Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az önismeret nagyon fontos a karrierünk során, különösen akkor, ha esetleg váratlanul elveszítettük az állásunkat. Amennyiben tisztában vagyunk tudásunkkal, kiemelkedő képességeinkkel, eredményeinkkel, sokkal hitelesebben tudjuk képviselni önmagunkat az állásinterjún, és természetesen nem árt azt is előre átgondolnunk, milyen munkahelyen tudnánk hatékonyan dolgozni, vagyis mi az, ami számunkra lényeges pályánk következő állomásán. Kránitz Éva álláskeresési tanácsadó útmutatása következik.

1.  Mik az erősségei?

Ez a kérdés a legtöbb állásinterjún elhangzik, különösen akkor, ha önéletrajzunkból a válasz nem derül ki egyértelműen. Érdemes előre mérlegelnünk, mi az a három kulcskompetenciánk, amely alkalmassá tesz bennünket a megpályázott állás betöltésére. Tartózkodjunk viszont képességeink klisészerű megfogalmazásától! Kiváló kommunikációs készség helyett például mondhatjuk azt, hogy érhetően és világosan fogalmazunk, mivel rendszeresen tartunk prezentációkat, veszünk részt meetingeken. Vagy jól mutathatja rugalmasságunkat és alkalmazkodó-készségünket, ha megemlítjük, előző munkahelyünkön gyakran kaptunk váratlan feladatokat, amelyeket megfelelően priorizálva kellett megoldanunk, akár a rövid határidő okozta stresszhelyzetben is.

A válasz ne legyen kérdés - álláskeresés, állásinterjú, felkészülés

2. Mi motiválja önt leginkább a munkában?

Az interjúztatót elsősorban az érdekli, hogy önállóan, akár útmutatások nélkül is képesek vagyunk-e elvégezni a munkánkat, vagy inkább csapatban dolgozunk jól, és igényeljük a figyelmet. Válaszunkba azt is belefoglalhatjuk, hogy milyen feltételek mellett teljesítünk a legjobban. Nyugodtan mondjuk el például, hogy szeretjük tisztán látni, mit várnak el tőlünk, mert akkor ennek megfelelően haladunk feladatinkkal, de emellett fontos számunkra hogy teljesítményünket méltányolják is, szóban és anyagiakban egyaránt. De azt is fejtsük ki, ha minket inkább a csapatmunka ösztönöz, és a hatékonyságunkat nagyban segíti, ha rendszeresen egyeztethetünk felettesünkkel.

3. Hogyan reagálna, ha jogtalan kritika érné?

Sokat elárul rólunk, hogyan kezeljük a számunkra kellemetlen helyzeteket, éppen ezért megfontolandó a válaszunk is. Ahelyett, hogy részletezni kezdenénk, hogyan szólunk vissza egy ilyen esetben, vagy épp arról számolnánk be, hogy csendben tűrjük a bántó megjegyzéseket, válaszoljuk azt, amit valóban megfelelő viselkedésnek ítélnénk hasonló szituációban. Például mérlegelnénk, kitől érkezett a kritika, és elfogadható stílusban közölte-e az illető. Amennyiben igen, visszakérdeznénk, hogy tisztázzuk a félreértést. Ennél a kérdésnél akár hangot adhatunk annak az elvárásunknak is, hogy számunkra a kölcsönös tisztelet és bizalom légköre nagyon fontos a munkában, ezért egy ilyen cégkultúrában éreznénk otthon magunkat.

+1 Hogyan kezeli a versengést?

Bizonyos munkakörökben kimondottan előnyt jelent, ha versengő típusok vagyunk, míg máshol inkább hátrányt – ezt válaszunknál vegyük figyelembe. Amennyiben értékesítőnek jelentkezünk, érdemes kifejtenünk, hogyan motivál bennünket, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el, anélkül, hogy eltaposnánk munkatársainkat. Ha munkánkat jellemzően másokkal együttműködve kell majd elvégeznünk, hangsúlyozzuk ki, hogy a kooperáció az erősségünk, és egyenrangú félként kezeljük kollégáinkat, ahogy az elért sikerekben is osztozunk. Érdemes konkrét példákkal is alátámasztanunk mondandónkat.

Kövessük a szakértő útmutatását, és beszéljünk bátran önmagunkról. Amennyiben még keressük a nekünk való munkahelyet, tartsuk szemünket a legfrissebb lehetőségeken, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Frissítsük önéletrajzunkat, és jelentkezzünk minél több helyre. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, állásinterjú, felkészülés