nagyon magasan képzett, de még mindig nem szerzett értékelhető munkatapasztalatot. Úgy véli, hogy akkor érdemes rögtön a bachelor után elkezdeni az MSc-képzést, ha valaki tud közben a szakterületén dolgozni. Így akár a részmunkaidő is megfelelő, mert mire végez, az már egy értékelhető 1-2 éves tapasztalatot tesz majd ki.

Hogyan keressen állást?

Ha a frissdiplomásnak van egy alap önéletrajza, azt töltse fel a karrier portálokra, és küldje el azoknak a cégeknek, ahol szívesen dolgozna. Ha jól beszél angolul és még egy idegen nyelven, akkor eséllyel kereshet állást az üzleti szolgáltató központokban (SSC) is.

A tanácsadó azt javasolja, hogy a fiatal álláskereső adjon az önéletrajzból ismerőseinek, barátainak, rokonainak, szóljon mindenkinek, hogy munkakeresőben van. Az állások egy része, különösen pályakezdőknél ismerősökön keresztül szokott testet ölteni. Ha részmunkaidőt ajánlanak, vagy sokat kell utazni, tehát nem pont olyan lehetőség jön, amit a pályázó korábban elképzelt, akkor is érdemes mérlegelni az ajánlatot. Mert most az a legfontosabb, hogy legyen értékelhető szakmai tapasztalata.