Az állásinterjúra sokan hajlamosak úgy tekinteni, hogy ez egy megmérettetés, amikor a munkaadó eldönti, "elég jók" vagyunk-e számára. Természetesen a rátermettségünket valóban be kell bizonyítanunk, de ne felejtsük el, hogy az interjún a vállalat is vizsgázik! A felvételi elbeszélgetésen nekünk is jogunkban áll kérdéseket feltenni, melyek alapján eldönthetjük, hogy egyáltalán szeretnénk-e azon a helyen dolgozni, és mik lesznek a lehetőségek a jövőben.

A Time magazin szakértői cikkében összegyűjtött néhány kérdést, amit főleg az Y generáció tagjainak érdemes feltennie, ha azt szeretnék, hogy munkahelyük valódi karrierlehetőség legyen.

1. Mennyire sokszínű a vállalat?

A cikkben megszólaló frissdiplomás szoftver mérnök, Nishank Shinde szerint egy olyan csapathoz tartozni, ahol változatos, különböző háttérrel, tudással és gondolkodásmóddal rendelkező emberek dolgoznak, alapvetően meghatározhatja a projekt sikerét. Sok fiatalt vonz a globálisan kiterjedt kapcsolatrendszer, amellyel a multinacionális vállalatok rendelkeznek és ez inspirációt jelent számukra a mindennapi munkában. Ha fontos számunkra a nemzetközi munkakörnyezet, bátran kérdezzünk rá erre az állásinterjún!

Állásinterjú: ezt a 6 kérdést kell feltenni!

2. Milyen hatást gyakorol a cég a környezetére?

Az ezredfordulós generáció már nem érzi magát kényelmesen olyan helyzetekben, amikor csupán utasításokat kell végrehajtani. Tudni akarják az okokat és azt a hosszú távú víziót, ami a vállalat működését meghatározza. Az Y generáció olyan cégeknek szeretne dolgozni, akik valódi problémákra nyújtanak megoldást, pozitív hatással vannak a környezetükre. Számos példát találunk arra, amikor egy monoton munkát végző fiatal olyan állásra szeretne váltani, ahol részese lehet értéket teremtő csapatmunkának.

3. Milyen a közösség?

Elmúltak már azok az idők, amikor csak arra vágyott az ember, hogy elviselhetőek legyenek a kollégái. Az Y generáció tagjai olyan környezetben szeretnének dolgozni, ahol nap mint nap érzik: szívesen, lelkesen fogadják őket és egy valódi közösség tagjai lehetnek. 

Állásinterjú: ezt a 6 kérdést kell feltenni!Pályakezdőknek ilyen állásokat kínálnak a Profession.hu-n!

4. Mennyire rugalmas a vállalat?

Bizonyos iparágakban a 9-től 5-ig tartó munkaidő nemcsak egy elcsépelt fordulat, hanem elvárás. Ha ebben az időszakban nincs a munkavállaló a gépe előtt, az súlyos mulasztásnak számít a munkaadó szemében. Az Y generáció azonban már nem munkaidő-, hanem teljesítményorientált. Számos mobil eszköz áll a rendelkezésükre, így bizonyos rugalmasságot elvárnak a munkaidőben. Ha ez fontos számunkra, kérdezzünk rá az állásinterjún!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. Milyen lehetőségek vannak a fejlődésre?

Az Y generációt sokan arrogánsnak és nagyképűnek tartják, a sztereotípia alapja pedig nem más, mint az a gondolkodásmód, mely szerint, ha napjaik nagy részét a vállalat fejlődésére és jobbá tételére szánják, akkor ők is elvárhatják ugyanezt a cégtől. Kérdezzünk rá, hogy milyen fejlődési, előléptetési, továbbképzési lehetőségek vannak a cégnél. Egy olyan vállalatnak, amely be akarja vonzani a tehetségeket, világos fejlődési útvonalat kell mutatnia a jelöltek számára már a kezdet kezdetén. 

6. Támogatni fognak a kapcsolatrendszerem fejlesztésében?

Az egyik legnagyobb erőforrásunk a karrierünk során nem más, mint személyes és szakmai kapcsolatrendszerünk. Mégis, sok vállalat puszta időpocsékolásként tekint az irodán kívül tartott tárgyalásokra, találkozókra és a kapcsolatépítő konferenciákon, rendezvényeken való részvételre. A jelöltek részéről valós elvárás, hogy a munkaadó ösztönözze őket a kapcsolatépítésre, különösen, hogy ez a cég elemi érdeke is, hiszen minél kiterjedtebb az illető kapcsolatrendszere, annál értékesebb munkát végezhet a cég számára.

Állásinterjú: ezt a 6 kérdést kell feltenni!További állásinterjú-tippeket itt olvashatunk!

Címkék: munkahely, pályakezdő, Y generáció, fiatal, karrier, állásinterjú, kérdések

Szemlézte: Fogas Krisztina