Vannak meglepő dolgok - az álláskeresés világában is. Sose gondolnánk rájuk, mégis szabályszerűen így működnek. Figyeljünk hát ezekre is, és alkalmazzuk őket a saját érdekünkben.

Nézzük, melyek ezek!

1. A nők és a rúzshasználat

Állásinterjún - és munkában is - a nőknek azt javasolják a szakértők, hogy bátran használjanak rúzst. Csak nem mindegy, hogy milyen árnyalatot! Azt a hölgyet, aki világos vagy pasztellszínű rúzst visel, karrierorientáltnak és hozzáértőnek tekintik.

Azt a nőt, aki egyáltalán nem rúzsozza magát, érdekes módon nem tekintik elég szakképzettnek. Élénkvörös rúzst viselő nőket csak olyan állásinterjún díjaznak, ahol kiemelt szerepe van a nőies vonzerőnek, mint például a divat- vagy a szépségipar.

Állásinterjú: 4 meglepő tény, amit soha nem gondoltunk volna

2. A férfiak, a barna öltöny és a hátul is kifényesített cipő

A testbeszéd szakértők óva intik a férfiakat néhány dologtól, ha női interjúztatóhoz igyekszenek. Elsősorban attól, hogy csokoládébarna öltönyt viseljenek. Miért? A kutatások szerint a nők viszolyognak az ilyen színű öltönytől. A barna ruhát összekapcsolják a múltban a szőrmével, illetve később az alacsonyabb státusú férfiak ismertetőjegyévé vált.

A nők azt is megnézik, hogy az állásra jelentkező férfi haja milyen hosszú, a ruhája milyen fazonú, össze van-e hangolva a kiegészítőkkel, milyen a nadrág éle, és ki van-e fényesítve a cipője. Érdemes hát alaposan felkészülni ezekből is! A legtöbb férfi azonban azzal sincs tisztában, hogy amikor távozik, a nők megnézik a cipője hátulját is, és beleszámítják az általános megjelenésbe. Ezért ne csak elöl, hanem hátul is fényezzük ki cipőnket!

3. Miért James Bond, és nem Jim Carrey?

"James Bond olyan figura, aki képes megölni tíz gonoszt, és rögtön utána ágyba bújik egy nővel" - vallja Allan Pease, majd hozzáteszi: "Garantáltan sose hasalna el egy állásinterjún!" A 007-es ügynök nagyon érdekes gesztusokkal bír, melyekből hasznos megfigyelés vezethető le a mindennapokra is. Mégpedig az, hogy az erős egyéniséggel rendelkezőknek nem kell sokat mozogniuk, mégis figyelnek rájuk.

A higgadt, összeszedett és fegyelmezett emberek taglejtése letisztult és körültekintő. Ezzel szemben az ellenkező végletet testesítik meg a Jim Carrey által megformált vibráló, élénk stílusú, hadonászó karakterek. Ha jó benyomást akarunk kelteni, korlátozzuk a gesztikulálást a minimumra!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4. Kecskeszakállúak kíméljenek!

Akármennyire divatos vagy éppen jól áll az illetőnek, a férfiak ne viseljenek kecskeszakállat! Ez ugyanis negatív benyomásokat szül az interjúztatónál. Ez a fajta arcszőrzet egyértelműen a gonosz, sötét karakterekre hajaz, és divat ide vagy oda, egy állásinterjún semmi keresnivalója nincs. (Ha csak nem ilyen jellegű pályázatra jelentkezik az illető.)

Meglepőek? Mulatságosak? Mindenesetre ezek a dolgok így működnek, és jobb, ha tudunk róluk, mielőtt nem várt meglepetések érnek bennünket.

Forrás: Allan & Barbara Pease: Testbeszéd a munkahelyen, Park kiadó.

Készítette: S. G.

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, első benyomás, szimpátia, testbeszéd