A pályakezdő fiatalok 85 százaléka valószínűnek tartja, hogy el tud helyezkedni a szakterületén. Jobban motiválja őket a szakmai fejlődés, mint a ranglétrán való feljebbjutás, és közel felük tervez külföldi munkavállalást a közeli jövőben - derül ki a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) felméréséből.

A válaszadó fiatalok alapvetően bizakodók munkaerő-piaci lehetőségeiket tekintve: ötödük egészen biztos benne, hogy rövid időn belül sikerül a szakterületén elhelyezkednie, kétharmaduk szerint pedig ez jó eséllyel menni fog.

Optimizmusuk nem légből kapott, a BKF-en végzett hallgatók 90 százaléka dolgozik, 70 százalékuk pedig valóban azon a területen, amelyet tanult. A végzettek fele már a főiskolai évek alatt talált állást, a végzés után álláskeresők 87 százaléka pedig 3 hónapon belül el tudott helyezkedni. A betöltött pozíciókhoz közel ugyanakkora arányban álláshirdetés útján, mint személyes ismeretség révén jutottak a kérdőív kitöltői.

A Profession.hu-n ilyen állásokat kínálnak a pályakezdőknek a munkaadók. Gyakornoki pozíciók pedig itt találhatók.

A fiatalok fele külföldi munkára vágyik

Érdekesség, hogy a hallgatók a leendő fizetésükkel kapcsolatban pesszimistábbak, mint amiről már munkába állt társaik beszámolnak. Míg a jelenleg még tanulók átlagosan nagyjából 163 ezer forintra becsülik a frissdiplomások átlagkeresetét, és maguk 190 ezer forinttal lennének elégedettek, a végzett hallgatók ezzel szemben jelenlegi főállásukban átlagosan nettó 204 ezer forintot keresnek havonta. 12 százalékuk pedig 300 ezer forintnál is többet visz haza.

Tudatosabban tervezik a jövőt

Elhelyezkedésük sikerének kulcsát a valódi, használható tudás és gyakorlati tapasztalat megszerzésében látják mind a jelenlegi, mind a volt hallgatók. Ennek érdekében tanulmányaik végzése közben a válaszadók 64 százaléka végzett a tanultakhoz kapcsolódó szakmai munkát. Ez jó döntésnek is bizonyult részükről, hiszen 39 százalékukat alkalmazták is későbbiekben a gyakorlatuk helyszínén.

Tapasztaljuk, hogy ez a generáció már jóval tudatosabban készül a jövőjére, mint ahogyan az korábban jellemző volt. A rögtön alkalmazható tudás megszerzését tartják pályakezdésük sarokpontjának - mondta Dr. habil. Vass László rektor.

Saját legjelentősebb ütőkártyájuknak emellett elméleti szaktudásukat, kreativitásukat és gyors alkalmazkodóképességüket tartják a fiatalok. Azok, akik már szereztek némi tapasztalatot a munkaerőpiacon, szinte egyöntetűen úgy nyilatkoznak, hogy a jövőben szükségét érzik még nyelvtudásuk, informatikai ismereteik, időgazdálkodásuk, illetve konfliktuskezelési és stressztűrő képességük fejlesztésének.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Külföldre mennének

A fiatalok kiemelten fontosnak tartják a nemzetközi tapasztalatszerzést. Ennek érdekében a már végzettek 10 százaléka felsőfokú tanulmányai alatt, vagy végzettsége megszerzése után tanult hosszabb-rövidebb ideig külföldön, 100 hallgatóból 14 pedig dolgozott valamennyi időt más országban.

A jelenlegi hallgatóknak még határozottabb elképzeléseik vannak: a válaszadók fele tervezi, hogy a diploma megszerzése után külföldön is vállal munkát. Kiemelkedően magas ez az arány a turizmus-vendéglátás képzés tanulóinak körében.

A felmérésben résztvevő fiatalok 70 százaléka beszél saját bevallása szerint magas szinten legalább egy nyelvet, 42 százalék pedig két vagy több idegen nyelvet is ismer.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: fiatal, pályakezdő, képzés, nyelvtudás, frissdiplomás, külföldi munka, gyakornok, fizetés