A vendéglátós szakma rejtelmei

Mindannyian ismerünk olyan vendéglátósokat, akiknél öröm vendégnek lenni. Kik ők, hogy kerülnek oda, mennyit keresnek és milyen karrierlehetőségeik vannak?
Önnek ajánljuk!
Kik a vendéglátósok?
Szakácsok, pincérek, pultosok, üzletvezetők, baristák, pohárszedők és konyhai kisegítők: mindenki, aki részt vesz a vendéglátóhelyek, ételt-italt felszolgáló szórakozóhelyek működtetésében.
Vendéglátósként kétféle karriert futhatunk be: dolgozhatunk egyre jobb helyeken, vagy egyre jobb pozícióban. Gyakori, hogy a legnagyobb sztárséfek is krumplipucolással kezdik a karrierjüket, ahogy a legjobb pultfőnökök is azokból lesznek, akik megtapasztalták a munka minden oldalát.
A képzeletbeli rangsor alján a kisegítők vannak: a mosogatók, az éjszakai helyek pohárszedői, felettük a pultosok és pincérek, a tetején pedig a nagymenők: a sztárséfek és cukrászok, a bartenderek és az üzletvezetők.
Kiből lehet vendéglátós?
Vannak szakképesítést igénylő munkák és a jogszabályok azt is szabályozzák, hogy adott vendéglátóhelyeken milyen szakképzettséggel bíró kollégáknak kell dolgozniuk. A melegkonyhás helyeken általában műszakonként egy, jogszabályban meghatározott képzettségű alkalmazottat írnak elő.
Persze nem igényel minden munkakör komolyabb végzettséget: az is gyakori, hogy az álláshirdetésekben jelzik, vállalják a betanítást; tehát szakképzettséget, de még gyakorlatot sem feltétlenül kérnek. Így aztán szinte bárki kipróbálhatja magát ezen a területen, akár pályakezdőként is, ugyanakkor egy tapasztalt, gyors felszolgáló vagy megbízható szakács már kincset ér – és ezt egyre inkább meg is fizetik.
Kiből lesz a jó vendéglátós?
Az élet bármely területén akkor tudunk igazán sikeresek lenni, ha teljes odaadással végezzük munkánkat. A vendéglátós szakmára ez különösen igaz: az érzi benne jól magát, aki szereti az embereket és vérbeli házigazda.
Gyakran mondják: a vendéglátásba strapabíró munkaerő kell. Az egész napos talpalás fizikailag, az emberekkel való foglalkozás mentálisan fárasztó, ráadásul a vendéglátózás nem a rövid műszakokról szól. A nehézségekért cserébe a munka változatos: nincs két ugyanolyan nap, bármikor feltűnhet a vendégek között egy híresség vagy egyszerűen egy szimpatikus új arc, és ha minden jól alakul, még nagyobb jattokkal is számolhatunk.
Mennyit lehet keresni?
A vendéglátásban dolgozók fele több mint nettó 300 ezer forintot, több mint 10 százalékuk pedig 500 ezer forintnál is többet keres, derül ki az Eventrend Global magyarországi vendéglátókról szóló kutatásából. A borravaló pedig még emellé jön.
Amit sokan nem tudnak a borravalóról: nem mindig az kapja meg, akinek adjuk! Sokféle verzió létezik a borravaló elosztására:
- van amikor az kapja, akié a vendég;
- van amikor az aznapi pincér-pultos műszak között osztják szét az összes borravalót;
- van ahol a teljes személyzet között osztják szét;
- van ahol a „kötelező leadó” van, a forgalom fix százaléka, az e fölötti borravalót megtarthatja a felszolgáló,
- és végül van, ahol semmit nem tehetnek el az alkalmazottak, hanem a borravaló egy az egyben a tulajdonoshoz vándorol.
Mitől más ez a szakma, mint a többi?
Minden szakmának saját mérlege van, melynek mindkét oldalán vannak könnyebbségek és nehézségek is. Fontos, hogy felismerjük ezeket, és képesek legyünk megtalálni az arany középutat: kialakítani az egyensúlyt. Hoztunk néhány szempont, amit érdemes mérlegelni ha a vendéglátós szakmában szeretnénk kipróbálni magunkat.
