Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A digitális robbanás következtében az IT szerepe napjainkbanAkik a mátrixot írják: a fejlesztők mindennajai kiemelkedő: ma már szinte mindent online intézünk, amihez megfelelő technológiai háttérre, és nemcsak képzett, de maximálisan naprakész szakemberekre is szükség van. Arról,hogy milyen kihívások és lehetőségek várnak jelenleg egy fejlesztőre, arról Somkuti András, a Netlock Kft. ügyvezetője, a Docler Csoport elnöke beszélt nekünk.

Lejárt a magányos hősök ideje…

Hogy mit is jelent fejlesztőként dolgozni, az nagyban függ attól, hogy milyen területen, milyen cégnél helyezkedünk el. „A mozifilmekben látottaktól eltérően a fejlesztő munkája nem úgy néz ki, hogy miközben villámsebességgel gépel egy srác a sötét szobában, a képernyőn látványoson villogva mindenféle kódsorok futnak követhetetlenül. A valóságban a fejlesztői munka nem egyénieskedő hősöknek való, sokkal inkább csapatmunka” – kezd bele a témába Somkuti András.

És hozzáteszi: „a legizgalmasabb talán ebben a szakmában, hogy lényegében mindenhol ott van körülöttünk az elvégzett munka eredménye. Akármerre fordulunk, az informatika, a digitális megoldások egyre nagyobb teret hódítanak. Ha egy hozzánk közel álló példával szeretném mindezt szemléltetni, akkor mondhatnám, hogy ma már papírra és tollra sincs szükségünk ahhoz, hogy aláírjunk egy szerződést vagy bármilyen hivatalos dokumentumot. Az általunk fejlesztett elektronikus aláírás megoldások éppen erre adnak módot. Mi a hitelességet teremtjük meg úgy, hogy annak tudományos, technológiai alapjai vannak, így fejlődési lehetőséget biztosítunk a digitális transzformációnak.”

A tanulás állandó

A tapasztalt vezető szerint a hazai felsőoktatásból magasan képzett, erős szakmai alapokkal rendelkező fiatalok kerülnek ki. Ha a biztos tudás elhivatottsággal párosul, az már igazán jó kiindulási pont, azonban nem elegendő. „Az informatika minden területe, így a szoftverfejlesztés is gyorsan változik, az akár csak pár éve megtanult ismeretek könnyen elavulttá válhatnak. Például aszimmetrikus titkosító kulcsokról, blockchainről, kriptovalutákról nem tanítanak mélységi tudást, csak, hogy a mi területünket érintő trendeket említsem.

Akik a mátrixot írják: a fejlesztők mindennapjai - álláskeresés, szakma, IT

A tanulás nem fejeződik be azzal, hogy valaki elvégzi az iskolát és dolgozni kezd, akkor kezdődik csak igazán. András szerint a legjobb, ami egy pályakezdővel történhet, ha első munkahelyén egy jó csapatba kerül, ahol sokat tanulhat a szenior kollégáktól, megfelelő, befogadó hozzáállással. „A mi esetünkben például a fejlesztői és üzemeltetői csapatban az egészen kezdőktől a 15 – 20 éves tapasztalattal rendelkező szakemberek is dolgoznak, van mód kérdezni, fejlődni és van lehetőség előbbre lépni is.

Kreatív vagy? Gyere fejlesztőnek!

Az angol nyelv magas szintű ismerete éppolyan nélkülözhetetlen ehhez a szakmához, mint a logikus gondolkodás a kitartás és precizitás. „Talán kevesen gondolnak így erre a munkára, de sokszor van szükség kreativitásra is, hiszen az üzleti problémákra adott újszerű technológiai válaszok, az innováció állandóan friss megoldásokat kívánnak. Persze nem mindig kell új kódokat írni, sokszor a fejlesztők ugyanis több időt töltenek el a kód olvasásával, mint annak írásával. Azt is meg kell jegyezni, hogy bár működő kódot írni sok fejlesztő tud, de jó minőségben megírt működő kódot már kevesebben” – fejti ki a szakember.

Az informatika számtalan területe, mint az elektronikus aláírások is, napjainkban nyernek egyre nagyobb teret és jelentőséget teremtve a szakma képviselőinek. „A témában dolgozó fejlesztőknek nemcsak a kriptográfia folyamatos fejlődésével kell lépést tartaniuk, de a legmodernebb titkosítási eljárásokat is ismerniük kell, a digitális világban ugyanis ez garantálja a megbízhatóságot és biztonságot. Gondoljunk például a dokumentumhitelesítésre vagy a hozzáférések szabályozására” – sorolja az ügyvezető.

Az e-aláírás lehetősége jól példázza, ahogy a digitális élet egyre jobban leképezi a valóságot, a technológia lehetőségeit kiaknázva. „A digitális transzformáció az üzleti és hétköznapi élet új dimenzióját nyitja meg, amelyben már nem szükséges bemenni az ügyfélszolgálatra, ha szerződést szeretnénk kötni, vagy ahol a cégvezető egy vitorláson ülve is képes lehet aláírni egy-egy megrendelést. Ugyanígy egy mozgáskorlátozottat sem akadályoz többé az ügyintézésben, ha nem akadálymentes egy iroda vagy a közlekedési útvonal, hiszen akár otthonról elektronikusan aláírhatja a hivatalos dokumentumokat. Aki nálunk dolgozik, ebbe a világba csöppen bele, ennek a speciális informatikai területnek lehet a szakértője” – részletezi interjúalanyunk.

Motiváló keretek

Erre a szakmára többnyire a rugalmas munkavégzés jellemző. „Számunkra fontos, hogy kollégáink megtartsák a munka-magánélet egyensúlyát, ezért maguk osztják be az idejüket. Ha egy fejlesztő kizárólag fejlesztéssel foglalkozik, nem jellemző az éjszakázás, de ha üzemeltetési feladatai is vannak, akkor néha előfordulhat, hogy éjszakára is bent kell maradnia például egy kritikus rendszer szoftverfrissítése kapcsán, ami döntően akkor végzünk el, amikor az ügyfelek nem dolgoznak, vagyis éjjel” – osztja meg András.

Majd kiegészíti a fentieket: „a munkáltatónak nagy felelőssége van abban is, hogy a nála dolgozó szakemberek inspirációt találjanak a munkájukban, ami közös érdek is, ezt szem előtt tartva törekszünk rá, hogy munkatársainkat időről időre érdekes projektekbe vonjuk be. Ezekhez igyekszünk megfelelő körülményeket is teremteni, mind a modern irodai környezettel, mind pedig IT rendszereink folyamatos fejlesztésével. És természetesen a versenyképes fizetés is jelentős motivációval bír.

Ha fejlesztőként keresünk munkát, ide kattintva válogathatunk az állások között.  Amennyiben más lehetőségek érdekelnek bennünket, használjuk személyre szabott beállításainkat, vagy nézzünk szét a legfrissebb hirdetések között. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így biztosan nem maradunk le a számunkra legmegfelelőbb munkáról!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, szakma, fizetés, IT