Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Juhász-Benya Bernadett, a Bernadett Shepherd Art alapítója, bár gyermekkora óta szeret alkotni, mégsem művésznek készült. Közgazdászként végzett, majd HR asszisztensként, később a bank szektorban gyűjtötte első munkatapasztalatait, aztán pedig tett egy kitérőt a kereskedelem felé is. Bár tudatosan készült a gazdasági pályára, érdeklődése és egyedi látásmódja egészen másfelé terelte. Erről az útról, a művészethez való speciális viszonyáról mesélt nekünk és beleshettünk az alkotói munkába is.

P: A bemutatkozásodban azt olvastam, hogy az alkotás nagyon régóta része az életednek, mégsem vezetett egyenes út erre a pályára. Miért választottál más irányt?

Bernadett: Már 14 évesen közgazdasági szakközépiskolába jelentkeztem, mert ez volt a legjobb hírű iskola vidéken a környezetemben, ráadásul a közgazdász végzettség az egyetemi továbbtanulásnál nagyon jó alapnak tűnt, amire további területeken lehet építkezni, majd megfelelő egzisztenciát teremteni. Őszintén szólva 18 évesen fogalmam sem volt, mihez kezdjek, de érett, ésszerű döntést akartam hozni.

Alkotás ügyféligények szerint

P: Hogyan és mikor kanyarodtál vissza a kreativitáshoz?

Bernadett: Az egyetemi évek alatt elkerülhetetlen volt a szembesülés azzal, hogy ez az irány távol áll tőlem. Ahogy jobban megismertem önmagam, a világ is elkezdett kinyílni számomra, ugyanakkor hosszú és nehéz folyamat volt a felismerés, hogy amit évekkel ezelőtt a fejembe vettem és próbálok magamra erőltetni, az nem én vagyok. A helyemet keresve pillantottam meg egy absztrakt festményt egy lakberendezési üzletben és teljesen megbabonázott. Akkoriban alakult ki a metál felületek, és anyagok iránti rajongásom, éreztem, hogy ezekkel valamit kezdeni fogok a jövőben, késztetést éreztem, hogy összekombináljam a kettőt. Teljes elhivatottságot a művészetek és az alkotás iránt korábban soha nem éreztem, de az a kép mindent megváltoztatott, és inspirációt adott egy saját festmény elkészítésére (amit ajándékba szántam). A folyamatot annyira élveztem és olyan módon kiteljesedtem benne, hogy újabb és újabb ötleteim támadtak, aztán már nem volt megállás...

P: Enteriőrökbe illeszkedő absztrakt festményeket készítesz. Hogyan találtad meg ezt a nem mindennapi "szakterületet"?

Bernadett: Talán az üzleti tanulmányoknak köszönhetően éreztem rá egy piaci résre, mégpedig a vásárlói visszajelzéseket meghallva. Előfordult ugyanis, hogy egy-egy vevőm a festményeimet látva megjegyezte, hogy nagyon tetszik neki a koncepcióm, és ha ezüst helyett arannyal készült volna a kép, azonnal elvinné. Először zavartak ezek a vélemények, majd addig motoszkált a fejemben a gondolat, hogy elkészítettem egy festmény arany változatát. Teljesen más hatása volt, és bevallom, nekem is sokkal jobban tetszett. Izgalmas volt a folyamat, megmutattam a festményt az egyik véleményt formáló hölgynek, beleszeretett és meg is vette. Idővel egyre rugalmasabb lettem, és úgy érzem, sikerült megtalálnom azt a vékony vonalat, ahol a megrendelő igényei és az én alkotói szabadságom találkozik. Ez persze nem volt egyszerű, azonban mindig az intuícióimra hallgatok, és vallom, hogy ha önazonos vagyok, abból nem lehet baj.

P: Ez a főállásod, vagy mással is foglalkozol?

Bernadett: 2017 óta vagyok főállású vállalkozó. Sokan nem is gondolnák, hogy a munkám mindössze nagyjából egy százalékát teszi ki a festés. Az utómunkák, a fotózás, a szerkesztés, a marketing, a sales, a social média posztok írása, ütemezése és összehangolása, a facebook kampányok lebonyolítása, az adatok elemzése, az értékesítés és a pénzügyek intézése is a feladataim közé tartozik, mindenért én felelek.

Alkotás, ügyféligények szerint - munka, szakma, hivatás

A kép illusztráció.

P: Milyen egy átlagos munkanapod, ha van egyáltalán ilyen? Mennyire tervezhető az időbeosztásod?

