Külföldi munkákat bemutató sorozatunk legújabb részében Ausztria felé vesszük az irányt és bemutatjuk, milyen az élet építőmérnökként a szomszédban.

Bálint Miklós eredetileg sosem vágyott Bécsbe, inkább a földrajzilag távolabbi célállomások érdekelték (Németország, Hollandia, Anglia, Svédország, USA), de tanulmányai, majd családi-magánéleti okok miatt végül mégis az osztrák fővárosban kötött ki. 

"Mivel magyar-német családból származom, gyakran jártam Németországban. Az egyetemen már kétnyelvű (magyar-német) képzésben tanultam, és többször volt lehetőségem külföldön féléveket áthallgatni. Ezen alkalmak során elég jól le tudtam mérni, mennyire állja meg a helyét a nyelvtudásom, illetve mennyire hasznos a Magyarországon kapott képzés" - meséli. 

Ahol egy évben 14,5 havi fizetés jár

Az év végén plusz kéthavi fizetés

Miklós immár hat éve él Bécsben, építőmérnökként dolgozik egy kivitelező cégnél alkalmazotti státuszban. Tapasztalata szerint az osztrák fizetéseket az éves kereset alapján lehet legjobban összehasonlítani magyar, német vagy egyéb bérekkel, ugyanis sok helyen van 13. és 14. havi fizetés. Ez nettóban ráadásul több egy normál havi fizetésnél, mivel kevesebb rajta az adó. 

Általános minimálbér nincs, ágazatonként vannak kollektív szerződések (KSZ), amelyek egy-egy területen szabályozzák a járandóságokat. Ez nemcsak a minimálbérre vonatkozik, hanem pozíciónként vagy felelősségi kör és szakmai tapasztalati évek alapján is kategorizál. A cégek a KSZ-ben megállapított összegeknél persze többet is fizethetnek.

"Az építőiparban, ahol én is dolgozom, a definiált értékek túlfizetése inkább a sokéves munkaviszony, vagy valami különös vagy fontos szakmai tapasztalat alapján jellemző. A túlórákat sok helyen, így nálunk is átalányban határozzák meg, amely része a fizetésnek, havi fix illetmény" - vázolja a helyzetet Miklós. 

enlightened A Profession.hu-n ilyen ausztriai állásokat találhatunk!

Ausztriában - csakúgy, mint Magyarországon - jellemző, hogy valamelyest eltérnek a fizetések a kivitelezés és a tervezés szegmensekben, az utóbbi kárára. Miklós szerint diplomás építőmérnökként alkalmazotti státuszban kb. 5-10 éves munkatapasztalattal havi 1800-2500 euró körüli nettó fizetést lehet hazavinni (éves szinten ennek kb. 14,5-szeresét). Vezető beosztásban ez több is lehet. Az alapmunkaórák száma hetente 39 (KSZ szerint), de ténylegesen ő például heti 45-öt dolgozik (ebben az ebédszünet nincs benne). Miklós úgy látja, hogy összességében körülbelül háromszoros lehet a különbség egy budapesti jövedelemhez képest.

A közlekedés és az élelmiszer nem drága

Közlekedés Bécsben nem drága, éves bérlettel 1 euró/nap, a lakbér ára viszont már nagyobb eltéréseket mutathat. A lakáspiacról bérelt lakások körülbelül 10-11 euró/négyzetméter áron vehetők ki. Aki már régóta itt él, más konstrukciókban is gondolkodhat. Vannak kedvezményesebben elérhető lakások, amelyeket a várostól lehet bérelni (bécsi lakások kb. 1/3-a városi tulajdonban van). Bizonyos feltételeket teljesíteni kell, majd várólistára kerül az ember.

A lakásvásárlás drága dolog, egyértelműen keresleti piac van, amely évről-évre tolja felfele az árakat. Jelenleg kb. 2000-4000 euró/négyzetméter áron lehet lakást találni - természetesen helytől, kortól, állapottól függően. A közüzemi díjakkal kapcsolatban Miklós elmondta, hogy nem magasabbak, mint itthon, az élelmiszerárak sem jelentősen, kivéve talán a pékárut és a zöldség-gyümölcsöket. Beülni egy szórakozóhelyre vagy bárba viszont már lényegesen többe kerülhet, mint itthon.

Informatikusnak még Bécsben is elég az angol

Miklós a nyelvtudással kapcsolatban egy fontos dologra hívta fel a figyelmet. "Meg kell nézni, hova szeretne valaki menni, és van-e olyan nyelv a birtokában, amellyel az ottani szakmai közegben el tud boldogulni. Német nyelvterületen ebben a szakmában német nyelv nélkül nem lehet elhelyezkedni, ugyanis szakvéleményeket kell olvasni, leveleket írni, szakmai kérdésekben állást foglalni szóban és írásban."

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ezzel szemben informatikusként vagy egy multinál Ausztriában is lehet csak az angollal sikeres valaki. "Norvégiában építőmérnökként is elég lehet egy megfelelő szintű angol nyelvtudás, ugyanakkor Ausztriában és Németországban ez egy jó pluszpont, de önmagában semmiképp nem elég" - mutatott rá.

Miklós tapasztalata szerint sok helyen még nosztalgiázva tekintenek a Monarchiára, és emiatt valamelyest "magasabb" státuszban tetszeleg egy magyar ember, mint az egyéb környező országokból érkezők. Viszont a munka világában ez kevéssé számít, ott a teljesítmény és megbízhatóság a lényeg.

enlightened Külföldi munkáról szóló sorozatunk további cikkeit itt találja!

enlightened 10 tipp, hogy ne verjenek át a külföldi munkával!

Címkék: Ausztria, Bécs, külföldi munka, építőmérnök, nettó fizetés

Összeállította: Fogas Krisztina