Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

 

Kik a vendéglátósok?

 

Szakácsok, pincérek, pultosok, üzletvezetők, baristák, pohárszedők és konyhai kisegítők: mindenki, aki részt vesz a vendéglátóhelyek, ételt-italt felszolgáló szórakozóhelyek működtetésében.

 

Vendéglátósként kétféle karriert futhatunk be: dolgozhatunk egyre jobb helyeken, vagy egyre jobb pozícióban. Gyakori, hogy a legnagyobb sztárséfek is krumplipucolással kezdik a karrierjüket, ahogy a legjobb pultfőnökök is azokból lesznek, akik megtapasztalták a munka minden oldalát. 

 

A képzeletbeli rangsor alján a kisegítők vannak: a mosogatók, az éjszakai helyek pohárszedői, felettük a pultosok és pincérek, a tetején pedig a nagymenők: a sztárséfek és cukrászok, a bartenderek és az üzletvezetők.

 

Kiből lehet vendéglátós?

 

Vannak szakképesítést igénylő munkák és a jogszabályok azt is szabályozzák, hogy adott vendéglátóhelyeken milyen szakképzettséggel bíró kollégáknak kell dolgozniuk. A melegkonyhás helyeken általában műszakonként egy, jogszabályban meghatározott képzettségű  alkalmazottat írnak elő.

Persze nem igényel minden munkakör komolyabb végzettséget: az is gyakori, hogy az álláshirdetésekben jelzik, vállalják a betanítást; tehát szakképzettséget, de még gyakorlatot sem feltétlenül kérnek. Így aztán szinte bárki kipróbálhatja magát ezen a területen, akár pályakezdőként is, ugyanakkor egy tapasztalt, gyors felszolgáló vagy megbízható szakács már kincset ér – és ezt egyre inkább meg is fizetik.

 

Kiből lesz a jó vendéglátós?

Az élet bármely területén akkor tudunk igazán sikeresek lenni, ha teljes odaadással végezzük munkánkat. A vendéglátós szakmára ez különösen igaz: az érzi benne jól magát, aki szereti az embereket és vérbeli házigazda.

Gyakran mondják: a vendéglátásba strapabíró munkaerő kell. Az egész napos talpalás fizikailag, az emberekkel való foglalkozás mentálisan fárasztó, ráadásul a vendéglátózás nem a rövid műszakokról szól. A nehézségekért cserébe a munka változatos: nincs két ugyanolyan nap, bármikor feltűnhet a vendégek között egy híresség vagy egyszerűen egy szimpatikus új arc, és ha minden jól alakul, még nagyobb jattokkal is számolhatunk.

Mennyit lehet keresni?

 

A vendéglátásban dolgozók fele több mint nettó 300 ezer forintot, több mint 10 százalékuk pedig 500 ezer forintnál is többet keres, derül ki az Eventrend Global magyarországi vendéglátókról szóló kutatásából. A borravaló pedig még emellé jön.

 

Amit sokan nem tudnak a borravalóról: nem mindig az kapja meg, akinek adjuk! Sokféle verzió létezik a borravaló elosztására:

 

  • van amikor az kapja, akié a vendég;
  • van amikor az aznapi pincér-pultos műszak között osztják szét az összes borravalót;
  • van ahol a teljes személyzet között osztják szét;
  • van ahol a „kötelező leadó” van, a forgalom fix százaléka, az e fölötti borravalót megtarthatja a felszolgáló,
  • és végül van, ahol semmit nem tehetnek el az alkalmazottak, hanem a borravaló egy az egyben a tulajdonoshoz vándorol.

 

Mitől más ez a szakma, mint a többi?

 

Minden szakmának saját mérlege van, melynek mindkét oldalán vannak könnyebbségek és nehézségek is. Fontos, hogy felismerjük ezeket, és képesek legyünk megtalálni az arany középutat: kialakítani az egyensúlyt. Hoztunk néhány szempont, amit érdemes mérlegelni ha a vendéglátós szakmában szeretnénk kipróbálni magunkat.

 

Kedvesen, még a nap végén is

 

Legyünk barátságosak! Ez nem megy mindenkinek könnyedén, pedig arckifejezésünk, és testbeszédünk mindent elárul a vendéghez való hozzáállásunkról. Hiába vagyunk fáradtak egy hosszú nap végén, akkor is ugyanolyan odaadással kell fordulnunk mindenki felé, mintha a nap elején lennénk, hiszen ők a mi szolgáltatásunk felé bizalommal fordultak, és minket választottak.

 

Karácsonykor is a pult mögött

 

A vendéglátásban hozzá kell szoknunk, hogy sok esetben, amikor másoknak ünnepnap van, nekünk bizony dolgoznunk kell. De nézzük a másik oldalról: azáltal, hogy dolgozunk, többletet és pluszt adhatunk másoknak is életük kiemelkedő eseményeinél is. Az ünnepeket pedig be lehet pótolni: Budapesten például már hagyományos, hogy a vendéglátósok januárban pótszilvesztereznek.

 

Fontos a jó megjelenés

 

Legyen a külsőnk ápolt és rendezett minden nap, figyeljünk az apró részletekre.

 

Fontos a nyelvtudás

 

A vendéglátós szakmában a nyelvtudás nélkülözhetetlen. Az angol nyelv alapnak számít, de csak előnyünkre válhat, ha több nyelvet is beszélünk minimum alapfokon. Ha belefér az időnkbe és nyitottság mutatkozik rá, beszélgessünk a külföldi vendégekkel! Érdekes dolgokat tanulhatunk egymástól – és itt nemcsak a legváltozatosabb káromkodások és az „Egészségedre!” begyakorlására gondolunk.  

 

Hajtós műszakok

 

Sokan hajnaltól, akár éjszakába nyúlóan dolgoznak minden hétköznap, egész héten ugyanabban a ritmusban. A vendéglátásban adatik egyfajta szabadság a munkavállalók számára, hiszen a beosztások változatosak, vannak hosszabb napok, majd könnyebbek. Az, hogy van egy mozgástér a munkaidő beosztásában, máris kizökkenthet minket a napi rutinból.

Minden nap új helyzeteket, és szituációkat élhetünk meg, amely nem teszi monotonná a munkavégzést hosszú idő után sem.

A vendéglátós szakmát csak szívvel és lélekkel lehet jól csinálni, másképp nem működik a rendszer. Amennyiben ügyesen bánunk a vendégekkel, ők is pozitívan fordulnak felénk, ha kellemes időt töltenek az adott vendéglátó egységben, akkor szívesen jönnek majd vissza. Ez egy olyan körforgás, ami sikeressé tesz minket a szakmánkban.

Pályamódosítás

Amennyiben ebben a szakmában szeretnénk elhelyezkedni, vagy éppen szakmaváltásban vagyunk, esetleg új irányt keresünk az életünkben, az alábbi álláshirdetések is segítségünkre lehetnek.

 

A Profession.hu oldalán az állások közötti keresést szűrt módon, kategóriákra lebontva, szakterületek szerint is megtehetjük.

Az alábbi linkekre kattintva találjuk a példákat:

 

Egy vendéglátásról szóló érdekes interjút a Profession.hu korábbi cikkében olvashatunk.

Nézzük szét az elérhető álláslehetőségek között, és jelentkezzünk minél több helyre.

Ezen a héten több, mint 4000 állás közül választhatunk az alábbi kategóriákban:

Szakmunka: több mint 2000 álláslehetőség

Fizikai, segéd, betanított munka: több mint 1000 álláslehetőség

Értékesítés, Kereskedelem: több mint 1000 álláslehetőség

 

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala