Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Akik a legtöbbet vesztettek

Ez a korosztály még azon nevelkedett, hogy a munka alanyi jogon járó, egy életre szóló lehetőség. Hatalmas törést okozott számukra az, hogy amit megtanultak, az idő folyamán java részt elavult, vagy használhatatlanná vált. Aki lépést akart tartani a világgal, annak folyamatosan kellett pótolnia tudását, szerezni friss tapasztalatokat. Rugalmasságra és kitartásra nevelte a negyveneseket a sok változás. A világgazdasági válság is ezt a korosztályt érintette a legerősebben, a legtöbb elbocsátott is ebbe a korcsoportba tartozik, de nekik van a legnagyobb esélyük az újrakezdésre is, mert a tapasztalataik az ilyen helyzetekre is kiterjednek.

A nyelvtudás

Harsányi Szilvia a Manpower Tanácsadó - cégcsoport közvetítési üzletág vezetője szerint - munkaadói oldalról - a negyvenes korosztály iránti igény évről-évre emelkedik. A régi beidegződés, miszerint a munkavállalók 28 éves koruk után munkaadói oldalról kevésbé keresettek, most fordított irányba kezd mozdulni. Felismerték a cégek, vállalatok, hogy egy huszonéves - még ha rendkívüli tehetség rejlik is benne - a gyakorlati tapasztalat hiánya miatt csak hosszú időt követően válik eredményessé. Vagyis az elméleti tudás értéke - globálisan - vesztésre áll a tapasztalattal szemben.

Ez jó hír a középkorúak számára, akiknek Harsányi Szilvia azt tanácsolja, hogy jobban fejlesszék magukat az idegen nyelvek területén. Ennek a korosztálynak a legnagyobb és legáltalánosabb hiányossága az idegen nyelvek terén mutatkozik. Ennek oka is a történelmi hagyományokban keresendő, de ahogy azt az üzletág vezető mondta: ezt a hiányosságot viszonylag gyorsan és hatékonyan lehet pótolni. Gyakran fordul elő, hogy egy állásra ajánlott középkorú, noha minden elvárásnak, kötelező kompetenciának megfelel, sőt a kellő szakmai gyakorlatból még a dupláját is fel tudja mutatni, ám egyetlen idegen nyelven sem beszél. A leggyakrabban ezen a banánhéjon csúsznak el - mondja Harsányi Szilvia.

Állásinterjún csak magadat add!

Csak magadat add

A középkorúak többsége megtanulta menedzselni önmagát és elviselni azt, hogy a munkáért harcolni kell. Harsányi Szilvia szerint folyamatosan javul a korosztály fellépése, könnyen képesek uralni az állásinterjút és nehezebben esnek zavarba, mint a pályakezdők, vagy az idősebb korcsoport reprezentánsai. A szakember szerint a legnagyobb esélyük az álláskeresésre nekik van, csak arra vigyázzanak, arra fordítsanak gondot, hogy önmagukat adják, és ne kezdjenek el felvett pózokban alakítani egy ismeretlen szerepet. Aki képes őszintén kitárulkozni és rugalmas nyitottsággal hozzá állni egy munkához, az elhelyezkedési esélyeit a maximálisra növelte.