Hajlamosak vagyunk feltételezni, hogy az interjúztató minden esetben felkészülten és pontosan jelenik meg az állásinterjún, valamint egyenlő tiszteletet mutat minden jelölt iránt.

A Pongo Resume azokat a tipikus helyzeteket gyűjtötte össze, amikor a pályázó egy kellemetlen, felkészületlen interjúztatóval áll szemben, és ezt a szituációt kell a saját javára fordítania.

Íme a felvételiztetők 6 legkellemetlenebb típusa, és javaslatok arra, hogyan kezeljük őket:

1. A szószátyár 

Szakértők szerint a legkevésbé felkészült interjúztatókra jellemző a leginkább, hogy túlságosan sokat beszélnek, és ezt nem veszik észre. Ennek oka, hogy idegesek, mert nem tudják, hogy mit kérdezzenek, és hogyan vezessék le az interjút. Úgy vélik: azáltal, hogy sokat beszélnek, irányításuk alatt tartják a szituációt.

Ha ezt tapasztaljuk, alkalmazzuk a "csíptetés" technikáját, melynek segítségével udvariasan félbeszakítjuk a felvételiztetőt és visszatereljük a beszélgetést arra, hogy milyen értéket tudnánk nyújtani a vállalatnak. Alkalmazzuk az alábbi kifejezéseket arra, hogy átvegyük a szót az interjúztatótól: 

"Nagyra értékelem, hogy..."
"Megértem, hogy..."
"Egyetértek azzal, hogy..."

Állásinterjú: a 6 legrosszabb felvételiztető

2. A hallgatag

Egyes interjúztatók a csendet tudatosan használják arra, hogy zavarba hozzák a pályázót. Azt követően, hogy a jelölt megválaszolta a feltett kérdést, csak ülnek némán és néznek az illetőre. Arra próbálják rávenni a jelöltet, hogy tovább folytassa a beszédet és áruljon el magáról olyat is, amit eredetileg nem állt szándékában. 

Ha ilyen helyzetbe kerülünk, nézzünk nyíltan a felvételiztető szemébe és tegyünk fel egy egyszerű kérdést, például:

"Elég részletet közöltem a témával kapcsolatban?"
"Megválaszoltam a kérdését?"

Ezzel a taktikával észrevétlenül átvesszük a helyzetben az irányítást annak érdekében, hogy a lehető leginkább be tudjuk mutatni alkalmasságunkat a meghirdetett állásra.

3. A felkészületlen

Ha az interjúztató azzal a kérdéssel kezdi a beszélgetést, hogy "Meséljen magáról!", biztosak lehetünk benne, hogy felkészületlen és nincs tapasztalata az interjúztatás terén. A képzett interjúztatók először bemutatkoznak és elmagyarázzák, hogy milyen pozícióban vannak a vállalatnál. Ezt követően engedik, hogy a jelölt reagáljon a bevezető mondatokra, majd konkrét kérdéseket tesznek fel a szakmai tapasztalatokról és készségekről.

Ha a "Meséljen magáról!" kérdés elhangzik, legyünk felkészülve egy előre kigondolt válaszadásra. Foglaljuk össze fél percben, hogy milyen tapasztalatokkal rendelkezünk, mely összhangban áll a meghirdetett állással, majd tegyük fel az alábbi kérdések egyikét:

"Szakmai hátterem mely részéről beszéljünk először?"
"'Melyek a legfontosabb készségek, amelyek ennek a pozíciónak a betöltéséhez szükségesek?"

4. Az elkéső

Az egyik legzavaróbb, amikor az interjúztató elkésik, megvárakoztatja a jelöltet. Álláskeresőként valószínűleg órákat töltöttünk azzal, hogy készültünk az interjúra, megjelentünk a helyszínen, így joggal várjuk el, hogy a felvételiztető is időben ott legyen az általa kijelölt időpontban. 

Ha mégis megvárakoztatnak, tegyünk úgy, mintha semmi sem történt volna. Viselkedjünk nagyvonalúan és tiszteletteljesen, ahogyan mi is elvárnánk. Használjuk ki a várakozással töltött időt: gondoljuk át a kérdéseinket, kapcsoljuk ki telefonunkat és ellenőrizzük a megjelenésünket. 

5. A bunkó

Nem ritka, hogy az interjúztató igen durva viselkedést enged meg magának. Felveszi a telefont vagy sms-t ír interjúztatás közben, ami annak a jele, hogy az állásinterjú levezetése csak másodlagos a számára. Ilyen esetekben gondoljunk arra, hogy az, ahogyan felvételi közben bánnak velünk, jó előjele annak, ahogyan kezelni fognak minket majd akkor, ha felvesznek. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha a felvételiztető mással foglalkozik, használjuk az időt arra, hogy átgondoljuk az interjú eddigi menetét, és hogy hogyan tudnánk a legjobban előnyünkre fordítani a beszélgetést a továbbiakban. Figyeljünk arra, hogy az interjúztató negatív viselkedése ne zökkentsen ki minket. 

6. A gonosz

Bizonyos interjúztatók szándékosan olyan kérdéseket tesznek fel, melyet a jelölt nagy valószínűséggel nem tud megválaszolni. A cél, hogy a pályázó esélyeit csökkentsék, vagy megfigyeljék, hogyan reagál stresszhelyzetben.

Ha úgy érezzük, hogy az felvételiztető által felvetett téma nem kapcsolódik a kiválasztási folyamathoz és teljesen öncélú, akkor tegyük fel az alábbi kérdést:

"Szívesen adok bármilyen információt, amely ahhoz szükséges, hogy jobban megismerje szakmai képességeimet, de meg tudná mondani, hogy a feltett kérdés hogy kapcsolódik a kiválasztási folyamathoz?"

Címkék: állásinterjú, HR, felvételiztető

Szemlézte: Fogas Krisztina