Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az elmúlt két évtized alatt alapjaiban változtak meg a munkavégzési szokásaink. Bármerre is járunk, a munka mindenhol körülvesz bennünket. Napjainkra az ötvenes évek víziója – miszerint 3 napos lesz a munkahét – végérvényesen eltűnni látszik. Egyre inkább elszakadunk a hagyományos irodai munkakörnyezettől, és helyette a "mindig online” életmód kerül a középpontba.

Mi hozta ezt a változást? Milyen tényezők befolyásolják a munkavégzési szokások átalakulását és az irodapiac fejlődését? Erre kereste a választ a Leitz kutatása.

Ma már minden ötödik alkalmazott munkájának legalább felét irodáján kívül végzi, és ez a trend folyamatosan erősödik, azaz a "mobil munkavállaló” kialakulásának lehetünk szemtanúi.

A munka mindig velünk lesz

Az időzónákon átnyúló cégek és projektek miatt egyre jellemzőbbé válnak a munkaidőn kívüli konferenciahívások, és ma már az is egyre inkább elterjedt, hogy a szabadságunk alatt is dolgozunk.

A mobiltelefonok elterjedése előtti korban (úgy 25 évvel ezelőtt) egy otthonról dolgozó irodai alkalmazott akár egy teljes napon át elérhetetlen volt, és ez mégsem okozott problémát a napi munkában. A szabadság pedig 1-2 héten át tartott, a munka világától teljesen elzárva.

Ma azonban egészen más a helyzet: internet vagy mobiltelefon nélkül már el sem tudjuk képzelni a napunkat, ez pedig azt jelenti, hogy a munka heti hét napon, napi 24 órán át karnyújtásnyira van tőlünk. A munkakultúra átalakulásának, az informatika és a mobiltechnológia fejlődésének, a hordozható, egymással összekapcsolható eszközök megjelenésének, valamint a wifi terjedésének köszönhetően munkavégzésünk egyre inkább függetlenedik az irodától.

Hol dolgozunk?

A munkavállalók munkaidejük jelentős részét még mindig a központi irodában töltik, azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy a munkavégzés decentralizálódik, és a cégeknél a "bárhonnan, bármikor dolgozni” szemlélet kerül előtérbe.

A munka világában ezek az arányok gazdasági szektoronként változnak és az adott szektoron belül munkafunkciók szerint is különböznek, de makroszinten már azt láthatjuk, hogy a munkaerő közel fele már "nomád” vagy "félnomád” jellegű (helyváltoztató) munkavégzést folytat. Ez a trend pedig magával hozza az irodapiac átalakulását is.

A PROFESSION.HU-N ILYEN TÁVMUNKÁKAT HIRDETNEK.

Megváltozott az iroda

Az elmúlt időszakban egyre inkább csökkent a hagyományos irodák kihasználtsága. Sok tanulmány szerint egy átlagos irodában az íróasztal ma már csak a munkaidő 50 százalékában foglalt. Valószínűleg ennek a trendnek is köszönhető, hogy a korábbi évekhez képest nemzetközi és hazai szinten is folyamatosan csökkent az egy munkavállalóra eső irodatér.

Hamar elterjedtek a nyitott irodák, a fülkés elrendezésű, elkülönített, ún. "személyes irodaboxok”, amelyek a jelenlegi felmérések szerint éppen azt a célt nem tudják beteljesíteni, amire hivatottak lennének, azaz a hatékonyság növelését. Ezzel szemben számos felmérés szerint közvetlenül összefüggésbe hozhatók a nagyobb stresszel és a magas vérnyomással.

RUGALMAS MUNKAIDŐT KÍNÁLÓ ÁLLÁSHIRDETÉSEKET ITT TALÁLUNK.

Milyen a jó munkahely?

A modern irodatervezők is érzékelik a hagyományos iroda hiányosságait, így a belső terek kialakításakor a funkcionalitást ma már egyre inkább felváltja a moduláris gondolkodásmód. Egyre több cég szeretné úgy használni irodáját, hogy az minél inkább megfeleljen saját brandjének, identitásának.

Az irodák multifunkciós helyekké válnak, terjed a zónarendszer használata olyan közösségi terekkel, ahol a különböző térrészletek elrendezése, felszerelése, hangulata és karaktere különféle céloknak (étkezés, játék, testedzés) felel meg. A Profession.hu például ebben élen jár: az állásportál tavaly elnyerte Az Év Irodája díjat.

Ezzel párhuzamosan az olyan alternatív munkavégzési helyszínek száma is növekszik, ahol üzleti tevékenységet lehet folytatni: kávézók, bérelhető irodák, coworking munkahelyek, autópálya-pihenők, szállodák vagy akár az otthonunk. Ezek a terek adott esetben már sokkal hatékonyabb munkavégzési lehetőségeket kínálnak, mint a hagyományos irodák.

A Profession.hu mozgalmat indított a távmunka népszerűsítésére, nemrégiben megtartotta az I. Távmunka Meetupot. Ahhoz, hogy egy vezető úgy döntsön, bevezeti a távmunka intézményét, olyan hiteles forrásból származó információra van szüksége, amelyekre biztonsággal alapozhat - ezért döntött úgy az állásportál, hogy egy rendezvénysorozatot indít, ahol minden szempontból körbejárják a témát. Az ezeken az eseményeken összegyűlt tudást a hamarosan elkészülő www.tavmunkamozgalom.hu oldalon gyűjti össze a Profession.hu, ahol mind a munkáltatók, mind a munkavállalók érdekes tartalmakat találhatnak majd.

A PROFESSION.HU-NÁL DOLGOZNA? ÍME ÁLLÁSOK!

A munkaidő felét az irodán kívül töltjük

Saját feltételek szerint dolgozunk majd

A jövő legtehetségesebb munkavállalói – akik feltehetőleg a legkeresettebbek is lesznek – saját feltételeik szerint akarnak majd dolgozni, és elsősorban olyan munkalehetőségeket keresnek, melyek figyelembe veszik az életstílusukat. Ez pedig magában foglalja a magasabb fokú rugalmasságot a munkaidő-beosztásban, a növekvő mértékű távmunkát, valamint a korlátlan szabadidő és munkaszünet lehetőségét. Számukra a munkahely által felkínált előnyök – az egészségügytől kezdve addig, hogy hol és milyen formában dolgozhatnak – legalább olyan fontosak lesznek, mint maga a jövedelem.

"Hetente háromszor – de néha többször is – előfordul, hogy nem az irodából dolgozom. Sokszor otthonról lépek be a céges rendszerbe, ám volt már olyan is, hogy meglátogattam vidéken a szüleimet, és náluk ültem le dolgozni. A megbeszéléseket néha kávéházakban bonyolítom, viszem magammal a laptopom, előkapom, és folytatom a munkát. Nem vagyok helyhez kötve, magam osztom be az időmet és ez nagyon jó” – mesélte lapunknak a marketingesként dolgozó Anna.

Ennek megfelelően a jövőben csak azok a cégek maradhatnak élen az Y és a Z generáció legtehetségesebb munkavállalóiért folytatott versenyben, akik minél előbb megteremtik a fenti feltételeket, és lehetővé teszik az irodán kívüli munkavégzést – összegezte a tanulmányt a Leitz.

A Work Is Where You Are című tanulmány teljes terjedelmében ITT érhető el.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: távmunka, otthoni munka, atipikus, rugalmas, jövő, munkahely