A nagyszabású céges rendezvények meghatározóak lehetnek a karrierünk szempontjából is. Jelen vannak a cég vezetői, alkalmunk lehet arra, hogy jó benyomást tegyünk rájuk, de persze ennek az ellenkezője is előfordulhat, ha valaki elvéti a mértéket - hívja fel a figyelmet Herczku Monika, a Profession.hu karrier-tanácsadója.

Napjainkban az is könnyen előfordulhat, hogy a cégnek nincs lehetősége évzáró bulit rendezni, esetleg egy szerényebb vacsorával vagy "csak" egy koccintással köszönik meg az egész évi munkát és búcsúztatják el a 2013-as esztendőt.

Ezt tegyük a céges karácsonyi partin

1. Mindenképpen menjünk el

Herczku Monika azt javasolja, hogy senkinek eszébe ne jusson, hogy otthon maradjon. Akármilyen fáradtak vagy rosszkedvűek vagyunk, akkor is menjünk el és vegyünk részt az eseményen, mert nagyon rossz üzenete van annak, ha valaki nem jelenik meg egy olyan közösségépítő eseményen, ahol a cég vezetése is képviselteti magát.

Tegyük túl magunkat azon, hogy nem vagyunk jóban néhány kollégával, vagy fáraszt minket a társosztály titkárnője! Ha nem megyünk el, azt mindenki észreveszi.

2. Gondoljuk át, hogy mit veszünk fel

Alul- és fölülöltözöttnek lenni is kínos, alulöltözöttnek egy kissé kellemetlenebb. Nyilván nem az Operabálba megyünk, tehát nem nagyestélyit kell felvenni, de mindenképpen az alakalomhoz illő ruhában jelenjünk meg. Egyeztessük a kolléganőkkel, hogy ki mit visel majd. Ha valaki nagyon alulöltözik, akkor az olyan hatást kelt, mintha nem tisztelné meg a vezetőséget, a munkatársait, az alkalmat - tehát kvázi nem is érdekli az egész.

3. Érkezzünk időben

Ha egy dolgozó a munkába sem érkezik késéssel, akkor a céges karácsonyi partira is érjen időben oda. Rosszul veszi ki magát, ha már mindenki leült, és elkezdődik az év összefoglaló és valaki csak akkor érkezik meg. Akkor garantáltan mindenki erre az emberre fog figyelni, bár nem biztos, hogy pont ilyen figyelemre vágyott korábban.

4. Aktívan vegyünk részt az eseményekben

Ha már ott vagyunk, ne csak félgőzzel vegyünk részt, és ne számolgassuk a perceket, hogy mikor léphetünk le, hanem igyekezzünk aktívan részt venni az eseményekben. Ha a "szórakoztató" játékokhoz önkéntest keresnek, akkor jelentkezzünk, hiszen ezzel is demonstráljuk a csapatjátékos mivoltunkat, és megmutathatjuk, hogy milyen jól megálljuk a helyünket a nem hétköznapi helyzetekben is.

5. Használjuk ki a lehetőséget

Ritka alkalom, hogy a céges vezetés jelentős része jelen van, és - jó esetben - oldott annyira a hangulat, hogy szóba elegyedhetünk velük. De nem csak hozzájuk, hanem a munkatársakhoz, a társterületek képviselőihez is odamehetünk, kapcsolatot építhetünk. Persze nem kell feltétlenül a munkáról beszélni, így jobb alkalom nyílik arra, hogy az "emberi" oldalukról is megismerjük azokat, akikkel naponta együtt dolgozunk.

Mit ne tegyünk?

1. Az alkohol és a mérték

Vigyázat! Kevés olyan kínos jelenet van, mint amikor valaki lerészegedik a karácsonyi céges partin. "Karriergyilkos", amikor egy munkatárs a mértéket elveszítve fejezi be az ünnepséget. Hasonlóan kínos, amikor valaki már "túl jókedvűen" érkezik a céges partira, és erre felfigyel a főnöke is. Érdemes a céges rendezvényeket a munkahelyi élethez tartozó eseményként kezelni, és mértéket tartani, maximum 1-2 pohár italt elfogyasztani, hogy senkinek ne essen emiatt csorba a jó hírén.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

2. Túlzott lazulás

Ez legalább olyan veszélyeket hordoz magában, mint az átgondolatlan alkoholfogyasztás. Ha valaki rá akar hajtani egy kollégára, kolléganőre, akkor csak diszkréten tegye. Ezek azok a helyzetek, amelyekről utána hetekig megy a szóbeszéd, viccek születnek, és érzékelhetően több munkatársnak húzódik mosolyra a szája, ha összefutnak a lift előtt.

3. Pletyka és panaszáradat

Csak óvatosan a mosdóban elmesélt pletykákkal! Soha nem lehet tudni, ki hallja meg. Ugyanúgy érdemes átgondolnunk, hogy a meg nem kapott fizetésemelésről, vagy a másnak jutott előléptetésről milyen sztorikat mesélünk, mert könnyen előfordulhat, hogy a főnök emberének szidjuk a fennálló rendszert és ezzel magunk alatt vágjuk a fát.

Az alkohol megoldhatja a nyelvünket és lehet, hogy olyan privát dolgokat fecsegünk ki, vagy családi problémákról mesélünk, amelyet egyébként soha nem tennénk. A hallottakat akár ellenünk is fordíthatja egy "jóakarónk".

Címkék: karácsony, karrier, céges buli, csapatépítés, munkahely, 2014