Kedvesen, még a nap végén is
Legyünk barátságosak! Ez nem megy mindenkinek könnyedén, pedig arckifejezésünk, és testbeszédünk mindent elárul a vendéghez való hozzáállásunkról. Hiába vagyunk fáradtak egy hosszú nap végén, akkor is ugyanolyan odaadással kell fordulnunk mindenki felé, mintha a nap elején lennénk, hiszen ők a mi szolgáltatásunk felé bizalommal fordultak, és minket választottak.
Karácsonykor is a pult mögött
A vendéglátásban hozzá kell szoknunk, hogy sok esetben, amikor másoknak ünnepnap van, nekünk bizony dolgoznunk kell. De nézzük a másik oldalról: azáltal, hogy dolgozunk, többletet és pluszt adhatunk másoknak is életük kiemelkedő eseményeinél is. Az ünnepeket pedig be lehet pótolni: Budapesten például már hagyományos, hogy a vendéglátósok januárban pótszilvesztereznek.
Fontos a jó megjelenés
Legyen a külsőnk ápolt és rendezett minden nap, figyeljünk az apró részletekre.
Fontos a nyelvtudás
A vendéglátós szakmában a nyelvtudás nélkülözhetetlen. Az angol nyelv alapnak számít, de csak előnyünkre válhat, ha több nyelvet is beszélünk minimum alapfokon. Ha belefér az időnkbe és nyitottság mutatkozik rá, beszélgessünk a külföldi vendégekkel! Érdekes dolgokat tanulhatunk egymástól – és itt nemcsak a legváltozatosabb káromkodások és az „Egészségedre!” begyakorlására gondolunk.
Hajtós műszakok
Sokan hajnaltól, akár éjszakába nyúlóan dolgoznak minden hétköznap, egész héten ugyanabban a ritmusban. A vendéglátásban adatik egyfajta szabadság a munkavállalók számára, hiszen a beosztások változatosak, vannak hosszabb napok, majd könnyebbek. Az, hogy van egy mozgástér a munkaidő beosztásában, máris kizökkenthet minket a napi rutinból.
Minden nap új helyzeteket, és szituációkat élhetünk meg, amely nem teszi monotonná a munkavégzést hosszú idő után sem.
A vendéglátós szakmát csak szívvel és lélekkel lehet jól csinálni, másképp nem működik a rendszer. Amennyiben ügyesen bánunk a vendégekkel, ők is pozitívan fordulnak felénk, ha kellemes időt töltenek az adott vendéglátó egységben, akkor szívesen jönnek majd vissza. Ez egy olyan körforgás, ami sikeressé tesz minket a szakmánkban.
Amennyiben ebben a szakmában szeretnénk elhelyezkedni, vagy éppen szakmaváltásban vagyunk, esetleg új irányt keresünk az életünkben, az alábbi álláshirdetések is segítségünkre lehetnek.
A Profession.hu oldalán az állások közötti keresést szűrt módon, kategóriákra lebontva, szakterületek szerint is megtehetjük.
Az alábbi linkekre kattintva találjuk a példákat:
- Vendéglátás, hotel, idegenforgalom állások, munkák
- Telefonos értékesítő állások
- Titkárnő állások
- Kereskedő, eladó állások
- Adminisztrátor, dokumentumkezelő állások
- Recepciós állások
Egy vendéglátásról szóló érdekes interjút a Profession.hu korábbi cikkében olvashatunk.
Nézzük szét az elérhető álláslehetőségek között, és jelentkezzünk minél több helyre.
Ezen a héten több, mint 4000 állás közül választhatunk az alábbi kategóriákban:
Szakmunka: több mint 2000 álláslehetőség
Fizikai, segéd, betanított munka: több mint 1000 álláslehetőség
Értékesítés, Kereskedelem: több mint 1000 álláslehetőség
Készítette: Profession.hu
A Profession.hu Facebook oldala
A Profession.hu Instagram oldala