Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az adatközpontok és szerverszobák a szélessávú Akik az szerverközpontokat üzemeltetikinternetkapcsolattal egyidősek, a kezdetek nagyjából 15-20 évvel ezelőttre datálhatók. „Az adatközpontok infrastrukturális hátteret biztosítottak az akkoriban indult hírportálok és levelezőrendszerek számára. Ez már az induláskor is nagy kapacitást igényelt, a fejlődés pedig robbanásszerű, hiszen a sávszélesség, ahogy az online tartalmak mennyisége és mérete is, egyre nő. Az ehhez szükséges gépek egy jelentős részét adatközpontokban helyezik el, ahol a szerverek folyamatos üzemeltetését, így energiaellátását, hűtését, karbantartását és biztonságát a szerverközpontok szakembereinek segítségével garantálják” – avat be napjaink aktuális témájába Hajmási Gergely a szerver hosztinggal és szerverüzemeltetéssel foglalkozó DoclerNet Hosting Kft. értékesítési vezetője.

Egymással összefüggő területek

A szerverek megfelelő működésért több csapat is felel, akik egymással együttműködve végzik a munkájukat. „Mivel a szerverek általában üzletileg kritikus adatokat tartalmaznak, a biztonságuk az első, amiről 0-24 órás biztonsági szolgálat gondoskodik. Az infrastruktúrát, beleértve az áramellátást, a klimatizálást és az internetkapcsolatot felkészült műszaki szakemberek figyelik, mert bár ezek redundánsak, azaz többszörözöttek, de előfordulhatnak bennük kisebb-nagyobb meghibásodásokat, amelyeket azonnal javítani kell, a szerverek ugyanis nem állhatnak le! A zökkenőmentességért éjjel-nappal, vagyis folyamatos munkarendben dolgozó hoszting operátorok felelnek, akikhez az ügyfelek bármikor fordulhatnak segítségért, így akár hétvégén vagy éjjel is” – osztja meg Hajmási Gergely.

Az adatközpontokban nemcsak a szerverek zavartalan működése és biztonsága megoldott, de sok esetben az ügyfelek rendszergazdai üzemeltetésre is igényt tartanak. „Az igények nagyon sokfélék, ezért jellemzően már az informatikai tervezésbe is proaktívan bekapcsolódnak a szenior szakemberek, hálózati mérnökök, illetve linux és windows rendszerekben is jártas rendszergazdák. Ők segítenek rávilágítani a jövőbeni problémaforrásokra is. Gyakori, hogy a cégek költséghatékonysági és biztonságtechnikai okokból a teljes IT feladatkört kiszervezik. Ez változatos munka, hiszen az üzemeltetési feladatok gyakran eltérőek. Másra van szüksége egy most induló startupnak, amelynek a jövője még ismeretlen, mint egy nagyobb múlttal rendelkező középvállalatnak” – részletezi interjúalanyunk.

Akik a szerverközpontokat üzemeltetik - álláskeresés, munka, IT

Kulcsszó: az ambíció

Ahogy az IT valamennyi területén, úgy itt is jellemző a szakemberhiány. Gergely szerint komoly aktivitásra van szükség a munkaadók részéről, hogy a tehetséges munkaerőt megtalálják, és megtartásukért is erőfeszítésüket kell tenni: „a verseny egyre fokozódik, éppen ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a munkáltatói márkára, és arra, hogy a munkakörnyezet illetve a juttatások is motiválóak legyenek a bekerülőknek. A versenyképes fizetés ebben a szektorban már alapnak számít, ahogy a modern iroda és a profi eszközök is. Emellett fontos szempont az is, hogy van lehetőség a folyamatos tanulásra. A szakmai fejlődés ebben a szektorban nem opció, együtt jár a mindennapokkal. Munkatársaink rendszeresen vesznek részt továbbképzéseken, konferenciákon, hiszen az iparág, a technológiák változásával lépést kell tartani. A szakmai oldal mellett természetesen lényeges, hogy a kollégák alapvetően jól érezzék magukat a munkahelyükön. Fontos, az aktív közösségi élet, ezen a téren kimondottan jól állunk, rengeteg a közös céges program. Ugyanígy a hétköznapokban is van lehetőség szünetet tartani, meginni egy jó kávét a kávézóban, csocsózni, billiárdozni vagy éppen kosarazni, focizni a kollégákkal a saját sportpályáinkon.

A kiválasztás legfőbb szempontja a szaktudás mellett a fejlődni akarás. „Nálunk a kiválasztás egy komoly írásbeli szakmai teszttel kezdődik aszerint, hogy milyen területre jelentkezett az illető. Ez amolyan beugró, és azok jutnak tovább, akik jól teljesítettek. Ők személyes interjún vesznek részt, amikor már egyértelműen a személyiségükre, az elhivatottságukra, és arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire illenek a csapatunkba. A gyakorlat azt igazolja, hogy akik a beszélgetések során tanúbizonyságot tesznek ambíciójukról, azok a csapat aktív és eredményes tagjává válnak – és a karrier is nyitva áll előttük” – fejti ki a szakember.

Nem csak a húszéveseké az IT világ

Az adatközpontok a fejlesztés területén is kínálnak lehetőségeket, de az üzemeltetésnek is számtalan specializációja létezik, amelyekben akár több évtizedes karrier is leírható. „Amennyire én látom, a legtöbben, akik ma szenior szakemberek, rendszergazdák, hálózati mérnökök vagy az infrastruktúráért felelnek, a pályafutásukat 10-15 évvel ezelőtt hoszting operátorként kezdték. Ehhez a feladatkörhöz informatikai alaptudásra van szükség, a gyakorlatot, a rutint a mindennapok hozzá – ezután már csak a személyes célokon, elhatározáson múlik, hogy ki merre szeretne tovább fejlődni” – vázolja interjúalanyunk.

És hozzáteszi: „sok fiatal az iskolából kikerülve, legyen az közép- vagy felsőfokú informatikai képzés, sokszor csak az elméleti oldallal van tisztában, de innen még nagyon sokat kell tanulni a szakma gyakorlati részéről is. Jó hír viszont, hogy ma már akár autodidakta módon is elsajátíthatók új technológiák, de a legszerencsésebb talán kezdőként olyan vállalathoz igazolni, ahol a tapasztaltabb kollégáktól lehet kérdezni, problémákat megbeszélni, tanulni. A mi szervezetünk viszonylag lapos, vagyis a kollégák szorosan együtt dolgoznak, ismerik, látják, ki mivel foglalkozik nap, mint nap. Ez egyébként jó tanuló terep is, hiszen a cég több területére kaphat rálátást, aki hozzánk kerül, így könnyebben megtalálhatja a számára legérdekesebb feladatkört is. Egy azonban biztos: aki a szerverüzemeltetésben helyezkedik el, garantáltan nem marad kihívások nélkül!” 

Ha az IT üzemeltetés területén szeretnénk elhelyezkedni, ide kattintva válogathatunk az állások között, fejlesztőként pedig itt találhatunk nyitott pozíciókat. Amennyiben más lehetőségek érdekelnek bennünket, használjuk személyre szabott beállításainkat, vagy nézzünk szét a legfrissebb hirdetésekközött. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így biztosan nem maradunk le álmaink állásáról!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, fizetés, IT