Bernadett: Nincs két egyforma munkanapom, így fix munkarendem sem. Ez áldás és átok is egyben. Vannak nagyon intenzív időszakaim, az idei tavasz egészen kimagasló, és csendesebb hetek, amikor töltődöm, leülepednek a történések és tapasztalatok. Ilyenkor tudok tovább inspirálódni, nyitottabban tekinteni a környezetemre, és ilyenkor születnek meg az újabb ötletek is. De bármikor érkezhet egy nagyobb megrendelés, felkérés vagy együttműködés, ami mindent borít, és mindent újra kell tervezni. A lazább időszakban próbálok valamiféle heti menetrendet követni, igyekszem egy napra szervezni a konzultációkat, egy napom az anyagbeszerzéssel megy el, egy pedig a megrendelések átadásáról szól. Nagyjából két napot festek, a fennmaradó időt pedig kitölti a szervezés, szerkesztés, adminisztráció és egyéb kötelezettségek. Amikor van egy kis fellélegzés, a következő lépésen töröm a fejem, és keresem a fejlődési lehetőségeket, ami bőven akad. Ha egészen egyszerűen akarok fogalmazni, ezzel kelek és ezzel fekszem, itt nincs olyan, hogy munkaidő vége.

P: Hogyan zajlik az alkotás folyamata az ügyfél-megkereséstől a festmény átadásáig?

Bernadett: A kapcsolatfelvétel jellemzően üzenetben történik, a személyes konzultációra pedig már általában konkrét elképzelésekkel és anyagokkal (fotók, szövetdarabok) érkeznek az ügyfeleim. Ilyenkor van lehetőségem a személyes bemutatkozásra, majd pedig ráhangolódom az otthon hangulatára, az ügyfelek személyiségére, stílusára, ötleteire. Figyelek a szavakra, a gesztusokra, az arckifejezésekre, az illatokra, a beszélgetés hangulatára, mindezeket akár évek múltán is fel tudom idézni, és ezeket igyekszem a festővásznon keresztül is átadni. Jóval több ez tehát annál, minthogy jól nézzen ki egy kép a kanapé fölött. Otthonokba alkotok, bevonva a megrendelőket, ami mindig izgalmas folyamat.

P: Mit szereszt a leginkább a munkádban? És mi az, ami kihívás?

Bernadett: Ez a hobbim, a munkám, a hivatásom, úgy érzem, ebben tudom teljesen megvalósítani önmagam. Ami a leginkább izgalmas az alkotásban, az az állandó inspirálódás, a kreatív gondolatok, az adrenalin, ami elönt, amikor jön az ihlet. Ez semmihez sem fogható. Amikor megszületett a kisfiam teljesen leálltam mindennel, de félembernek éreztem magam enélkül, és akkor jöttem rá, hogy ez már a részem. A nehézségeket a rajtam kívül álló tényezők jelentik, a legnagyobb stresszként a mai napig egy-egy festmény átadását élem meg, vagyis azon aggódom, hogy a kép tetszeni fog-e a megrendelőnek. Ilyenkor semmivel nem lehet megnyugtatni.

P: Hogy látod, mekkora igény van ma a művészeti alkotásokra? Meg lehet élni ilyesmiből?

Bernadett: Mindig lesz igény művészeti alkotásokra, mert a mindennapjaink része, legyen az egy festmény, egy szobor, egy chef tökéletesen megkomponált tányérja, vagy egy ruhaköltemény. Persze meg kell találni azt a közönséget, aki mindezt értékeli. Az én vonatkozásomban úgy látom, egyre nyitottabbak, befogadóbbak az emberek az újdonságokra és különlegességekre. A pályám kezdetén nem gondoltam volna, hogy a magyar piacon lesz a képeimre kereslet és csak a külföldi értékesítésre koncentráltam, de egy éve ez teljesen megfordult, és a festményeim 95 százalékát itthon értékesítem. Persze nem szeretnék itt megállni, terveim szerint még ebben az évben ismét nemzetközi piacra is lépek.

P: Mit üzennél azoknak, akik esetleg most fontolgatják, hogy az eddig hobbiként űzött alkotást hivatásnak és pénzkeresetnek teszik meg? Mire készüljenek? Mi szükséges a sikerhez?

Bernadett: Egy ilyen lépés rengeteg befektetést igényel, nem csak materiális szempontból, de úgy vélem, a lehetőség mindenki számára adott, meg kell próbálni, idővel pedig elválik, tényleg működik-e hivatásként a hobbi. Ahogy a szóban is benne van, ez a döntés teljes elhivatottságot igényel, vagyis egyáltalán nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Nem elegendő hozzá, ha valaki jól tud festeni (vagy bármi hasonlóban tehetséget), mert attól még az alkotás nem feltétlenül lesz eladható! Menedzselnie kell magát, branddé válni, fejlődni, tanulni és soha meg nem állni – talán ez lehet a siker kulcsa.

Merítsünk a fenti történetből, és ha már egy ideje fontolgatjuk a váltást, ne habozzunk, tegyük meg! Amennyiben a kreativitásunkat szólította meg ez a cikk, kattintsunk ide a nekünk való lehetőségekért, vagy válogassunk a friss állások között személyes preferenciáink szerint. Az álommunkánk közelebb van, mint gondolnánk!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, szakma, alkotás, karrier, hivatás