Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nagyszerű kapcsolatokat és lehetőségeket szerezhetünk, ha hideg e-maileket küldünk a leendő (kinézett) munkáltatóknak. Ezek a cég képviselőinek küldött levelek azt mutatják, hogy kezdeményezők vagyunk, és hajlandóak vagyunk több erőfeszítést tenni karriercéljaink elérése érdekében.

Mi is az a hideg e-mail?

A hideg e-mailek bemutatkozó levelek, amelyeket olyan személy(ek)nek küldünk, akit nem ismerünk, viszont szeretnénk szakmai, üzleti kapcsolatot teremteni velük. A hideg e-mailezés nem csak értékesítésre szolgál, álláskeresés alatt is számos helyzetben használhatók, például:

- ha szeretnénk felvenni a kapcsolatot álmaink munkahelyével vagy szabadúszóként szeretnénk új ügyfeleket, projekteket,
- ha bővíteni szeretnénk szakmai kapcsolati hálózatunkat,
- ha informális interjún, találkozón szeretnénk részt venni az adott cég vezetőjével, HR-esével,
- ha egy interjú után szeretnénk köszönetet mondani,
- ha egy megválaszolatlan hideg e-mailt szeretnénk utánkövetni,
- vagy ha szeretnénk tudatni a toborzóval, hogy jelentkeztünk egy meghirdetett állásra.

A hideg e-mailek előnyei

Mivel a technológia használata és az otthonunk kényelme fontos szerepet játszik az álláskeresésben is, az egyik legjobb módja annak, hogy elérjük az állásokat kínáló vagy számunkra szakmailag fontos embereket, ha üzenetet küldünk nekik. Az alábbiakban a hideg e-mailek néhány előnyös oldalát mutatjuk be:

A céges e-mailfiókjukat gyakran ellenőrzik a munkavállalók, így egy jól célzott e-maillel könnyen elérhetjük a számunkra fontos kontaktokat.

Kitartásról árulkodnak, főleg akkor, ha „follow-up”, utánkövető e-mailt is küldünk, amennyiben nem érkezett válasz az első körben. Fontos azonban, hogy ne legyünk türelmetlenek, adjunk időt a címzettnek is, hogy átgondolja az általunk írtakat.

Ehhez kapcsolódóan a jól megfogalmazott és időzített üzenetek nem zavaróak a címzett munkáját illetően. Míg egy hívás érkezhet rosszkor, az e-maileket akkor olvassák, akkor válaszolják meg, amikor idejük van rá, nem tolakodóak.

A válaszadás pedig általában gyors és egyszerű, így a címzetteknek sem kerül sok időbe a reagálás.

Hogyan írjunk hideg e-mailt, ha új állást szeretnénk?

1. Határozzuk meg a megfelelő személyt, akivel fel kell vennünk a kapcsolatot

Ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelő személyt, akivel kapcsolatba kell lépnünk az adott cégnél, alapos kutatást kell végeznünk. Nézzük meg a vállalat weboldalát és/vagy üzleti közösségi oldalait. A cégek rendszerint felsorakoztatják felsőbb beosztású alkalmazottakat az oldalaikon, így előfordulhat, hogy könnyen megtaláljuk az e-mail címüket is. Érdemes megnézni, hogy van-e HR osztály vagy felelős HR személy a cégnél, aki fontos kapcsolat lehet számunkra, vagy esetleg – főleg kisvállalkozások esetén – a vállalat vezetője dönt a leendő alkalmazottakról és vele kell felvennünk a kapcsolatot.

2. Írjuk le, hogy pontosan miért fordulunk hozzájuk

Fontos, hogy az e-mailes megkeresés első bekezdéseiben közöljük, kik vagyunk, mi a célunk az üzenettel és miért lenne jó döntés a részükről a velünk való találkozás. Ennek legjobb módja, ha konkrétan fogalmazunk. Foglaljuk össze pár mondatban, hogy kik vagyunk, jelenleg hol dolgozunk, honnan szereztük meg az elérhetőségeit, és miért érdekel minket a cég, vagy a konkrétan velük való találkozás. Ez felkeltheti érdeklődésüket, és okot ad nekik arra, hogy végigolvassák a hideg e-mailünket.

