A tökéletes bolti eladó nemcsak az üzletvezetők álma, hanem a vásárlóké is. Tudja, mikor, hogyan és mennyit kell beszélni, könnyen egy hullámhosszra tud kerülni a különböző stílusú emberekkel is - és természetesen maximális háttértudással rendelkezik a bolt összes termékével, illetve szolgáltatásával kapcsolatban. Nézzük, milyen kiválasztási szempontokra érdemes odafigyelni!

Állásinterjún jártunk: keresik a legjobb bolti eladót!Az állásinterjúztatás döntési folyamatába Parti Gabriella, az Ehetemmm paleolit kávézó és pékség üzletvezetője segít betekintenünk. "Most éppen intenzív keresésben vagyunk - tudjuk meg Gabriellától -, fő- és mellékállásba is keresem a megfelelő pék-cukrász, csomagoló munkatárs, pultos-eladó és kézilány munkatársakat. Érkeznek az önéletrajzok, átnézem őket, de mindenképpen szükségesnek tartom a személyes kontaktust is a választáshoz. Időigényesebb, de én ebben hiszek. Vagyis csak az önéletrajz és fénykép alapján nem döntünk, hiába az alapján szimpatikus lenne a jelölt. Az eladó személyiségét nem lehet szavakba sűrítve átadni, látnom kell, hogyan érvel, hogyan kommunikál, milyen a fellépése, a kisugárzása, és így tovább."

Valóban, a bolti eladói munkakör összetett és hangsúlyos az ügyfelek kiszolgálása szempontjából is.  Gabriella szerint ez az 5 szempont a legfontosabb:

1. Kereskedelmi véna. Ez alapvető tulajdonság, ám a gyakorlatban mégsem rendelkezik vele mindenki, aki ilyen munkakörre pályázik. Fontos a nyitott, érdeklődő, ám emellett határozott fellépés, vagyis ne csak kedves legyen a jelölt, hanem értsen az eladáshoz is.

2. Teherbírás és elhivatottság. A bolti eladó másik fő ismérve, hogy szeret dolgozni, és bírja az intenzív munkát. Emellett kifejezetten pozitív, ha egyfajta tulajdonosi szemlélettel is rendelkezik. Vagyis érezze magáénak az üzletmenetet, és ha már nem áll a főnöke a háta mögött, akkor is ugyanolyan elhivatottan szolgálja ki a vevőket, mintha éppen próbaidőn lenne.  

3. Ügyfélcentrikus kommunikáció. Elengedhetetlen feltétel, és ezeket foglalja magában: kedvesség, pozitív hozzáállás, megnyerő kommunikáció, magas fokú empátiás képesség. Sőt, az sem hátrány, ha beszél angolul, hogyha külföldi vendégek térnek be, nekik is a segítségükre lehessen.

Állásinterjún jártunk: keresik a legjobb bolti eladót!

4. Megbízhatóság és precizitás. Ez szintén egy fontos elvárás, hiszen nemcsak az árukészlettel, hanem az esetek többségében a kasszával is bánik a bolti eladó. Ráadásul jöhetnek intenzívebb időszakok - mint például az ünnepek, hétvégék - amikor ugyanúgy helyt kell állni, és odafigyelni a precíz adminisztrációra is.

5. Szakmai alázat. Erre a képességre szintén szükség van, és optimális esetben ezt nem kell a munkatársnak elmagyarázni, megtanítani, hanem belülről fakad.

Ezen kívül több speciális szempont is szóba jöhet, ezt már az üzlet jellege is diktálhatja. Gabriella esetében mivel az üzletük nemcsak egészséges péktermékeket készít, hanem életmód szaküzletként is működik, ezért az ideális bolti eladónak a paleolit táplálkozás témakörében is alapos jártasságot kell mutatnia.  Egészen konkrétan kap egy tíz kérdésből álló tesztsort, és ha már kettőt ront, akkor sajnos nem rá esik a választás.

Állásinterjún jártunk: keresik a legjobb bolti eladót!A Profession.hu-n közel 300 eladói állást hirdetnek!

Azt is megtudtuk az üzletvezetőtől, hogy sok jelentkező egyáltalán nem tudja, hogy mit is akar valójában. "Amikor felhívom a jelentkezőket, gyakran előfordul, hogy azzal kezdi az illető: mennyi az órabér? Azért ez nem a legjobb indítás, ha éppen állást szeretne valaki. Én elhiszem, hogy fontos tényező, és nem is szoktam köntörfalazni, elmondom ezt is - amúgy nálunk tényleg versenyképes a fizetés. Ahogy azt is hozzáteszem, hogy nagyon sok a munka, itt van pörgés, és mindenkinek ki kell venni a részét a munkából. Ilyenkor főleg a pályakezdőkön látom, hogy megijednek a felelősségtől és a várható munkamennyiségtől. Ez nem gond, akkor megyek tovább. Az én célom úgyis a megfelelő munkatárs megtalálása, aki valóban beillik a csapatba, és képes szívvel-lélekkel, hosszú távon velünk együtt dolgozni."

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Való igaz, hogy az igazán jó munkatársat megbecsülik a munkahelyén: ha egyszer felveszik az illetőt, stabil állásra és jó fizetésre számíthat hosszabb távon. Ha mi is éppen ilyen állás után kutatunk, fogadjuk meg a fenti tanácsokat, és pályázzunk minél több helyre.

Állásinterjún jártunk: keresik a legjobb bolti eladót!Ám ne feledjük azt sem, hogy a sikeres pályázáshoz egy igazán jó önéletrajz is kell! Letölthető önéletrajz mintákat ITT találunk, a Profession.hu önéletrajz-készítőjét pedig ITT. A naponta frissülő álláslehetőségekről szintén kérhetünk értesítést, érdemes élni ezzel a lehetőséggel is.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkakeresés, álláskeresés, állásinterjú, munkaadó, kereskedelem, eladó