Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A szakmai interjú kissé több oldalról vizsgálja a jelentkezőt, mint egy hagyományos "békebeli" interjú. A HR-es ilyenkor a betöltendő munkakörben leggyakrabban előforduló helyzeteket modellezi. Az aspiráns szakmai előéletére, felkészültségére, tudására is kíváncsiak, de nemcsak a száraz elméleteket akarják hallani, hanem sokszor beépítenek valamilyen gyakorlati értékelést is.

A gyakorlati tudás nagyon fontos

A szituációs interjú során a jelöltet felkérik, hogy vegyen részt egy gyakorlatban. Ez lehet egy kitalált eset, vagy akár egy, a cégnél ténylegesen megtörtént dolog. A szituációk olyan forgatókönyv alapján készülnek, amelyek az adott munkakörben előfordulhatnak. Így kiderül, hogy a jelentkező képes lesz-e megbirkózni ezekkel, meg tudják-e oldani a problémákat.

Ez egy olyan speciális interjú, melynek során az interjúztató a jelentkezőben nemcsak azt vizsgálja, hogy milyen az elméleti felkészültsége, hanem egy létező probléma gyakorlati megoldására is kíváncsi. Ezzel sok plusz információt kap róla, látja a természetes reakcióit, hiszen nem igazán lehet erre előre felkészülni. Ám van ennek egy nagy veszélye is: mivel kizökkentik a komfortzónájából a jelöltet, könnyen stresszessé válhat, és idegességében nem biztos, hogy tökéletesen teljesít.

Tipikus kérdés a szituációs interjú során az, hogy hogyan döntene egy adott helyzetben a jelölt, hogyan, milyen szempontok szerint értékelne, miként tárgyalna a témában.

Állásinterjú: letesztelik a hozzáértést

A kompetenciák mást mutathatnak

A tökéletes alkalmazottnak nemcsak a szakmai tudása megfelelő, hanem a motivációja, a személyisége és a készségei is fontosak. Igen sarkított a példa: valaki hiába ismeri szóról szóra, hangjegyről hangjegyre elméletben az összes operát, ha a hangja nem megfelelő ahhoz, hogy énekes legyen.

Már a munkaköri leírás elkészítése során megállapítják a vezetők, melyek azok az elvárt személyes tulajdonságok, amelyek szükségesek az állás betöltéséhez. A kompetenciákat tesztekkel vizsgálják, ezeknél sokszor nincs jó vagy rossz válasz - vagyis az aspiráns nem tudhatja, hogy az állás szempontjából pozitív vagy negatív képet fest magáról a válaszával.

A HR-esnek is meg kell tanulni

Egy hagyományos interjút szinte bárki le tud vezényelni, ám egy mérésekkel tarkított, gyakorlati tudnivalókat és képességeket mérőt nem. Több tréning- és tanácsadó cég kínál erre tanfolyamokat, illetve szolgáltatásként is igénybe lehet venni őket.

A Profession.hu is segít ebben a cégeknek. Mivel a portálon szereplő hirdetésekre esetenként több száz jelentkezés is érkezhet, a vállalatnak hosszú, költség- és időigényes feladat kiválasztani közülük a legjobb jelöltet. Az előszűrés szolgáltatás során többek között szerepel szituációs interjú is. Ennek során a jelentkező magatartását, a céghez és a munkához való viszonyulását egyszerűen és gyorsan meg lehet vizsgálni, és még néhány kulcskompetencia mérésére is lehetőség van.