Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Pályázati anyagunk lehet az útlevelünk az álomállásunk felé, ezért érdemes időt és energiát szánnunk az összeállítására. Sokszor néhány jelentéktelennek tűnő hibán múlhat ugyanis, ha nem érkezik válasz a jelentkezésünkre. Tóth Éva Mária karrier-szakértő segítségével ezeket gyűjtöttük össze.

1. A forma

A szövegszerkesztő ismerete számos munkakörben elvárás, ezért ezt szem előtt tartva formázzuk meg önéletrajzunkat: tagoljuk logikusan a tartalmat, emeljük ki a legfontosabb információkat, használjunk felsorolást a bepötyögött gondolatjelek helyett. De ne essünk túlzásokba! A végeredmény legyen átlátható, és másfél oldalnál nem hosszabb.

A CV írás 5+1 legnagyobb buktatója - álláskeresés, munka, önéletrajz

2. A stílus

Az önéletrajz hivatalos dokumentum, ezért mindig törekedjünk a tényszerű, tömör megfogalmazásra az öntömjénező körmondatok helyett. Rossz benyomást kelthet, ha CV-nket teletűzdeljük a szakzsargonból vett kifejezésekből, ahogy kerülendő a rövidítések, mozaikszavak használata is. Írjunk állító formában, a tagadás és a feltételes mondatok ugyanis akaratlanul is elbizonytalaníthatják az olvasót.

3. Az aktualitás

A legfontosabb tartalmi követelmény. Ha ebben hibázunk, az motiválatlanságról, a megpályázott munkakör felé tanúsított elhivatottság hiányáról árulkodik. Az önéletrajzunk dátuma legyen a beküldés napja, de két hétnél semmiképp sem régebbi. A szakember szerint gyakori hiba, hogy már rég megszereztük a diplománkat, de jövőbeni dátumként tüntetjük fel a befejezést, vagy egy lezárt munkaviszonyt folyamatban lévőként jelölünk. A legrelevánsabb akkor lesz a CV-nk, ha szakmai tapasztalataink sorrendjét a megpályázott állás elvárásaihoz igazítjuk.

4. A rejtett üzenetek

Ha kapkodva írjuk meg önéletrajzunkat, könnyen maradhat benne helyesírási hiba vagy elütés. Ajánlott körültekintően átolvasni a kész anyagot, ugyanis az ilyen hibákból a kiválasztást végző szakember arra következtethet, hogy munkavégzésünk során sem vagyunk precízek. Hasonlóan árulkodó, ha például úgy nevezzük el CV-nket, hogy „Gáboré”, mintha valaki más írta volna meg helyettünk. Kerüljük el ezeket, törekedjünk a minél megnyerőbb szakmaiságra!

5. Az ellentmondások

A pályázatunkban nem pontosan megadott információk sokszor vezetnek ellentmondáshoz, amivel gyorsan elveszíthetjük az elbíráló bizalmát. Magáért beszélő példa, ha időbeli átfedések vannak a tanulmányok és a szakmai tapasztalatok között, vagyis a nappali tagozatos egyetemistaként végzett munkáinkat pontatlanul főállásként tüntetjük fel. Földrajzi összeférhetetlenség is előfordulhat, amikor látszólag különböző városokban végeztünk egyszerre munkát, pedig valójában egy munkahelyi kiküldetésről, vagy fizetés nélküli szabadság alatt vállalt projektről van szó. Fogalmazzunk egyértelműen, és akár motivációs levelünkben is térjünk ki a kérdéses pontokra.

+1 A hobbink

Különleges, vagy a megpályázott pozíció szempontjából előnyt jelentő érdeklődési körünk, önkéntes tevékenységünk feltüntetése az önéletrajzban kiemelhet bennünket a többi jelentkező közül. Azonban csak olyan hobbikat említsünk meg, amelyeket valóban űzünk – nincs annál kellemetlenebb szituáció, mint egy hegymászó HR-essel elbeszélgetni nem létező élményeinkről. Tanácsos kerülni az olyan gyakori frázisokat is, mint a „szabadidőmben olvasok és kirándulok”: ha a hobbink nem árul el valami lényegeset a személyiségünkről, inkább hagyjuk el ezt a részt.

Fogadjuk meg a fentieket, és fordítsunk kellő figyelmet pályázati anyagaink összeállítására. Az eredményesség kulcsa, hogy önéletrajzunkat és motivációs levelünket mindig igazítsuk a kiválasztott munkakör elvárásaihoz, vagyis minden esetben azokat a tapasztalatokat és kompetenciákat emeljük ki, amelyek alkalmassá tesznek bennünket a pozíció betöltésére.

Ha még nincs önéletrajzunk, a Profession.hu díjnyertes alkalmazása lehet segítségünkre, meglévő CV-nket pedig itt ellenőrizhetjük le a legfontosabb szempontok szerint. Motivációs levél mintákat ide kattintva találunk. Figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, és küldjük el jelentkezésünket minél több helyre. Keressünk személyre szabott beállításaink alapján, hogy megtaláljuk a leginkább hozzánk illő munkát. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést!

 

 Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, szakma, önéletrajz