437 200 álláskereső szerepelt a munkaügyi központok regiszterében, 211 300-zal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában - derült ki a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal legfrissebb (januári) adataiból.

Az álláskeresők és gazdaságilag aktív népesség aránya Győr-Moson-Sopron megyében volt a legalacsonyabb, 3,2 százalék (az országos átlag 10 százalék volt). A megyében a munkavállalási korúaknak csupán a 2,2 százaléka volt regisztrált munkanélküli (országosan 6,3 százalék). Budapesten, valamint Vas és Pest megyében is nagyon alacsony volt az álláskeresők aránya.

Vas megyében egy év alatt 35 százalékkal csökkent az álláskeresők száma. A nyilvántartási rendszerből 1096-en kerültek ki. Ezeknek az embereknek a harmada talált munkát (40 százalékuk közmunkát kapott, döntően az önkormányzatoknál). Támogatás nélkül elsősorban a feldolgozóipar (textilipar, fafeldolgozás, gépipar) és a kereskedelem területén volt lehetőség az elhelyezkedésre - közölte a távirati irodával a megyei kormányhivatal.

A fiataloknak a fővárosban könnyebb

A legtöbb pályakezdő fiatal Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben regisztrált a munkaügyi központoknál. E két megye mellett jelentős volt Hajdú-Bihar megyében is azoknak az álláskeresőknek a száma, akik még soha nem dolgoztak életükben. (Egyébként az NFSZ nyilvántartásában 2014. januárban 53,3 ezer pályakezdő szerepelt).

A pályakezdők aránya az összes álláskereső között a fővárosban (7,1 százalék) volt a legalacsonyabb. A legtöbb 25 év alatti álláskeresőt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében találjuk, legkevesebbet a fővárosban. Az idősebb - 50 év feletti - korosztály jelenléte az álláskeresők között leginkább a fővárosra és Fejér megyére jellemző.

  Ahol volt munka, és ahol nem  

Országosan a regisztrált álláskeresők fele szakképzetlen. Ennél alacsonyabb érték 13 megyében volt januárban, a legkevesebb szakképzetlen munkanélküli Győr-Moson-Sopron és Csongrád megyében él.

Győr-Moson-Sopron megye eltér az országos átlagtól, a kisalföldi megyében az álláskeresők 65,7 százaléka középfokú, 8,4 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezik és 25,9 százalék azok aránya, akik legfeljebb az általános iskolát fejezték be - közölte korábban az MTI-vel a megyei kormányhivatal.

Hol volt munka?

A munkaadók összesen 32 ezer üres álláshelyet jelentettek be az év első hónapjában, az új állások 70 százalékához valamilyen támogatást igényeltek (azaz vagy közmunka volt, vagy támogatható embert kerestek). A legtöbb új munkalehetőség Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben volt - az itt kínált álláslehetőségek a teljes kínálat 43,4 százalékát tették ki.

Összesen 122 200 állást kínáltak a munkaügyi központoknál, 64 200 azonban betöltetlen maradt. Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében volt a legtöbb támogatott állás.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nógrádban például elsősorban a téli közfoglalkoztatásnak köszönhető a munkanélküliek számának csökkenése - közölte Tamási Ildikó, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója nemrég az MTI-vel.

Az álláskeresők egyre növekvő hányadának hosszú távon az önkormányzati ellátások biztosítják a napi megélhetést, a tartós munkanélküliségből pedig az ügyfelek nagy része legfeljebb átmenetileg tud kitörni. Nagyon fontos szerepet kapnak a célzott programok, mint a hamarosan induló Ifjúság Garancia Program, mely a pályakezdők helyzetén fog segíteni - tette hozzá a nógrádi igazgató.

Ami nem közmunka volt

Győr-Moson-Sopron megyében és Budapesten volt a legtöbb nem támogatott állás. Januárban a feldolgozóipar területéről érkezett be a legtöbb állásajánlat a Győr-Moson-Sopron megyei kormányhivatal tájékoztatása szerint. A gépipar, azon belül a járműgyártás területére kerestek munkavállalókat. Ebben kiemelkedő szerepe van az Audi Hungaria beruházásának és a beszállítóként hozzá kapcsolódó kis- és középvállalkozásoknak.

Országosan a munkaügyi központoknál 9700 nem támogatott munkát kínáltak a cégek: elsősorban mechanikaigép-összeszerelőket, egyéb szolgáltatási és szállítási munkásokat, bolti eladókat kerestek, emellett egyszerű ipari foglalkozásokra is vártak jelentkezőket.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munkanélküliség, álláskeresés, munkahely, közmunka, állás