3. Kezdjük egy kisebb kéréssel

Ahelyett, hogy e-mailben kérnénk állásajánlatot, kérjük meg a címzettet, hogy küldjön nekünk egy listát a számunkra releváns nyitott pozíciókról, vagy egyeztessünk egy jövőbeli találkozóról, ahol ugyancsak a nyitott pozíciókról, a vállalatnál történő munkavégzésről tudjuk őt kérdezni például egy kávé mellett. A túl sok kérés tolakodónak tűnhet, ezért kezdjük kis lépésekkel, és alakítsunk ki stabilabb kapcsolatot.

4. Legyen üzenetünk személyre szabott

Valószínűleg növeljük annak esélyét, hogy választ kapjunk, ha személyre szabjuk az e-mailünket. Ezért minden esetben használjuk a címzett nevét az üzenetben, és hivatkozzunk néhány olyan jelentős munkájukra, kampányukra, amelyeket érdekesnek, izgalmasnak tartunk. Ez mutatja, hogy őszintén érdeklődünk irántuk, a munkájuk iránt, ahelyett, hogy csak azt láttatánk, mit várunk el tőlük.

5. Írjunk újra, ha szükséges

Ha egy héttel az e-mail elküldése után nem kapunk választ, akkor elfogadható egy rövid utólagos e-mail küldése. Valószínűleg az a személy, akinek az üzenetet küldtük, elfoglalt, és felhalmozódtak azok az levelek, amikre nem válaszolt. Az előző e-mailünkre küldött válaszüzenettel újra a lista elejére kerülhetünk, és eszébe juttathatjuk, hogy szeretnénk felvenni vele a kapcsolatot.

Tippek hideg e-mailes álláskeresésekhez

Küldjük az e-mailt megfelelő/elfogadható időben. A legjobb, ha elkerüljük a késő esti vagy kora reggeli időpontokat. A címzett látja az üzenet küldésének időpontját, és elgondolkodhat azon, hogy miért ebben a furcsa időben szeretnénk felvenni velük a kapcsolatot. Ha lehetséges, próbáljuk meg az e-mailt hétköznap délelőtti időpontban elküldeni.

Üzenetünk legyen rövid és egyszerű. Előfordulhat, hogy a megkeresett személynek nincs ideje elolvasni egy hosszú e-mailt, ezért próbáljuk meg röviden és tömören megfogalmazni gondolatainkat, hogy az egészet elolvasva könnyen megértse, mit szeretnénk tőle.

Ellenőrizzük az általunk írt szöveget. Ügyeljünk a helyesírására, és mielőtt elküldjük az e-mailt, bizonyosodjunk meg arról, hogy e-mailünk szakmainak hat, és tükrözi írásbeli kommunikációs készségeinket.

Említsük meg közös érdeklődési köreinket. Írjunk le néhány számunkra érdekes dolgot a címzett munkájáról, és arról, hogy ez miként köt össze minket. Ez segít a kapcsolat megteremtésében és növeli a válaszadás esélyét is.

Találjunk ki egy meggyőző e-mail tárgyat. A tárgysor szövegének figyelemfelkeltőnek kell lennie. Az emberek gyakran figyelmen kívül hagyják az ismeretlen forrásból származó leveleket, főleg ha az üzenet tárgya kevés vagy nulla információt tartalmaz, és még csak nem is tűnik érdekesnek számukra.

Adjuk meg elérhetőségeinket és azokat az időpontokat, amikor szabadok vagyunk. Ez főleg akkor érdekes, ha az üzenetben találkozót kérünk a címzettől. Ha megadunk néhány nekünk kedvező időpontot, könnyebben tud választani a cég képviselője és így nagyobb eséllyel fog válaszolni, mert nem neki kell megtenni az első lépést az egyeztetésben.

Hideg e-mailt írni egy munkával kapcsolatban ijesztőnek tűnhet, de egyáltalán nem kell annak lennie, hiszen ezzel csak növelhetjük annak az esélyét, hogy a számunkra legjobb helyen dolgozhassunk. Ha azonban mégis szeretnénk a jól megszokott módon böngészni az álláshirdetések között, regisztráljunk, és készítsünk személyre szabott állásértesítő hírlevelet, hogy ne maradjunk le semmilyen új lehetőségről. Önéletrajzunk feltöltésével és elérhetővé tételével azt is biztosíthatjuk, hogy munkaadók találjanak meg minket. Ha pedig számunkra vonzó cégeket szeretnénk találni, böngésszük át a Profession cég adatbázisát.

Készítette: Varsányi Zsófi

A Profession.hu Facebook oldala
A Profession.hu Instagram oldala