Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A munkaerőhiány egyre erőteljesebben érzékelhető a takarító szakmában: a gyakorlott szakemberek közül sokan elmentek külföldre, így itthon egyre nehezebb betölteni egy-egy megüresedett állást. „Az elvándorlás évek óta tart, de mostanra érte el azt a szintet, amit már a piac is megérez. A legtöbben egyértelműen a magasabb bérek, a jobb megélhetés miatt döntöttek például Anglia vagy Ausztria mellett. Ráadásul a kinti munkavállaláshoz még nyelvtudásra sincs szükség, arra specializálódott cégek közvetítenek a munkavállaló és a megbízó között” – vázolja az aktuális helyzetet Theisz Dániel, a Drem Clean 2002 Hungary Kft. területi vezetője.

Ritka, mint a fehér holló?

Természetesen itthon is vannak igazán megbízható takarítók: ők általában folyamatosan kapják az ajánlatokat, próbálják ugyanis magukhoz csábítani őket az egymással konkuráló vállalatok. „A precíz és tapasztalat szakemberek rendkívül értékesek ebben a szakmában, hiszen ahogy a szolgáltató-szektor egyéb területeire is igaz, az ügyfél ebben az esetben is a takarítóval találkozik, ő képviseli, reprezentálja a céget. Éppen ezért igyekszünk nagyon megválogatni, kiket is veszünk fel, és azzal is tisztában vagyunk, hogy a megfelelő embereket bizony meg is kell fizetni – ez a megtartás legfőbb eszköze” – vallja Dániel.

A jó takarító aranyat ér! - munka, szakmunka, takarító

A szakember szerint, aki álláshirdetésre jelentkezve ma nem tud egy jó munkahelyen elhelyezkedni, annál komolyabb emberi vagy szakmai problémák sejthetők. „Az esetek 95 százalékában ajánlás útján választunk új kollégát, de olykor meghallgatunk teljesen ismeretlen takarítókat is. Szomorú tapasztalat, de aki három-négyhavonta váltogatja a munkahelyit, általában nálunk sem marad tovább, mert ennyi idő alatt felszínre kerülnek azok a gondok, amelyek a korábbi váltásokat is indokolhatták. Törekszünk rá, hogy minél jobban megismerjük leendő munkatársunkat, ezért több lépcsős szűrést alkalmazunk, kérünk erkölcsi bizonyítványt, és ellenőrizzük a referenciákat is – a jól elvégzett munka ugyanis a legbeszédesebb ajánlólevél.” 

A lelkiismeretesség a kulcs

A takarító szakmában az OKJ-s képesítésnél sokkal többet nyom a latban a gyakorlat, és még ennél is fontosabb az emberi oldal. „A jó takarító legfőbb ismérve, hogy észreveszi a megoldandó problémát és lelkiismeretes. Ez gyorsan ki szokott derülni: amikor egy új kollégával bejárjuk a területét, és én meglátok valamit a padlón, ami mellett ő elsétál, akkor tudom, hogy nagy valószínűséggel csak kényszerből takarít. Neki hiába adjuk a kezébe a legjobb eszközöket. Ha azonban a szükséges hozzáállás, elköteleződés megvan, a mi felelősségünk, hogy kioktassuk az illetőt az általunk használt vegyszerekből, technológiákból. A teljesen kezdőkben is meglátjuk a potenciált, de őket hónapokig egy tapasztalt szakember mellé osztjuk be. Ezáltal az újak elsajátíthatják a szakma fortélyait, mi pedig hiteles visszajelzést kapunk a munkájukról” – osztja meg a jellemző gyakorlatot a területi vezető.

A tisztítószerek és eszközök használata tehát azok számára is elsajátítható, akik egy teljesen más területről érkeznek, a hangsúly az igényességen van. „Van három-négy igazán kiváló takarító a csapatomban, akik úgy takarítanak, mintha azt a saját lakásukban tennék. Ez maximálisan meglátszik teljesítményükön, és nem véletlenül hívják el őket magánlakásokba is azokból az irodákból, ahol meggyőző a munkájuk. Mindehhez elengedhetetlen a megfelelő megjelenés, a tisztelettudó kommunikációs és az alapvető kedvesség is. Vagyis a szakma elvárásai a mi nézőpontunkból sokkal összetettebbek, mint ahogy azt sokan gondolják” – hívja fel a figyelmet Dániel.  

A megbízhatóság ára

A fentiekből jól látszik, hogy a közvélekedéssel ellentétben, miszerint takarítani bárki tud, egészen mást jelent ez a hivatás, mint port törölni és felmosni otthon, a négy fal között. Komoly fizikai megterheléssel is számolnia kell annak, aki ezt a szakmát választja, jó hír azonban, hogy a feltételek is sokat változtak az elmúlt években. „Nem kérdés: ha a nehezen fellelt, minőségi munkaerőt meg akarjuk tartani, meg kell becsülnünk őt, emberileg illetve anyagilag egyaránt. Ennek tükrében a nálunk megkereshető bér közel duplája a három-négy évvel ezelőttinek, így egy, az utazási idővel együtt nagyjából tíz órát dolgozó takarító akár a 320 ezer forintot is hazaviheti a hónap végén. Emellett a kölcsönös elégedettséghez a személyes jó kapcsolat, a rendszeres beszélgetések is hozzátartoznak, ennek köszönhetően munkatársaink állandóak, nálunk nincs fluktuáció” – emeli ki a szakember.   

Fontos azonban megjegyezni, hogy a bérek szektoronként és cégenként igen széles skálán mozognak, ezért érdemes informálódni a lehetséges munkahelyekről, és élni a választás lehetőségével. „Mi a munkaidőt tekintve is próbálunk rugalmas kereteket biztosítani. Az irodatakarításokra nem konkrét időpontot adunk meg, általában este hét és reggel hat között végezzük ezt a munkát, így a takarítók eldönthetik, mikor lenne számukra a legalkalmasabb. Vannak vállalatok, ahol napközbeni ügyeletet biztosítunk, hat vagy nyolc órában, ezt is vállalhatják munkatársaink, bár sokan több területen is dolgoznak. Sajnos ez időnként bizony túlterheltséggel jár, de tiszteletben tartjuk, ha valaki jelzi felénk, hogy egy adott munka már nem fér bele az idejébe, vagy épp ellenkezőleg, többet dolgozna. Az igazán kitartók előtt egyéb utak is nyitva állhatnak: az egyik területi vezetőnk például takarítóként kezdett, majd egy év után lépett előre, mivel a szaktudása mellett habitusa is alkalmassá tette a nagy felelősséggel járó munkakörre” – osztja meg Dániel.

Ha takarítóként szeretnénk elhelyezkedni, ide kattintva válogathatunk az állások között, itt pedig a bérekről tájékozódhatunk. Amennyiben más lehetőségek érdekelnek bennünket, használjuk személyre szabott beállításainkat, vagy nézzünk szét a legfrissebb hirdetések között. Töltsük le a Mobilmunkát, és pályázzunk önéletrajz nélkül a nekünk tetsző munkákra. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, szakmunka, takarító, fizetés