Az állásajánlatokat böngészve örök dilemma, melyik kiírt pozícióra adjuk be először a jelentkezésünket. Válasszuk azt, amelyiknek a leadási határideje a legközelebb van, vagy a legfrissebb pozíciókra küldjük be először az önéletrajzot és a motivációs levelet? A kérdés különösen aktuális az év végéhez közeledve, amikor az utolsó hajrában már mindenki a lehető legoptimálisabb megoldást keresi.

A kérdés az, hogy a munkaadó mikor kezdi el értékelni a beérkező pályázatokat. Megvárja a jelentkezési határidő végét, vagy folyamatosan dolgozza fel az önéletrajzokat?

Jelentkezés először és utoljára!

Joó Zsuzsanna karrier tanácsadó szerint nem tudhatjuk pontosan, hogy a munkáltató milyen stratégiát folytat, de mivel rendszerint igen sok pályázat érkezik egy-egy pozícióra, logikusnak tűnik, hogy az előszűrést már a hivatalos határidő lejárta előtt megkezdik a HR-osztályon. "Több száz pályázat esetén elég valószínűtlen, hogy a munkaadó a beérkezési határidő utáni napon kezdi meg az előválogatást" - fogalmazott a szakértő.

Akkor sem érdemes elkeserednünk, ha a határidő előtti utolsó napokban bukkanunk rá az ideális állásra. Ekkor a hatalmas számban beérkező életrajzok alapján már valószínűleg kiválasztották azt a 10-et, akit érdemes behívni interjúra, vagy telefonos előszűrést folytatni az illetővel, de egy kiemelkedően jó pályázattal bekerülhetünk az esélyesek közé - véli Joó Zsuzsanna.

A GlobalPost szakértői cikkében egyenesen arra bíztatja a jelentkezőket, hogy akár az álláshirdetésben megadott határidő lejártával is bátran nyújtsák be a pályázatot. "Nincs mit veszíteni. Sok munkaadó a beérkezési sorrendben nézi meg az életrajzokat, nem ritka, hogy akár az interjúztatást is elkezdik a határidő előtt" - véli Alison Green, a cikk szerzője. Ennek egyik oka, hogy amikor az állásportálokon a cégek hirdetést adnak fel, sokszor kötelező megadniuk egy jelentkezési határidőt.

"Amikor azonban a kiválasztási szakértőnek minél előbb be kell töltenie egy megüresedett pozíciót és a megfelelő jelölt pár napon belül megvan, azonnal felajánlhatja az illetőnek az állást. Hasonlóan, ha a jelentkezési határidőn túl sem sikerül betölteni az állást, a pozíció automatikusan nyitott marad egészen addig, ameddig meg nem találják a megfelelő jelöltet" - árulja el Alison Green.

 

 Álláskeresés: mikor küldjük be a pályázatot? 

Ne csüggedjünk, ha nem ránk szabták az álláshirdetést!

Akár az első, akár az utolsó pillanatban pályázunk, jó ha tudjuk, hogy a munkaadó által az álláshirdetésben meghatározott elvárásokban és kritériumokban lehet kompromisszumot kötni.

Joó Zsuzsanna szerint tipikus példa erre a nyelvvizsga esete. "Előfordulhat, hogy a jelölt nem rendelkezik nyelvvizsga-bizonyítvánnyal, de tökéletesen beszéli a nyelvet és megfelelő szinten kommunikál írásban is. Ilyen esetekben nyugodtan adjuk be a pályázatot. Ha egyébként megfelelünk az elvárásoknak, a telefonos interjún valószínűleg élesben bizonyíthatjuk majd nyelvi készségeinket" - hívja fel a figyelmet a szakértő. 

Van úgy, hogy felesleges fáradnunk

Vannak ugyanakkor olyan területek, ahol nincs lehetőség a kompromisszumra, ilyen a szakirányú végzettség. A szakértő szerint, ha vegyészmérnöki diploma az elvárás, hiába rendelkezünk kémiatanári diplomával, nem fognak felvenni. Ha azonban olyan pozícióra jelentkezünk, ahol nem követelmény a szakirányú végzettség, nagyobb a mozgásterünk. Saleses pozícióba pályázhatunk közgazdasági, vagy akár bölcsész diplomával is, ha a kompetenciáink megvannak és gyakorlattal is rendelkezünk, esélyesek lehetünk. 

A Profession.hu saleses állásait itt találja! A vegyészmérnöki pozíciókhoz pedig kattintson ide!

Hasonló a helyzet a szakmai tapasztalattal. Ha 0-1 év szakmai tapasztalat az elvárás, ne adjuk be a pályázatunkat 5-10 éves tapasztalattal, világos ugyanis, hogy a munkaadó frissdiplomás pályakezdőt szeretne alkalmazni. Hasonlóan, ha 7 év tapasztalat az elvárás, nem fognak felvenni minket 5 szakmában töltött évvel a hátunk mögött.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nem lehet tudni, mi alapján döntenek

Joó Zsuzsanna úgy véli, hogy habár a cégek minden esetben az ideális jelöltet keresik, gyakran szembesülnek vele, hogy a legesélyesebbnek tartott pályázók is csak 70-80-90 százalékban felelnek meg az elképzeléseknek. Ilyen esetekben a cég mérlegeli, hogy melyik szempont a fontosabb. A tökéletes angol nyelvtudással rendelkező, de kissé szószátyár jelölt, vagy a középszinten beszélő, de személyiségében jobban a csapatba illeszkedő személy lesz-e befutó. 

A szakértő szerint nagyon fontos a "networking" szerepe annak eldöntésében, hogy érdemes-e beadnunk a pályázatot egy olyan esetben, amikor nem felelünk meg teljesen a kiírt elvárásoknak. Előfordulhat, hogy egy a vállalatnál dolgozó ismerősünk "súgni" fog és kiderül, hogy például az adott cégnél az idegen nyelv használata valójában nem is szükséges a mindennapi munkavégzéshez.

Címkék: álláskeresés, pályázat, munkaerő, határidő, végzettség

Összeállította: Fogas Krisztina