Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mai cikkünkben az ezekkel a szakmákkal kapcsolatos tudnivalókat térképezzük fel.

A karbantartó szakma

A karbantartás célja, hogy a berendezések a lehető leghosszabb ideig képesek legyenek a feladataikat ellátni, funkcióképességüket megőrizni. A karbantartás intézkedések összessége, amely magába foglalja a tényleges állapot megállapítását, értékelését, illetve a névleges állapot megőrzését és helyreállítását.

A karbantartás feladatai sokrétűek, alkalmazásukat az adott helyzet szabja meg. A karbantartás során a szakember végez ápolást és gondozást: tisztítás, mosás, időszakos műveletek, kenés, korrózióvédelem. Emellett tart ellenőrzést és felülvizsgálatot, melybe beletartozik a műszaki felülvizsgálat, a diagnosztikai vizsgálat, és a tartós megfigyelés is. Illetve folyamatosan végzi a szükséges felújítási, javítási munkálatokat. Ide tartozik a tervszerű javítás, a váratlan hibaelhárítás, a korszerűsítő javítás, és az átalakítás, átépítés is.

A munkahelyen és a lakókörnyezetünkben is találkozhatunk karbantartókkal, akik tevékenységük által egy biztonságos és kényelmes környezetet biztosítanak számunkra. A szakembernek minden esetben tisztában kell lennie a veszélyes anyagok úgy mint az oldószerek, gyúlékony és maró anyagok, vegyszerek tárolására és kezelésére vonatkozó törvényekkel és szabályozásokkal.

Folyamatosan tisztában kell lennie a karbantartandó környezet állapotával, és nem biztonságos állapot esetén azonnal lépést kell tennie, például egy törött kapu, törött lépcsőfokok, tátongó lyukak, törött, kiégett külső világítás esetében.

A karbantartó és a gondnok szakma

Egy karbantartó munkaterületei:

- lépcsők, kapuk, kerítések, teraszok, korlátok

- vízmelegítők

- belső, külső világítás

- lámpák és gázzal működő berendezések

- redőnyök, ajtók, szekrények, ablakok, üveg tolóajtók

- ajtózárak, szekrényzárak

- liftek és felvonók

A karbantartó felszerelései a következők lehetnek: hátat támogató öv, speciális védőszemüveg, maszkok, kesztyűk és egyéb biztonsági felszerelések. 

A karbantartó munkájához szükséges eszközök a következők: kézi szerszámok, erő szerszámok, szállítási eszközök, gépezetek, mérőeszközök.

A gondnok szakma

A gondnoki feladatok ellátása egy komplex folyamat, sokféle munkafázisból áll. Az épületgondnok munkája könnyű, egyes munkatevékenységeiben közepesen nehéz fizikai munkának minősül. A gondnok feladata, hogy feleljen az épület külső és belső tisztaságáért, és rendezettségéért a nap minden egyes szakában. Egy gondnoknak jó problémamegoldó képességgel kell rendelkeznie, ezen kívül segítőkésznek kell lennie.

A gondnoki feladatkörhöz tartozik a szemetesek takarítása, a szemetes helyiségének tisztán tartása, az épületben adódó műszaki hibák jelentése, esetenként annak megjavítása. Ezen kívül a lépcsőház tisztántartása, az udvar rendezettségének ellenőrzése, az udvaron végzendő munkák ellátása, illetve egyes esetekben a fűnyírás és a kertgondozás. A gondok emellett figyel a tűzvédelmi és munkavédelmi rend betartására is.

Az épületgondnok lakóépületek, irodák, szállodák és egyéb épületek, például óvodák, iskolák működtetését, üzemeltetését végzi. Adott esetben kapcsolatot tart a lakókkal vagy a dolgozókkal, az épület vezetőivel, az épületek üzemeltetésében részt vevő cégek képviselőivel, alvállalkozókkal, és a hatóságokkal. Gondoskodik az épület rendeltetésszerű üzemeltetéséről, mint például a szemétszállításról, a fűtésről, a felvonó kezeléséről és annak tisztán tartásáról.

Bármely területen végzi tevékenységét a szakember, feladati közé tartozik az adminisztráció is:

- az elvégzendő munkákra ajánlatokat kér

- árkalkulációt végez

- kezeli az ingatlan közüzemi számláit is.

Sosem késő váltani, és kitanulni egy új szakmát, ha esetleg pont a gondnoki, karbantartói munkálatokra érezzük alkalmasnak magunkat. Korábbi cikkünkben az elinduláshoz adunk segítséget.

Pályamódosítás

Éljen a lehetőségekkel, jelentkezzen több állásra még ma.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala