Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A legújabb interjúztatási technika alapján bármely témáról essen szó, a felvételiztető ugyanazt a három kérdést teszi fel újra-és újra a jelöltnek.

A megfelelő jelölt kiválasztása az adott pozícióra egyre nehezebb, sokan ugyanis jobban teljesítenek interjúszituációban, mint munkavégzéskor. A legújabb interjúztatási technika éppen a rafinált kérdésekre felkészült jelölteket hozhatja zavarba.

John Younger, az Accolo toborzási cég vezetője több mint ezer állásinterjún tesztelte módszerét. Lényege, hogy az interjúalany csupán három egyszerű kérdést kap, de ezeket a kérdéseket az önéletrajzban feltüntetett minden egyes korábbi munkatapasztalattal kapcsolatban újra-és újra meg kell válaszolni.

A három kérdés:
Honnan értesült az álláslehetőségről?
Mi tetszett meg a munkában, mielőtt elkezdte?
Miért hagyta ott az állást?

A szakértő szerint az által, hogy a három kérdés monoton ismétlődik és az interjúalanynak minden egyes korábbi munkájával kapcsolatban válaszolnia kell rá, olyan személyiségjegyeket és viselkedési mintákat árul el magáról, amelyre másként nem derülne fény.

A "honnan értesült az álláslehetőségről" kérdés esetén például elfogadható az a válasz, hogy "hirdetésből vagy állásbörzén", de ha ugyanezeket a válaszokat halljuk a sokadik munkahely esetén is, az elgondolkoztató - vallja a szakember.

Azok a jelöltek, akik még az ötödik, hatodik váltás után is rendszeresen általános hirdetések alapján jelentkeznek állásokra, nagy valószínűséggel nem tudják, hogy pontosan milyen munkát is szeretnének. A lényeg általában az, hogy "valamilyen" munkát találjanak, ami azt sugallja, hogy motivációs szintjük alacsony. Az interjúalany ráadásul nagy valószínűséggel képtelen kapcsolatépítésre és bizalmi viszony kialakítására a munkahelyen, ellenkező esetben ugyanis szakmai kapcsolatai lennének segítségére az álláskeresésben.

A "mi tetszett meg a munkában, mielőtt elkezdte" kérdés esetén arra kíváncsi a munkaadó, hogy tisztában vagyunk-e vele, milyen környezet, milyen belső motivációs tényezők hajtanak minket és mi lelkesít a munkavégzés során.

Rossz válasznak számít, ha úgy reagálunk, hogy "azért választottam korábbi munkahelyemet, mert nagyszerű lehetőség volt" vagy "esélyt kaptam, hogy újat tanuljak az iparágról" vagy "a karrierem következő állomását láttam benne". A jó munkavállaló nem a titulusért vagy a jó fizetésért dolgozik elsősorban, hanem azért, mert élvezi amit csinál és értékeli a munkakörnyezetet - állítja a szakértő. Az anyagi elismerés és a megbecsülés csak ennek a pozitív velejárója.

A "miért hagyta ott az előző munkahelyet" kérdés rendkívül sokat elárul rólunk. Elhagyhatjuk munkahelyünket egy jobb lehetőség érdekében vagy több pénzért, de lehet, hogy a munkatársakkal vagy a főnökkel nem tudtunk kijönni.

Bármi is a válasz, minden egyes otthagyott munkahely esetén elárulunk magunkról egy-egy olyan dolgot, amely előrevetíti leendő munkaadónknak, hogy milyen konfliktusa lehet velünk a jövőben. Kerüljük az olyan válaszokat, amikor a távozás okát mások hibájának tulajdonítjuk, és ne hangsúlyozzuk azt se, ha korábbi munkahelyeinken rendszeresen problémánk adódott a főnökkel.