Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha a grafikus szakmára gondolunk, talán sokunknak egy nagy tervezőasztalnál ülő, skicceket készítő, alkotó férfi vagy nő jut az eszünkbe. És nem is állunk olyan messze a valóságtól, de érdemes megismernünk e szakterület árnyalatait. „Ez a kép a művész grafikusok munkáját írja le, akik például könyvborítókat, rézkarcokat, tusrajzokat, egyéb illusztrációkat készítenek. Ezzel szemben az alkalmazott grafikus nem a saját kreativitásának hódol, hanem feladatokat teljesít: vállalati arculatot tervez, nyomdai termékeket, webes grafikákat készít, az ügyfelek igényei szerint” – körvonalazza a témát Ágnes, aki közel egy évtizedet töltött már el a szakmában.

Miből lesz a cserebogár?

Az átlagosnál jobb kézügyesség, a térlátás, a kiemelkedő vizualitás és precizitás elengedhetetlen ezen a területen, ahogy a szépérzék és a művészet iránti vonzalom is sokat hozzáad a munka minőségéhez. „A szakirányú képzés nagyon jó alapokat és fontos kapcsolatokat is biztosít, legyen szó főiskoláról vagy néhány éves OKJ-s képzésről. De autodidakta módon is sokat elsajátíthatunk a szakmából, ha rendelkezünk a megfelelő készségekkel. Szükség is van erre a fajta önállóságra, ugyanis folyamatosan frissnek kell maradni, ismerni kell a legújabb trendeket, lehetőségeket, mindemellett a klasszikus irányokat is tudni kell képviselni és megvalósítani” – részletezi a szakember.

Hozzáteszi: „ez az a szakma, ahol az egyéni érdeklődés, önképzés nagyon sokat nyom a latban, és pont ez az, amivel az ember kitűnhet, ami mentén megkülönböztetheti magát a többi grafikustól. Számtalan művészeti ág hat a grafikára, ezért egy-egy kiállítás, régi épület vagy egy színdarab is nagyon sok inspirációt adhat a leghétköznapibb feladatokhoz is, mint egy logó vagy egy szórólap megtervezése. Nekem a fotózás a hobbim, az elkapott pillanatok is sok ötletet adnak a munkámhoz.

A kreativitáson túl: ilyen grafikusként dolgozni - álláskeresés, szakma, fizetés

A tapasztalat értéke

Grafikusként több különböző munkalehetőség közül is választhatunk, személyiségünk, munkabírásunk, stressz tűrő képességünk szerint. „Azoknak a fiataloknak, akik szeretik a pörgést, képesek folyamatosan a maximumon teljesíteni, és kíváncsiak a komplett kampányokra, a kreatív területek sokféleségére, egy ügynökség a legjobb választás, ahol gazdag portfóliót építhetnek fel, nagy márkáknak dolgozva. Akik viszont részfeladatok helyett inkább elmélyülnének egy-egy projektben, és a lassabb tempót preferálják, ajánlott inkább egy kisebb reklámcéget választaniuk, mert valószínűleg ott találják meg hosszútávon a számításukat” – osztja meg a grafikus.

Ezek a munkahelyek valódi lehetőséget kínálnak arra, hogy egy pályakezdő belelásson a szakmába, és azon belül megismerje az egyes munkaköröket is. „Az említett cégeknél általában elkülönül a grafikus és az operátor munkája. Előbbi az ügyféltől kapott iránymutatás szerint kreatívan kidolgozza a koncepciót, a stílust, a képi világot, a színeket, az elrendezést, az arányokat. Ezt az alaptervet ülteti át az operátor a különböző médiumokra, nyomdai formába öntve azokat. Fontos hozzátenni, hogy egyik munkának sem része az üzletszerzés, az ügyfelekkel az értékesítő kollégák veszik fel és tartják a kapcsolatot” – egészíti ki Ágnes.

A szabadság ára

Néhány év gyakorlattal sokan döntenek úgy, hogy önállóan folytatják a pályát, azonban egy ilyen váltás előtt ajánlott felmérni az ezzel járó kihívásokat. „A szabadúszás amennyi előnyt, pont annyi nehézséget is jelent, én ezt most kezdem kitapasztalni. Ha az ember egyedül dolgozik, már nem csak a grafikus feladatokat kell ellátnia, értenie kell a marketinghez, a pénzügyekhez, és ami talán a legtöbb fejtörést okozza, az üzletszerzéshez is. A komplex munkák, amelyeket a kezdetektől a lezárásig végigkísérhetünk, természetesen rengeteg alkalmat adnak a szakmai fejlődésre, ahogy a teljesen rugalmas időbeosztás is nagy pozitívum. A saját magunk főnökének azonban nem könnyű lenni, erre mindenképp érdemes tudatosan felkészülni” – tanácsolja a szakember.

Ágnes szerint ennek a szakmának, különösen ebben a felállásban a legnagyobb szépsége, hogy nem ritkán néhány kósza ötletből áll össze az a legtalálóbb koncepció, amire az ügyfél nem is gondolt, és az ilyen élmények állandó motivációként hatnak. „Persze meg kell jegyezni, hogy ehhez bizony tudni kell a megrendelő nyelvén beszélni, és érteni is, mit szeretne. Olykor ellent is kell mondani neki, és bemutatni azokat a megalapozott vizuális megoldásokat, amelyek a céljait valóban támogathatják. Ez türelmet, emberismeretet, jó kommunikációs készségeket is kíván, és nem csak jól kell kérdezni, de hallgatni is tudni kell. Akár munkaidőn túl, vagy hétvégén is.

Pénz beszél…

A grafikus lét egyik legnagyobb kihívása a mai számítógépes világban, a partnerek számára is világossá tenni a munka értékét. „Sokan hiszik, hogy egy-egy terv csupán néhány kattintással születik. Előfordul, hogy így van, azonban azt a pár mozdulatot több órás vagy több napi ötletelés, inspirálódás, vázlatkészítés előz meg, és persze rengeteg szakmai hátteret, technikai ismeretet is kíván a kreatív tervezés. Ez talán a szakmánk felelőssége is, hogy láttassuk a befektetett időt és energiát, és mi magunk se kicsinyeljük le a munkánkat” – vallja Ágnes.

A tapasztalt szakember szerint az elérhető bérek a fővárosban a legmagasabbak, de számtalan tényező befolyásolja, mennyit kereshetünk. „Budapesten az alkalmazott grafikusok fizetése nettó kettőszázötvenezer forinttól kezdődik, és a gyakorlattal egyenes arányban nő. Az operátorok munkájuk jellegéből adódóan nagyjából nettó kétszázezer forinttal számolhatnak, de érdemes nyitott szemmel járni, és élni a nagyobb ügynökségek által kínált lehetőségekkel.

Grafikusként ide kattintva válogathatunk az állások között. Amennyiben más lehetőségek érdekelnek bennünket, használjuk személyre szabott beállításainkat, vagy nézzünk szét a legfrissebb hirdetések között. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így biztosan nem maradunk le a számunkra legmegfelelőbb munkáról!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, fizetés, grafikus