Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Sokan már alig várják a céges karácsonyi bulit, hogy végre leereszthessenek a kollégákkal, míg mások a hátuk közepére sem kívánják az egészet és nem akarnak még a szabadidejükben is ugyanazokkal az emberekkel találkozni. Bármelyik csoportba is tartozunk, érdemes megszívlelni a lenti tanácsokat, hogy ne megbánással induljon az újév és a lehető legtöbbet hozhassuk ki az estéből.

Óvatosan az evés-ivással

Ezerszer hallottuk már, de még mindig a mértéktartás a legjobb tanács, amit adhatunk a céges karácsonyi partira készülőknek. Csábító lehet végre leereszteni a decemberi hajtás után, de ezt tegyük meg inkább a barátainkkal vagy a családunkkal, ha nem mi szeretnénk lenni a céges poénkodások főszereplői. Ez nem csak az alkoholfogyasztásra igaz, hanem a mértéktelen evésre is – bármennyire nehéz is ellenállnunk, ne most próbáljunk meg mindent behabzsolni az 'ingyen kaja' nevében, hiszen nem mi szeretnénk lenni az a kolléga, aki minden fényképen egy csirkeszárnnyal a kezében szerepel, ugye?

Ne most mélyedjünk el a szakmánk legmélyebb bugyraiban

Egy mélyenszántó beszélgetés a főnökünkkel lehet, hogy jó ötlet, de biztosan nem a karácsonyi partin van itt az ideje. Főleg, ha már lecsúszott egy-két pohár pezsgő... könnyen tehetünk olyan kijelentéseket, amelyekkel nem hogy nem tudjuk segíteni a szakmai előmenetelünket, de lehet, hogy januárban búcsút is inthetünk a cégnek.Ha szorosabb kapcsolatot szeretnénk kialakítani a vezetőnkkel vagy a kollégáinkkal, arra sokkal jobb eszköz, ha valami informális dologról kezdünk el velük beszélgetni – találjuk meg a közös érdeklődési kört, hobbit, amiről jókedvűen lehet csacsogni a bulin és akár jobban összeköthet minket a hétköznapokban is.

Ne kérjünk és ne ígérjünk meg semmit

Ha eddig remek lehetőségnek tartottuk a fizetésemelés mint témakör bedobását a céges bulin, ezt felejtsük is el. Oldottabb hangulatban úgy érezhetjük, hogy könnyebb lesz meggyőzni a főnökünket a sziporkázó teljesítményünkről és talán tényleg ki is csikarhatunk belőle egy ígéretet – de gondoljunk bele, mennyire kellemetlen lehet a lazítás idején ilyesmivel szembesülni, vagy mennyire kellemetlen lesz, ha január másodikán behív és szánakozva visszamondja. Ez után biztos, hogy többszörösen nehezített pályán indulunk, ha újból kérnénk valamit. Ugyanez igaz fordítva is: ha a felettesünk előhozakodik valamilyen plusz feladatkörrel, igyekezzünk más mederbe terelni a beszélgetést, mert a parti hevében könnyen bevállalhatunk olyan munkákat, amiket aztán később nem fogunk tudni teljesíteni. Ez az este szóljon a kötetlen beszélgetésekről és a kapcsolatépítésről, ne a szakmai témák és a munkaköri felelősségek megvitatásáról!

Ne mondjuk olyat, amit másnap már szégyellnénk visszahallani

Valószínűleg nem ez lesz a legjobb alkalom arra, hogy kibeszéljük a munkatársainkat, vagy könnyes szemmel bevalljuk a HR-esnek, hogy mennyire odavagyunk a főnökünkért. A kollégák teljesítményének a kritizálása szintén tabu, így bármekkora késztetést is érzünk, hogy erről pletykáljunk, inkább beszéljünk valami semleges témáról! Gondoljunk arra, mennyire nem szeretnénk, ha az általunk csak félvállról megemlített kritika szárnyra keljen és másnap már egészen más kontextusban halljuk vissza!

Ne maradjunk túl sokáig

Ha jól érezzük magunkat (és sikerült betartani az első pontban leírtakat), természetesen maradhatunk az utolsó távozó vendégek között, de egyéb esetben nem érdemes megvárni a parti végét. Ha már látjuk, hogy kezdenek hazaindulni az emberek, mi is tegyünk így, másnap biztosan meg fogjuk köszönni magunknak.

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala