Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Valószínűleg sokak számára ismerős az a helyzet, amikor a párhuzamosan futó projekteknek, sokasodó elintézendőnek nem tudunk a végére érni, annak ellenére sem, hogy akár estig vagy hétvégén is dolgozunk. Közben egyre fásultabbak, feszültebbek vagyunk, aminek akár testi tünetei is jelentkezhetnek: hátfájás, nyakfájás, migrén, kialvatlanság.

Dolgozzunk kevesebbet!

Tapasztalatból is tudhatjuk, hogy ha huzamosabb ideig napi 9-10 vagy annál több órát dolgozunk, egyáltalán nem leszünk produktívabbak, mint egy nyolc órás munkanap után, de valójában ez a munkarend sem a legeredményesebb. Egy vizsgálatban ugyanis kimutatták, hogy egy átlagos dolgozó naponta 87 alkalommal tapasztal megakadást valamilyen okból a munkamenetében, ami nehézzé teszi a fókuszált és hatékony munkavégzést.

A hatékonyság a pihenésen múlik - álláskeresés, figyelem, pihenés

2014-ben a nemzetközi The Draugiem Group végzett egy felmérést egy munkaidő-követő szoftverrel, hogy kiderítse, miben különböznek a legeredményesebb dolgozóik a többiektől. Meglepő módon, a munkavállalók legjobbnak számító tíz százaléka nem dolgozott többet, mint azok, akik kevésbé voltak produktívak, sőt, volt, aki nem is dolgozott nyolc órát! Helyette minden 52 perc munka után tartottak 17 perc pihenőt. Vagyis a produktivitásnak nem a ledolgozott munkaórákhoz van köze, hanem sokkal inkább a pihenéssel töltött időhöz.

Fókuszáljunk!

Egy 1951-es illinoisi tanulmány kimutatta, hogy azok a tudósok, akik heti 25 órát dolgoztak, semmivel sem voltak hatékonyabbak azoknál, akik csak ötöt. Valójában akár egy-három óra teljesen koncentrált munkavégzéssel egy teljes napnyi munkát el lehet végezni. Ha ehelyett csak kitöltjük a munkaidőt, annak valójában saját eredményeink látják kárát.

A legjobb megoldás, ha „látszat munka” helyett átállunk a „mély munkára” – tanácsolja a fogalom szülőatyja, Cal Newport. Vagyis próbáljunk meg figyelemelterelés nélkül, fókuszáltan dolgozni. Ennek többféle megközelítése is lehetséges: lehet ez egy hosszabb elvonulás egy feladatra koncentrálva, vagy picit lazábban, a nap folyamán megragadva órákat az elmélyült munkavégzésre. Bármelyiket is választjuk, a legfontosabb, hogy határozzuk meg a fókuszált munkavégzés idejét, és ne engedjünk belőle. Például kitűzhetjük célként, hogy 30 vagy 45 percig egyetlen feladatra fókuszálunk, anélkül, hogy a telefonunkra néznénk, vagy válaszolnánk egy beérkezett e-mailre. Meg fogunk lepődni, mennyi minden elintézhető ilyen rövid idő alatt, ha valóban odafigyelünk.

Hagyjunk időt a pihenésre! 

Ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki a fókuszált időnkből, becsüljük meg azt az időt is, amit pihenéssel töltünk, vagyis amikor nem dolgozunk. Agyunk ugyanis akkor működik a leghatékonyabban, ha folyamatosan vált a fókuszált és nem fókuszált állapotok között, amit a világ vezetői, élsportolói ki is használnak. Serena Williams például mindig hangoztatja, hogy a teniszben egyszerre kell fókuszáltnak és relaxáltnak lenni. Warren Buffet is híres arról, hogy vannak olyan napjai, amelyekre nincs semmilyen programja betervezve, ugyanis a gondolkodás, pihenés sokkal fontosabb számára, mint az, hogy minden egyes perce ki legyen használva. Bill Gates is tőle vette át ezt a gondolkodásmódot, és ugyanígy cselekszik.

Használjuk ki tehát napunk „üresjáratait”, például az időt közvetlenül ebéd után vagy a késő délutáni órákat, amikor sokszor úgy érezzük, hogy alábbhagyott a munkakedvünk. Sétáljunk egy rövidet, vagy csak dőljünk picit hátra, és hagyjuk az agyunkat megpihenni. Az ilyen szünetek beiktatásával frissen, lendületesen tudunk nekilátni feladatainknak, könnyebben átlátjuk a bonyolultabb összefüggéseket is, sőt, akár új szemszögből is meg tudjuk közelíteni a felmerülő problémákat.    

Próbáljuk ki a fentieket, szánjunk időt a feltöltődésre, több munka helyett pedig dolgozzunk figyelmesen, így akár távolinak tűnő karriercéljainkhoz is közelebb kerülhetünk. Ha azonban úgy érezzük, munkánk stresszesebb, mint amit kezelni tudunk, ne riadjunk vissza a váltástól sem! Nézzünk szét a legfrissebb álláslehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Kérjünk hírlevelet, Facebook értesítést, és próbáljuk ki a Mobilmunkát, ahol önéletrajz nélkül is pályázhatunk!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, hatékonyság, figyelem, pihenés