Az európai munkavállalók állítják, hogy munkahelyi elégedettségük és elkötelezettségük alakulását alapvetően befolyásolja közvetlen felettesük tevékenysége és hozzáállása, mutat rá a Kelly Global Workforce Index (KGWI) felmérés.

A felmérés idei harmadik, a munkavállalók elkötelezettségével és megtartásával foglalkozó része a munkaadók és munkavállalók közötti kapcsolatot veszi górcső alá, beleértve a munkavállalók lojalitását, elégedettségét és a munkahely iránti elkötelezettségét is. Emellett megvizsgálja, hogyan értékelik munkahelyüket a munkavállalók és mennyire ajánlanák azt másoknak, illetve hogy milyen körülmények között kezdenek az emberek munkahely- illetve karrierváltáson gondolkodni.

A magyarok háromnegyede a főnök miatt szereti a munkahelyét

A felmérés magyar eredményei alapján a válaszadók 72 százaléka véli úgy, hogy munkahelyi elégedettségére, illetve elkötelezettségére jelentős hatással bír közvetlen főnöke vagy felettese.

Jónás Anikó, a Kelly Services Hungary Kft. ügyvezető igazgatója szerint a közvetlen felettesek kulcsszerepet játszanak a munkahelyi elégedettség és a munkaerő-megtartás alakulásában, ám sokan közülük nem figyelnek a figyelmeztető jelekre. "Régi mondás, hogy a távozó munkavállalók valójában nem a céget, hanem a főnöküket hagyják ott. A dolgozók elmondásából mindenesetre az derül ki, hogy szeretnék, ha feletteseik nyíltabban beszélnének velük, és jobban elmagyaráznák a feladatokat és elvárásokat" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy mit tehetne a közvetlen felettes a munkahelyi elégedettség vagy elkötelezettség javítása érdekében (a fizetést/juttatásokat illetve az előléptetést leszámítva), a legtöbb magyar dolgozó a képzési lehetőségeket jelölte meg (53 százalék), ezt követték az egyértelmű felelősségi körök és célkitűzések (43 százalék), majd az átláthatóbb kommunikáció (38 százalék).

A munkahelyváltás önmagában nem eredményez elégedett munkavállalókat, és fontos tényező, hogy a vezetők hogyan képesek a változást kezelni.

Munkahelyváltás okai

Az elmúlt évek gazdasági zűrzavara komoly nyugtalanságot eredményezett a munkavállalók körében, akik közül sokan a biztos karrier és az anyagi biztonság utáni vágytól hajtva a munkahelyváltás mellett döntöttek.

Sajnos azonban a munkahelyet váltók közül sokan nemigen találják a helyüket új pozíciójukban, ami bizonytalan kimenetelt vetít előre számukra és munkaadójuk számára egyaránt. Az elmúlt egy évben munkahelyet váltó európai válaszadók kevesebb, mint fele (43 százalék) érzi jól magát új pozíciójában, Magyarországon ez az arány 44 százalék.

   A rossz főnök miatt utáljuk a munkahelyet   

A munkáltatók számára komoly kihívást jelent az újonnan felvett dolgozók beilleszkedésének elősegítése annak érdekében, hogy megfelelően integrálódjanak a szervezetbe és ott jó teljesítményt nyújtsanak.

Az Y generáció vált a legjobban

A munkahelyet váltók új állással kapcsolatos elégedettsége szempontjából a munkaerő-állomány döntő többségét alkotó korosztályok markáns eltéréseket mutatnak.

Nemzetközi összehasonlításban az Y generáció körében a váltás jóval sikeresebbnek tűnik - itt a válaszadók 54 százaléka elégedett az új munkájával, míg az X generáció tagjai között az arány 47 százalék, a baby boomer generáció körében pedig mindössze 40 százalék. A magyar válaszadók esetében az Y és X generációk között nem tapasztalható olyan nagy eltérés; 48 százalék illetve 46 százalékuk értékelte sikeresnek munkahelyváltását, míg a baby boomer generáció tagjainak mindössze 34százaléka elégedett a váltással.

A dolgozók kevesebb mint egyharmada (28 százalék) érzi magát teljes mértékben elkötelezettnek jelenlegi munkaadója iránt. A munkavállalói elkötelezettség mértékét tekintve Norvégia áll a legjobban (itt a válaszadók 46 százaléka vallotta magát teljesen elkötelezettnek), ezután következik Dánia (43 százalék), Franciaország (42 százalék) majd Svédország (41 százalék). A lista másik végén található Olaszország (4 százalék), Magyarország (14 százalék), Németország (19 százalék) és Portugália (23 százalék).

A munkavállalói elkötelezettséget növelő tényezők között az "érdekesebb vagy nagyobb kihívást jelentő munka" végzett az első helyen. A megkérdezettek több mint fele (59 százalék) számolt be arról, hogy aktívan keresi a jobb álláslehetőségeket illetve méri fel a munkaerőpiacot még akkor is, ha elégedett az aktuális pozíciójával. Magyarországon ez az arány 52 százalék.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mindössze 24 százalék állította, hogy valószínűleg ajánlaná jelenlegi munkahelyét új állást kereső barátainak vagy ismerőseinek - e téren a vállalati kultúra/hírnév bizonyult a leginkább befolyásoló tényezőnek. A magyar válaszadók 19%-a ajánlaná csak aktuális munkaadóját ismerőseinek és elsősorban a megfelelő munka-magánélet egyensúlya miatt.

Jónás Anikó véleménye szerint világosan látható, hogy a munkaerő-állomány jelentős része nem elégedett, nem tud kiteljesedni a munkahelyén, ami viszont jelzi, hogy a vezetőknek proaktív lépéseket kell tenniük e lappangó elégedetlenség kezelése érdekében. "A kommunikáció javítására és a komolyabb személyes fejlődési lehetőségek biztosítására összpontosító vezetők nagyobb eséllyel tudják a munkavállalókba illetve azok ismereteinek, készségeinek gyarapításába eszközölt befektetéseik hozamát maximalizálni" - tette hozzá.

A felmérés 31 ország több mint 120 ezer dolgozójának válaszait gyűjtötte össze, köztük mintegy 50 ezer európai munkavállalóét.

A Kelly Services Hungary Kft. által hirdetett munkákat itt találja.